Следва

"Игра на тронове" отново обра наградите Еми

Киномания 2016 почита легендарни режисьори

От 7 до 16 ноември феновете на КИНОМАНИЯ няма да могат да си поемат дъх от поредица култови заглавия на добилите статут на легенди режисьори Андрей Тарковски и Бернандо Бертолучи...

Movies & TV преди 7 години

От 7 до 16 ноември феновете на КИНОМАНИЯ няма да могат да си поемат дъх от поредица култови заглавия на добилите статут на легенди режисьори Андрей Тарковски и Бернандо Бертолучи.

Ретроспективите на двамата големи ще нажежат обстановката и ще подготвят ценителите на седмото изкуство за началото на фестивала, който стартира на 17 ноември.

Филми-религия, с които са израснали няколко поколения, ще имат привилегията да видят зрителите на кинопанорамата.

"Последното танго в Париж"

Големият филмов законодател, оставил завинаги следа в световното кино – Бернардо Бертолучи ще бъде представен в КИНОМАНИЯ с някои от най-запомнящите му се филми, сред които скандалният за времето си шедьовър „ПОСЛЕДНОТО ТАНГО В ПАРИЖ” (с участието на Марлон Брандо), „ДВАЙСЕТИ ВЕК”, „ПОСЛЕДНИЯТ ИМПЕРАТОР” (с който печели девет награди „Оскар”, включително за най-добър филм), „ЧАЙ В ПУСТИНЯТА”, „ОТКРАДНАТА КРАСОТА”. Зрителите на фестивала ще могат да видят и „ОБСАДЕНИ”, който ще бъде показан за първи път в България, както и провокативният „МЕЧТАТЕЛИ”.

"Последното танго в Париж"

Бертолучи насочва камерата към самите нас, към собствената ни идентичност и търсене на вътрешното „аз”, към първичните страсти и великите стремежи, скрити дълбоко в съзнанието ни. Тази година италианската легенда навърши 75 години, а това е още един повод КИНОМАНИЯ да му от-даде заслуженото внимание.

"Соларис"

Организаторите от НДК ще покажат всички седем филма на великия Андрей Тарковски: „ИВАНОВО ДЕТСТВО”, „АНДРЕЙ РУБЛЬОВ”, „СОЛАРИС”, „ОГЛЕДАЛО”, „СТАЛКЕР”, „НОСТАЛГИЯ” и „ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ”, с който печели наградата на журито на фестивала в Кан.

"Сталкер"

Първите пет ще бъдат показани на реставрирани от „Мосфилм” (една от най-старите руски и една от най-големите кинокомпании в света) копия на DCP.

В началото на 80-те Тарковски напуска СССР и последните си два филма – „Носталгия” и „Жертвоприношение” снима в изгнание – съответно в Италия и Швеция.

Дори за първи път да се докосвате до творчеството на Тарковски, със сигурност трябва да видите поне някои от филмите му. Дълбоко лични, изключително кинематографични и много близки до живота. Такива са произведенията на големия майстор, който умее да превръща киното в поезия. Самият Тарковски казва, че ако правиш кино, то трябва да му отдадеш живота си – то ти принадлежи и ти принадлежиш на него. А шведският майстор Ингмар Бергман споделя: "Тарковски за мен е най-големият световен режисьор, той измисли нов киноезик, улавя живота като отражение, живота като мечта”.

"Последният император"

КИНОМАНИЯ ще започне на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Тазгодишното издание ще отбележи своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показ-вани в България.

По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Събитието е част от Културния календар на Столична община.

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 3 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.