Следва

Иванка Тръмп - перфектна след раждането на трето дете

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 4 - 11 февруари

От 4 до 17 март, галерия „Академия“ ще представи изложба, с произведения на преподаватели, които са били през периода 2004-2016 г на творческа специализация...

Events преди 8 години

Изложба на преподаватели от ателието на НХА

Кога: 4 април, 18:00 часа 
Къде: 
Галерия "Академия"

От 4 до 17 март, галерия „Академия“ ще представи изложба, с произведения на преподаватели, които са били през периода 2004-2016 г на творческа специализация в международния център за изкуство Сite International Des`Arts Paris. Центърът посреща професионалните художници в общо 325 ателиета. Националната художествена академия разполага със свое ателие, в което могат да пребивават професионални творци – преподаватели, докторанти и дипломирани магистри. Кандидатите се избират с конкурс, проведен от специализирана академична комисия.
Престоят им се осъществява по резидентската програма на Академията за двумесечна творческа специализация. Целта на програмата е участниците да почерпят вдъхновение и опит за развитие на своите идеи и умения и за създаване на нови творби, инспирирани от престоя им в една от световните столици на изкуството.

Експозицията в галерия „Академия“ включва живопис, рисунки, пластики, фотографии, плакати, компютърно генериран дизайн, илюстрации и инсталации.

Stop and Go. Точки на пресичане и промяна - изложба

Кога: 4 април, 15:00 часа
Къде: "Червената къща"

Stop and Go е изследователски/арт проект и изложба, координиран от Михаел Зинганел и Михаел Хислмайер (Австрия). Изложбата представя така наречените дълбоки картографии поставени в сравнителен контекст, като основните представени изследвания са базирани във Виена (Михаел Хийслмайер) и Талин (Тармо Пикнер).

Фокусира се върху пътищата/ритмите/инфраструктурата/всекидневието на транснационалната мобилност в Източна Европа. Проектът събира под един покрив изследователи от социалните науки, артисти и куратори. Съставен е от подпроекти от Виена, Естония и България. Институция домакин е Академията за изящни изкуства, Виена. Проектът от Виена се занимава с автобусните терминали в града. Макар да се намира в западната част на Желязната завеса, трафик коридорите от Източна и Южна Европа продължават да пресичат и преминават през Виена и по време на Студената война. Затова развитието и трансформацията на пост социалистическите пътища и възли на мобилност и миграцията на работна сила може лесно да се проследят и днес в развитието на града и през промените в местоположението на международните автобусни терминали във Виена. Те се характеризират и със значителни промени на репутацията и социалния си статус. А мрежата на пътища и пасажери отразява промените в по-големия геополитически регион - от организираната миграция на работници през ранните 70 години на 20 век, през източноевропейските туристи след падането на Желязната завеса, до настоящите потоци от бежанци. Икономиката на град Талин днес е основана до голяма степен на разликата в доходите и цените между Естония и Финландия.

Тази разлика произвежда поток от икономическа миграция на естонци, които работят във Финландия и обратно, поток от огромен брой туристи от Финландия към Естония. Затвореното товарно пристанище от съветско време е заменено с голям терминал за фериботи, където пътните коридори се трансформират и са продължени от фериботи с голям капацитет. Ритмите на пристигане и заминаване на тези кораби се доминират от моделите на мобилност и типовете икономика на този доста малък град.

Hexvessel, New Keepers Of The Water Towers & Teeth Of Divine

Кога: 4 април, 18:30 часа
Къде: Live&Loud

Финландската Psychedelic Forest Folk банда HEXVESSEL тръгва на турне. Те ще бъдат съпроводени от шведските стоунъри NEW KEEPERS OF THE WATER TOWERS. Двете групи пристигат в България по покана на The Other Side за специално шоу в клуб Live & Loud на 4 април 2016 г. Концертът ще бъде открит от българската Ethno Drone/Ambient група Teeth of Divine.

Вход: Билети 30 лева от ticketpro.bg и eticketsmall.com, 40 лева в деня на концерта.

Flash - фотографска изложба на Лени Кравиц

Кога: 7 април, 18:30 часа
Къде: Vivacom Art Hall

На 7 април 2016 г. от 18:30 часа в галерия „VIVACOM Art Hall“, ще бъдат открити изложбите на Лени Кравиц и Матю Битон - „Flash“ и „Ascension“.

Прочут, обожаван, постоянно наблюдаван, обграден от фенове, репортери, папараци, всички оборудвани със смарт-телефони, камери, микрофони и светкавици. Лени Кравиц насочва обектива към тези, които го следват навсякъде. Той обръща ловко фокуса и събитята, снима тези, които го снимат, така се ражда серията „Flash“ – черно бели фотографии, запечатали ежедневието на звездата през нейните собствени очи, ярки образи, неочаквно хванати в клопката на собсвените си действия.

Ден след откриването на изложбите, на 8 април от 18.00 часа в същата зала ще се проведе лекцията на Матю Битон и Питър Кьолн. Битон, ще разкаже за годините работа с всички звезди, с които е работил, както и за своите музикални проекти.

В своята част от лекцията, създателят на фотографската галерия OstLicht във Виена, Питър Кьолн, по чиято идея в една изложба се обединяват проектите FLASH и Ascension, ще направи паралел между средата, в която работят артистите в тази сфера у нас и в Австрия. Той ще говори и за добрите практики, с които на запад успяват да канализират усилията на талантите в тази сцена.

Повече за изложбите четете тук и тук>>

Симон Портър - концерт

Кога: 7 април
Къде: Зала България

Този четвъртък Софийска филхармония ще представи един изключителен музикант – Симон Портър. Цигуларката е една от най-бляскавите и успешни млади звезди на Америка. Под диригентсвото на изключителния Максим Ешкенази, Симон Портър ще изпълни някои от най-красивите музикални творби, вдъхновени от героите на Шекспир. Концертът е част от програмата „Шекспир в музиката“, с която Софийска филхармония отбелязва 400 години от смъртта на гениалния творец.

Симон Портър е призната за изгряваща звезда със завладяваща енергия, музикална завършеност и изпълнен с живот звук. Нейните изпълнения са описвани като "дръзки" ("Сиатъл таймс") и виртуозни ("Лондон таймс"), а самата Симон е определена за "съвършен камерен музикант" ("Телеграф"). Цигуларката прави соловия си дебют на 10 със Сиатълския СО, а международният й дебют е с Кралската филхармония 3 години по-късно. На 18 г. тя вече свири с Нюйоркската филхармония, Филаделфийския оркестър и Лосанджелиската. През есента на 2015 отново се връща на сцената на зала "Уолт Дисни" за концерт с Лосанджелиската филхармония, този път под палката на Густаво Дудамел.

Симон Портър свири на цигулка Джовани Батиста Гуаданини от 1745 г., с която ще
изсвири за нас изумителния концерт на Менделсон, след като е пожънала триумф със същия концерт заедно с Лосанжелиския камерен оркестър през декември миналата година.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?