Следва

72 часа до А to JazZ: Фестивалът, който ни среща с най-добрите джазмени

Вижте тази изложба # 2: Емил Атанасов отново в София

Ако искате да подарите 30 или повече минути от лежерното си юлско време на доброто българско изкуство, идеалният шанс е на 5 юли, привечер...

Events преди 7 години

Ако искате да подарите 30 или повече минути от лежерното си юлско време на доброто българско изкуство, идеалният шанс е на 5 юли, привечер.  Един безкрайно симпатичен и емблематичен пловдивски художник - Емил Атанасов, точно в този ден и час открива втората си самостоятелна софийска изложба в рамките на половин година.

Човеци, кучета, асфалти и токчета на слаби дамски крака ще ви потопят в млечната приглушена гама на начина, по който Емил Атанасов вижда нещата върху платно. Истории в рамки, обичайно елегантни толкова, колкото и работите, "заключени" в тях, ще ви поведат по паважа, равен и неравен, стръмен и полегат, на този прекрасен артист, разпознаваем по нежността, смисъла и гамата, и по всичко останало, междувпрочем.



През декември си подарихме Емо Атанасов от галерията на НДК. Този път мястото е галерия ФОРУМ на бул. "Васил Левски" 93А. 18 уникални маслени платна ще ни радват от 5-ти юли до края на месеца, с бележка под линия, че ако искаме да имаме поне едно, ще трябва да сме от първите.

"Познанството на галерията ни с художника Емил Атанасов датира отпреди няколко години, когато той участва със свои картини в наша благотворителна изложба. Силно впечатлени на първо място от прекрасната живопис, която твори, но също така и от скромността на Емил, в онзи момент решихме в скоро бъдеще да организираме самостоятелна изложба. И не защото картините му се продадоха веднага и той помогна много на каузата, зад която бяхме застанали, а защото Емил Атанасов е изключителен художник, когото е чест да приветстваме в пространството на галерията ни. Творчеството му е изключително интригуващо, техниката е много специфична - на моменти остава усещане за рисуване не върху платно, а като че ли върху дървена повърхност. Персонажите в картините му са изцяло плод на неговата фантазия и визия, а сцените и пейзажите са почти винаги като "зад мъгла".

Думите са на Спартак Атанасов /съименник на автора просто случайно/, собственик на галерия Форум. Която, припомняме, е една от големите частни галерия в София, разположена е точно срещу Софийски Университет и за 8-те години на съществуването си успява да осъществи самостоятелни и колективни изложби с най-изявените ни творци: акад.Светлин Русев, Енчо Пиронков, Любен Диманов, Свилен Блажев, Васил Стоев, Милко Божков и много други талантливи творци. Галерията работи и с чуждестранни автори и представя българско съвременно изкуство в Берлин, Страсбург, Дубай, Истанбул, Лондон, Виена. Повече за Форум тук.

 

Изложбата на пловдивския майстор е в галерията от 5-ти до 31-ви юли 2016 г.
Официалното й откриване е на 5-ти юли, вторник, в 18:30.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?