Следва

Премиера в Европа за носителя на Наградата JAMESON на 20-ия София Филм Фест

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 19 до 25 септември

Работната част на седмицата е кратка, затова пък ще има с какво да запълним свободните часове от 22 до 25 септември, защото ни предстоят...

Culture преди 7 години

Филмите

Работната част на седмицата е кратка, затова пък ще има с какво да запълним свободните часове от 22 до 25 септември, защото ни предстоят цели четири вечери с филмите на Уил Смит. По случай рождения му ден bTV Cinema предлага четиридневно забавление, като маратонът започва с „Аз съм легенда”, в който звездата е в ролята на военния вирусолог Робърт Невил, придобил загадъчен имунитет срещу покосяващ смъртоносен вирус, той е последният оцелял в Ню Йорк, а най-вероятно – и в целия свят. В петък ще гледаме Уил Смит в „Аз, роботът” като детектив Дел Спуунър. Този високотехнологичен трилър е вдъхновен от разкази на Айзък Азимов.

„Денят на независимостта” е в събота, 24 септември, а според критиката това е „едно от най-великите филмови приключения на всички времена”. Има „Оскар” за визуални ефекти и номинация за звук.

На рождения му ден - 25 септември, ще си припомним Уил Смит в „Този див, див запад” и в компанията на Кенет Брана, Салма Хайек и Кевин Клайн.

фотоизложбата

ГРАДСКИ ФРАГМЕНТИ е заглавието на следващата изложба включена в програмата „Галерия SYNTHESIS представя млади автори”. Автор на изложбата е Мариан Атанасов - графичен дизайнер, фотограф и почитател на минимализма в градската среда.

От години Мариан обикаля с колелото си различни части от града, за да открие подходящата светлина и онзи градски пейзаж, от който нищо не може да бъде отстранено. Минималистични, необживяни, абстрактни са архитектурните детайли привлекли вниманието на автора. А ние имаме време чак до 9 октомври, за да видим от близо творбите му и да се насладим на композициите му, на бул. Васил Левски 55.

Фотоизложбата 2

Понеже обичаме красивите неща, особено когато са на фотографска хартия, няма да пропуснем и тази фотоизложба. 

„Градина“ - животът в ромската махала извън стереотипите е дело на Веселина Николаева, която започва този проект в началото на пролетта на 2016 г., по покана на фестивала „Фотофабрика“ и специално за събитието. Тази година фестивалът откроява големите български фотографи и техните актуални търсения по темата „Конфликти“. Вече беше представена изложбата на Пепа Христова „Клетвени девици“ в Националната художествена галерия.

„Това, което направих е да извадя индивида от тълпата, защото независимо какво се случва в света, то се случва на индивида, на човека и всеки е еднакво важен спрямо другия“, казва Веселина Николаева за проекта „Градина“.

Танците

С края на лятото идва и краят на „Танцуваща София“. Организаторите на проекта предизвикват всички фенове на танците да запазят свободна последната събота на месец септември (24.09.2016 г.), когато в новото пространство на бар ПЕТЪК, с начален час 17:30 ч., ще се проведе най-гръмкото, наситено с лятно настроение и адреналин събитие от програмата на проекта – танцовият импровизационен турнир.



Tурнирът предлага равен шанс за професионални и непрофесионални танцьори, предизвиквайки ги да танцуват в любимия си стил върху музика от най-различни жанрове. Програмата представя истинска палитра от стилове - от брейк до класически балет, от салса до аеробика, от ориенталски танци до рага и др.

Форматът е разчупен, а публиката ще избере най-артистичните танцьори, за които са предвидени награди от RED BULL, CONTRABANDA, WALMARK и DERIDA DANCE CENTER. Желаещите да се включат може да направят това до 20-ти септември като попълнят формуляр за участие.

Танцовата енергия ще се прелее в afterparty, с DJ Rawland, благодарение на 4lmntz и бар ПЕТЪК. 

И това не е всичко! В неделния предиобед ще се състои дискусия на тема “Здрав дух в здраво тяло”. Часът е 11:00 ч., а мястото – Betahaus. Темите за обсъждане са здравословен начин на живот, движение, спорт. Ще бъде разгледан и танцът като изкуство и терапия.

Изложбата

Миналият петък Националният етнографски музей откри изложбата „Национално по форма, социалистическо по съдържание“, във фоайето при служебния вход на музея.

Експозицията, подготвена от куратора Димитър Василев, представя част от промените в народното творчество и приложното изкуство от 1948 до 1956 г., като показва част от налаганата политика в културната сфера. Всички основни текстове в изложбата са цитати от изкуствоведи и художници от това време и представят идеите, които се налагат през този период. Изложбата е ориентирана към публиката, родена след демократичните промени, която не е живяла във времето на социализма, както и към хората със спомени от това време. Гостите от чужбина ще могат да се докоснат до непозната за тях тематика, или пък да направят паралели с културните изменения при подобните политически системи в техните страни.

Изложбата ще бъде отворена до 9 октомври.

Киното

На 23 септември, точно като за един великолепен петък, ще сме на кино. Гледаме "Великолепната седморка" на режисьора Антоан Фукуа, който дава своя съвременен прочит на класическия филм. 

Малкото градче Роуз Крийк е тероризирано от индустриалеца Бартоломю Боуг (Питър Сарсгаард). Отчаяните му жители наемат седмина разбойници, бегълци, наемници, ловци на глави и комарджии – Сам Чизъм (Дензъл Уошингтън), Джош Фарадей (Крис Прат), Гуднайт Робишоу (Итън Хоук), Джак Хорн (Винсънт Д‘Онофрио), Били Рокс (И Бьонг Хон), Васкез (Мануел Гарсия Рулфо) и Червена жътва (Мартин Сенсмайер). Подготвяйки града за насилието, което предстои да се излее отгоре му, седемте наемници откриват, че се сражават за много повече от пари.

Очакваме с огромно нетърпение и запазваме билетите още отсега. 

Изложбата

Ще разведрим понеделнишката вечер, ако отидем на изложбата "Не толкова лош ден" на Радослав Нинов.

Фондация „Едмонд Демирджиян“ връчва за седми път наградата за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството, като носител за 2016 е именно Радослав Нинов. 

Наградата е основана през 2010 г. в памет на художника Едмонд Демирджиян и се връчва ежегодно. Състои се от грамота, организиране на изложба в галерия „Ракурси” и 1000 лева.
Досегашните носители на наградата са Минко Йовчев, Калия Калъчева, Велислава Гечева, Любен Петров, Радоил Серафимов, Анжела Терзиева и Елеонора Терзиева.

Изложбата... отново

Понеже сме хора на изкуството, обожаваме тези кратки мигове на творческо презареждане и дори събитието да се състои в Пловдив, просто палим колата и след 140 километра сме в Градската художествена галерия, където ще бъде показана изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“. Тя вече е достъпна за посетители и ще продължи до 4 октомври. 

За първи път почитателите на изкуството ще имат възможността да видят най-ценните художествени произведения на Обединена българска банка. Изложбата включва 47 творби от 37 майстори на живописта и графиката, а колекцията наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лв. Творбите ще бъдат специален акцент по време на културния фестивал НОЩ/Пловдив (23-24 септември), което и повод да останем още малко в града под Тепетата.

Повече информация и детайли за събитието и програмата на фестивала може да прочете на night.bg.

Фестивалът

Представления за деца и възрастни, улични музиканти и артисти ще се помещават около и в различни пространства на Националния дворец на културата. Поводът е тазгодишното издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” 2016, който започна на 16 септември. Имаме време да го посетим до 22 септември.

А до октомври в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс ще бъде експонирана сценографската изложба, посветена на 70-годишния юбилей на Столичен куклен театър, инициатор и организатор на фестивал.

Спектакълът

На 23 септември от 19:00 часа в Зала 6 на НДК туристи от цял свят ще имат възможността да се насладят на фолклорните спектакли, които представят българската автентична култура. Националният дворец на културата (НДК) организира ТРАДИЦИОННИ БЪЛГАРСКИ ВЕЧЕРИ, които представят разнообразието на специфични фолклорни традиции - старинни носии на повече от 200 години, звукът на най-старата гайда в Европа - каба гайда, звукът на 100 годишния инструмент – копана и др.

More Culture

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.