Следва

Zenith Fusion Festival - нестандартния поглед върху музиката

Нашата Надежда, че всичко, което се прави със стил и душа, вдъхновява

Това е нашата Надежда, която още със своята "Бяла тишина" ни спечели, а след личната ни среща сме тотално влюбени в нея.

People of art преди 8 години

Това е арх. Надежда Ванева, от дизайнерско студио ILLUMINARTE, на която връчихме наградата ни за любим дизайн в банята в "Баня на годината", организиран за пореден път блестящо от Ideal Standard. Освен плакет за нейната съвършена "Бяла тишина", ние й връчихме и обещание, че скоро ще я изненадаме с наш проект, вдъхновен от нея и работата й. И ето, че той вече е факт. Надежда не само не е от кв. Надежда, но дори не е от София - родена в Пловдив, живее в Бургас, тази млада дама е космополитен гражданин на света, който обича да пътува, да се обогатява, да се вдъхновява. Това е нашата Надежда, която още с банята си "Бяла тишина" ни спечели, а след личната ни среща сме тотално влюбени в нея. Имаме надежда, че и с вас ще стане така...

V.S. Как се роди идеята за „Бяла тишина“?
Н.
От скандинавския дизайн, много изчистените им интериори. Работата ми е свързана с това – консултация за мебели, осветление, избиране на продуктите и интериора - това ме вдъхновява.

Проект за баня "Бяла тишина", нашият победител в конкурса „Ideal Standard Баня на годината“

V.S. Откъде идва вдъхновението ти обикновено?
Н.
 От различни сайтове и брандове. Първо, един интериор трябва да е функционално издържан и практичен. Тръгвам от това кое на мен би ми било най-удобно да използвам, по какъв начин да са разположени мебелите и вече оттам, след функционалното разпределение, идва и изборът на материали, стилове, текстури и т.н.

V.S. Много ли са хората, които днес прибягват до услугите на интериорните дизайнери и доверяват ли се напълно на вас, специалистите?
Н.
 Има, страшно много даже! Повечето изцяло се доверяват на дизайнерите. Има такива клиенти, които правят изпълнението на проекта изцяло по това, което е изготвил интериорният дизайнер. Нищо не променят, дори ако срещат трудности в намирането на конкретните продукти – държат си на това нещо. Има и такива, разбира се, които в началото не харесват проекта, но в процеса на работа променят първоначално негативното си мнение и след това им харесва. Важно е да усетиш самия клиент, да опознаеш характера му - трябва да си психолог, за да усетиш темперамента и да го пресъздадеш в дома му. Точно като в модата – за да създадеш дреха за конкретен човек, трябва да го опознаеш. Всяко нещо трябва да се прави със стил, това е ключът. Когато се прибереш в една уютна обстановка е много по-лесно да избягаш от действителността, ако имаш нужда, и да се чувстваш комфортно.

V.S. Издай ни 3 малки типчета, с които да променим интериора в банята си веднага?
Н.
 Растителност, задължително. Орхидеите, например, са подходящи за влажни помещения. Може да сложите също и камъчета и стъклокерамика. Свещи... Лично за мен, съвършеният интериор е изчистеният, когато няма излишни предмети, всичко е прибрано в шкафове, и не присъстват излишни аксесоари. За да изпъкне интериорът реално е нужно да има някаква минимилистична форма в самото помещение. Когато няма много предмети, точно това е изискан стил, поне според моите стандарти.

V.S. Да разбираме ли, че у вас всичко е съобразено в този стил?
Н. 
Понятието „у нас“ е малко относително (смее се). Аз съм от Пловдив, живея в Бургас и пътувам често към София... Като цяло всичко ми е прибрано.

V.S. Какви са основните тенденции този сезон в интериора?
Н.
 Изцяло изчистените бели пространства. Това не го казвам, защото моят проект в „Баня на годината“ бе такъв (смее се). Наблюденията ми са, че много се използва комбинацията между светло дърво, дъб, с бяло или метални елементи, дори цимент – комбинация от различни материали въобще. Конкурсите, които се печелят на международно ниво, са именно от такъв тип интериори – максимално изчистени. Повечето помещения си сменят функцията – много често банята се озовава в спалнята, например – душкабината или ваната.

V.S. Вярна ли е поговорката, че „на обущаря обувките са най-скъсани“?
Н. 
Да, има нещо такова (смее се). Като цяло гледам да направя уютна обстановката, в която съм в момента, но пак всичко е временно.

V.S. Средностатистическият българин разбира ли от дизайн?
Н.
 Като цяло тук жилищата са предимно малки, особено от новото строителство, и хората се опитват да направят всичко да е функционално, след това да е естетически издържано.

V.S. Върху какво работиш в момента?
Н. 
Интериорите на един комплекс в София, който в момента се строи. Примерни варианти, не знам дали ще бъдат използвание или не, но ще ги предложим – ако ги харесат ще ги направим. Гледам да продължавам се обучавам – все още има много неща, които мога и искам да науча, като 3D програмите, например. Много хора използват отделни лица, които да направят тези визуализации, но най-добре е проектантът сам да може да ги направи, защото най-добре ще изпрази това, което иска да покаже.

V.S. Сплотена ли е гилдията на интериорните дизайнери или по-скоро се води „тиха война“ между вас?
Н.
 По-скоро спазваме приятна дистанция. В тази сфера е много лесно да се открадне някаква идея или клиент и затова спазваме дистанция. Но пак зависи от случая и хората. Всъщност, интериорният дизайн не ми е специалност – завършила съм ландшафтна архитектура – това също ми е голяма слабост. И двете са ми адски интересни и имат много общо помежду си – да изградиш едно пространство и да го направиш архитектурно и естетически издържано. Едното е интериор, другото е екстериор. Ландшафтната архитектура ти дава възможност за използване на „жив материал“ и с годините се развива и става все по-хубаво.

V.S. Какво те провокира да не се съсредоточиш в екстериора, а да помагаш за развитието основно на интериора?
Н. 
Опитвам се и двете неща да ги движа паралелно. По-скоро това, което ми е специалност, гледам да го компенсирам в свободното време и да се интересувам от нови методи, които обединяват двете неща. В България все още нямаме такава култура – да се аранжират парковете, дори дворното пространство вкъщи, примерно. Някак не е толкова важно.

V.S. Ако живееш в къща и имаш приятно голям двор, как би го аранжирала?
Н.
 Ще работя с перспективата – няма да направя джунгла със сигурност (смее се). Ще има жив плет и 1-2 дървета, които харесвам. Всичко друго ще е перфектно поддържана зелена трева.

V.S. Изкушавала ли си се да заминеш в чужбина?
Н. 
Разбира се, то ще се случи по-нататък със сигурност. Действам си по въпроса и в един момент ще стане. Но причината не е, защото не се чувствам добре в България, а защото ми е интересно и искам да поживея някъде другаде и се обогатя.

V.S. Ако сега ти връчим самолетен билет, дестинацията би била...
Н.
 Австралия! За ландшафтна архитектура има страхотни условия, много е арт и различно там за един млад човек. Различно, далеч и екзотично ми е. Европа също много ме привлича – Италия, Испания...

V.S. Харесваш ли старата архитектура в екстериора?
Н.
 Много! Смятам, че всичко старо трябва да бъде запазено. В София (и не само) това олицетворява духа на града.

V.S. Пожелай си/ни нещо, дай ни надежда...
Н.
 Професионални успехи в различен тип конкурси и много пътешествия, разбира се. А на вас и вашите читатели им пожелавам да са винаги стилни, да се интересуват от новите тенденции и въобще от новостите във всяка една сфера, да се обогатяват, да четат и да не спират да се вдъхновяват.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра