Четиво в четвъртък: "Версай. Мечтата на краля слънце" от Елизабет Маси

Елизабет Маси е известна американска авторка на исторически и хорър романи. Специализира се в писането на книги по телевизионни сериали като...

Авторът: 

Елизабет Маси е известна американска авторка на исторически и хорър романи. Специализира се в писането на книги по телевизионни сериали като „Династията на Тюдорите” и „Версай. Мечтата на Краля Слънце”. „Версай” е пищна и завладяваща въображението история за любов, еротика и насилие, амбиция, коварство и предателство.

Книгата: 

XVII век, Франция. Младият Луи XIV е твърдо решен да осъществи грандиозната си мечта – да построи невиждан замък в селцето Версай, за да изведе от Париж и да държи под око склонните към заговорничене благородници. И да сътвори за бъдните поколения едно истинско произведение на изкуството. Историята му съдейства – поне що се отнася до втората част на мечтата му.

А иначе Кралят Слънце е бивш любовник на Луиз дьо Ла Валиер, от която има син, настоящ любовник е на Анриет, съпругата на брат му Филип, както и бъдещ на придворната интригантка госпожа Дьо Монтеспан. Кралската съпруга Мария-Тереза, от която се очаква да роди втория им син и за чиито любовници не става дума, поне не веднага, ражда момиченце с необичаен цвят на кожата. Кралският брат, съпруг на Анриет, си има собствен любовник, прелестния Шевалие. Но на фона на тези завладяващи въображението истории за любов, еротика и насилие, амбиция, коварство и предателство – има за всички вкусове – бунтовниците печелят все повече привърженици сред благородническото съсловие и прибягват до всякакви престъпления – от обикновения побой до отвличането, отровата и убийството. Знаем, че кралят, изрекъл фразата „Държавата, това съм аз”, се е справил, но все пак...

"Версай"

Пролетта на 1667

Тя притежаваше деликатна красота. Млада и дребничка, но вече истинска жена, ако се съди по щедрите извивки, прозиращи през фината материя на бялата й риза. Прекоси моравата, подскачайки, обърна се, погледна го усмихната и му намигна. Луи на свой ред се засмя и се затича след нея. Опитваше се да я настигне, но тя все му се изплъзваше. Скоро тя потъна в лабиринта от високи живи плетове и изчезна за миг от погледа му, преди отново да се появи; слънчевите лъчи обсипваха дрехите й с целувки. Толкова силно я желаеше, направо го заболя, всяка частичка от тялото му беше нащрек, имаше нужда от тази жена. Да я притиска в обятията си, да я гали, да я обладава, да я притежава.
Тя затанцува в сянката на градината от портокалови дръвчета и откъсна един узрял плод, минавайки под едно от тях. После се обърна и на устните й разцъфна усмивка. Очевидно тя също го желаеше.

Коментари: 1

Франк (2017/03/08 / 21:17)
Този боклук обижда по всякакъв начин понятието "Книга" , Мога отчасти да разбера, че авторите на сериала гонят популярност и реклама, но защо трябва да се издаде, че и ПРЕВЕДЕ на български език, това гнусно недоразумение, не ми е ясно! И то издадена от издателство , което печата и книги на Паулу Коелю , примерно!

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.