Следва

Мили Великденски заек, нашият Wish List тази година е...

Преди употреба на кондиционно спортуване прочетете упътването с Иван и adidas CLIMACHILL

Ще ви запознаем с един млад, интелигентен, с красиви и топли очи и душа мъж, заразяващ с ентусиазъм и спортен хъс и пращящ от енергия и здраве, в буквалния смисъл на израза!

Спорт преди 8 години

Ще ви запознаем с един млад, интелигентен, с красиви и топли очи и душа мъж, заразяващ с ентусиазъм и спортен хъс и пращящ от енергия и здраве, в буквалния смисъл на израза! Кръвта и жаждата за живот мот-амо кипят във вените му, които прозират изпод страхотните му мускули (о, Боже, какви мускули!) и кожата му с цвят на мляко с какао.

Той е Иван Минчев, на 27 год. (колко сила има в тази възраст!), занимава се интензивно със спорт и основно и професионално с лека атлетика. Освен това е специалист по кондиционно трениране (общо казано – кондицията на един човек – как ходи, как изпълнява упражненията, как тялото му работи като едно цяло, как прави нещата и дали е по правилния начин) и подготовка на спортисти в тази дисциплина. За различните видове спорт, в зависимост от това какво изискват – повече издържливост, сила или и двете заедно, необходимата кондиция е различна. От толкова малък спортува, че не помни вече точно от колко години не е преставал да тренира. Със сигурност са повече от 15, установихме ние!

И нека го похвалим – Иван е многократен шампион по седмобой и десетобой – дисциплини от леката атлетика! Разясни ни, че всъщност сезоните определят основната разлика между тях. Десетобоят се провежда през лятото, на открито, и от спортистите се очаква да покрият отлично нормативи по 100 м. гладко бягане, 110 м. с препятствия, 400 и 1500 м. средно и дълго бягане, висок, дълъг и овчарски скок, хвърляне на гюле, диск и копие. Седмобоят е зимният вариант - провежда се в зала, и включва 60, вместо 100 м. гладко бягане, 60 с препятствия, 1000 дълго, отново трите скока, а хвърлянето е само на гюле. Чувства степента си на подготовка на завидно ниво във всички дисциплини, но според него е най-добър в дългия и висок скок.

В зависимост от това дали някой се занимава с лека атлетика като хоби или професионално, се определят режимите и начина му на живот, разказва ни нашият Аполон от плът и кръв. Ако спортът е нещото, с което изкарва хляба си, трябва да е много стриктен, сериозен и отговорен. Режимът му определено става много по-строг и правилата неминуемо е наложително да се спазват. А те са: лягане навреме – най-късно в 22:30 ч. (никакви късни ходения по барове, купони и т.н.), консумиране на качествени и пълноценни храни и напитки с протеини и даващи енергия – без прекаляване с тестени, сладки и пържени изделия, газирани и алкохолни напитки (ох, горките!).

Иван е убеден, че спортната екипировка, освен спортната подготовка, е от огромно значение за високите резултати на всеки трениращ. На снимките той тренира облечен с колекция CLIMACHILL на аdidas. За първи път колекцията предлага дизайни в зависимост от спорта и пола на атлетите, а дамската линия е съобразена със специфичните изисквания на женското тяло. Всички знаем, че когато телесната ни температура надвиши 37 градуса по целзий, продуктивността ни намалява. Което в още по-голяма сила важи и за атлетите, и ако те „прегреят”, не биха могли да разкрият своя максимален потенциал. Ето защо новата колекция adidas CLIMACHILL се грижи за нас и професионалните спортисти, като използва водещи в индустрията иновационни технологии, за да поддържа телесната ни температура в оптимални стойности, помагайки ни да се представим отлично дори и в най-горещите условия.

Нашето момче твърди, че екипировката е половината от постигнатите успехи. Не, че не му вярваме, но той много живописно ни обяснява как намира пълния комфорт, удобство и не на последно място – професионализъм, в облеклото и обувките на adidas, и по-точно в серията CLIMACHILL. И че когато ги носи, докато тренира, му спомагат за постигането на още по-добри резултати, като същевременно тялото на Иван диша, не се спарва и изпотява. А материите са толкова фини и олекотени, че се чувства все едно е гол (което, ама никак не би било лошо за нас! Вече почти не го слушаме, само хълцаме по извивките на божественото му тяло…).

Която ефирност на материи от друга страна помага на Иван за неговите тренировки и на открито, защото не се налага да мъкне големи сакове с обемни и тежки дрехи, когато спортува на чист въздух. А сега е най-благодатният сезон за тренировки навън, казва той - има достатъчно площадки и паркове, и стига човек да има желание и въображение, може да намери начин и място за спортуване. Защото кондиционният спорт може да се практикува както и от напреднали, така и от начинаещи и позволява това и извън специализирани (фитнес, например) зали, стига само човек да има желание. И големият плюс на този тип физическа подготовка, в която се включват набирания, кофички и лицеви опори, е фактът, че обхваща, натоварва и развива еднакво добре цялото тяло и всички мускулни групи.

На по-неопитните в началото препоръчва да се допитат до съветите на компетентните, които да обяснят целта и правилните техника и причини да се правят конкретните упражнения. По този начин ще ги научат да „работят” безупречно с тялото си и няма да натоварват мускулите си излишно и по грешен начин.

Всеки ден може да се практикува, казва лекоатлетът, който дори е имал периоди, в които е тренирал по 2-3 пъти на дневно, но да не забравяме, че е професионалист! Така че според него непривикналите съвсем спокойно могат да спортуват 3 пъти в седмицата по 1 час, за да бъдат в добра кондиционна форма! А ако може да „се потим” (което с аdidas CLIMACHILL е технически невъзможно, както се вижда и от снимките) и на фона на подходяща и любима музика, като например черно или хаус, нещата ще ни се получат перфектно!

Начинаещите, обяснява Иван, могат да започнат с тренировка от 50-60 лицеви опори на ден (спокойно, и ние така зяпнахме!), разделени на 5-6 серии по 10 (ехааа, честито нам, простосмъртните...). Като обученията е добре да имат пирамидален характер и на всяка следваща да се прави дори с едно, но повече упражнения, за да има надграждане.

Иван от години е мотивиран да прави това, което най-много обича, а именно – да спортува, защото освен, че спортът е здраве, иска да бъде достоен пример за подрастващите, сред които процентът на такива с наднормено тегло става все по-голям. Иска да е модел за нещо добро! И ние го виждаме, вярваме му и дълбоко оценяваме неговите желание, съпричастност и спортен дух! Напред, Иване, с теб сме!

#adidas #CLIMACHILL #adidasCLIMACHILL

Този вълнуващ ден с Иван ни подсети и за страхотния, който изкарахме в компанията на Мартен. Помниш ли го?

More Спорт

NOVA излъчва ексклузивно на живо полуфиналния двубой между Григор Димитров и Хуан Мартин дел Потро

Спорт преди 7 години

NOVA ще бъде единствената национална телевизия, която ще излъчи на живо полуфиналния двубой от ATP Стокхолм Оупън между Григор Димитров и аржентинеца Хуан Мартин дел Потро