Следва

Дружно усилие със звученето на DEEP FOREST

"Жажда" взе наградата на публиката за "Най-добър филм 2016" на фестивала в Линц!

След много отличия, между които Наградата за най-добър български игрален филм на 20-я Международен София Филм Фест, „Жажда” обра овациите на някои от...

Movies & TV преди 8 години

След много отличия, между които Наградата за най-добър български игрален филм на 20-я Международен София Филм Фест, Жажда” обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют на Светла Цоцоркова бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”. В Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”.

Съвсем наскоро „Жажда” получи приз за най-добър филм, а младата актриса Моника Найденова взе награда за най-добра женска роля на 21 Вилнюс Филм Фестивал.

„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор - Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на Фронт Филм с Омега Филмс.

„Във филма присъства нещо от „La Strada” на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите на киното на бившите социалистически страни – в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден, - пише за „Жажда” Лий Маршал от Screen Daily. - Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в „Жажда”. (...) Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях.”

Стартирал като проект от София Мийтингс, „Жажда” може да бъде видян в българските кина!

More Movies & TV

10 важни неща, които научаваме от новия документален филм за Джон Галиано „High & Low“

Movies & TV преди 2 седмици

Модата никога не е претърпявала такива възход и падение, колкото при Джон Галиано. Новият документален филм High & Low показва драматичния живот на Галиано, с по-малко известни подробности за живота и кариерата на дизайнера, показвани в ефир преди много години.