Следва

Добрата кулинария си дава среща със значима пациентска кауза

София вече е част от световния формат RESTAURANT WEEK

През септември ще е най-вкусната седмица!

Food преди 7 години

София ще е първият град в България, който се включва в световния формат за кулинарно изкуство „Ресторант Уийк“ (Седмица на ресторантите). Кулинарната седмица ще започне на 11 септември и ще завърши с Деня на София - 17 септември. Основната идея и мисия на събитието е на достъпни цени всеки да има възможност да опита качествена и разнообразна кухня в доказали се с гастрономически умения и отлично обслужване заведения. В първото издание на София Ресторант Уийк тази година участват 25 ресторанта, в които ще се предлага два вида тристепенно меню на стойност 25 лева. В критериите за подбора на участващите ресторанти е обърнато специално внимание на уникалността на кухнята и интериора, вкусовите качества на предлаганата храна и отличното обслужване. Специално внимание е отделено на различните видове национална и екзотична кухня. Затова мотото - призив на София Ресторант Уийк е „Открий вкусовете на София!“.

Софиянци и гостите на столицата ще могат да продължат и през септември усещането си за свобода и лято с различни вкусове от цял свят. В столицата непрекъснато нараства броят на ресторантите, които предлагат качествена, вкусна и професионално поднесена храна. София вече има всички шансове да се превърне в дестинация и за кулинарен туризъм. Това е тенденция, която се развива мащабно в последните години по целия свят. Очаква се София Ресторант Уийк да даде на чуждестранните туристи още една причина да посетят столицата в началото на септември.

В този уникален фестивал на ресторантите всеки ще може да опита френска, арменска, сръбска, средиземноморска, италианска, българска, турска, японска и веганска кухня. Всеки от шефовете на ресторантите е подбрал специално меню, което най-добре характеризира и дава целия облик на ресторанта и типа кухня, който представя.

Какво е Sofia Restaurant Week?

Едно прекрасно цветно събитие, с което празнуваме радостта и удоволствието от разнообразната и качествена храна в ресторантите на София. Тази седмица на добрия вкус е един запомнящ се гурме празник, вече добре познат по света, който тази година за първи път ще бъде популяризиран и в България. Ресторантите са подбрани така, че като цяло да бъдат представени различните кулинарни стилове в нашата столица и по този начин да бъде открит потенциалът на София като международна кулинарна дестинация. Критериите, по които са подбрани участващите ресторанти, са няколко – преди всичко високо качество на храната, но едновременно с това и перфектно обслужване, оригинален дизайн на интериора, градината или терасата или някаква друга изключителна особеност, която прави това това място по-различно и предлагащо незабравима емоция. През тази седмица участващите ресторанти предлагат 3-степенно меню на фиксирана цена от 25 лв., без включени напитки.



Как работи Sofia Restaurant Week?

Ето начинът да се запознате с нея и да станете част от великолепното кулинарно шоу. Разгледайте менютата на участващите ресторанти на сайта, като предварително трябва да знаете, че всеки ресторант предлага избор на две менюта. Адресът, на който намерите ресторантите е www.sofiarestaurantweek.com. На него направете резервацията си чрез резервационната система. Ще получите или потвърждение, или покана да опитате резервация за друг ден или друг ресторант, ако избраният ресторант няма свободни места за съответния ден. За резервацията не се дължи такса, само ще заплатите сметката си при консумация в ресторанта. Напитки, хляб и възнаграждението за сервиз на обслужващия персонал не са включени в цената. (*като изключение някои ресторанти са включили хляб или напитки в менюто си).

Това е всичко. Бързо, лесно и приятно.

Системата за резервации стартира на 1-ви септември. Резервирайте навреме, за да сте сигурни и спокойни, че приятното преживяване ви очаква.

И накрая ето още една изненада. Резервацията през сайта или през мобилното приложение ви дава право на участие в томбола. Не пропускайте тази възможност. Вече могат да се свалят мобилните приложения за Android и Apple.

Линковете са: Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zavedenia.srw

iPhone:
https://itunes.apple.com/bg/app/srw/id1149026279?mt=8


За инициативата по света

Форматът „Ресторант Уийк“ води началото си още преди 24 години от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 година с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 000 репортера от цял свят. С обслужването и изхранването на репортерите се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална и достъпна цена. Ресторант Уийк бързо печели популярност в целите Съединени щати и малко по-късно покорява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

По традиция в голяма част от европейските столици тази феерия от вкусове на достъпна цена се провежда вече два пъти годишно – есен – пролет или лято – зима. Понякога една седмица не е достатъчна и форматът може да достигне до над 10 дни. В Холандия тази седмица вече е станала национална, като само в Амстердам се включват всяка година над 100 реномирани ресторанта.

Организатори на Sofia Restaurant Week са едни от лидерите на печатните и онлайн гидове в България: Sofia In Your Pocket, Zavedenia.BG, Sofia the Insider's Guide с подкрепата на Столична община.

Ресторантите, които участват в София Ресторант Уийк са: Клуб Пушкин, Edosushi, Crystal Steak House, Di Valli, Егур, 33 Гастронавта, L'instant, Шафран, Кактус, Orient Garden, MOMA, Кастело ди Сан Марино, Сезони (х-л Хилтън), Соул Кичън, Табиет, Таланти, Котилото, Багри, Вино и Тапас, Избата Винарна, Мармо, Розе, Щастливото Прасе, Петрус.

More Food