Следва

Новият сериал „Младият Папа“/The Young Pope тръгва по НВО

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 3 до 9 октомври

Откриваме седмицата с изложбата "Завръщане в миналото" на Слав Бакалов. Денят е вторник, когато от 18:00 часа започва официалното отриване в галерия "Ракурси"...

Events преди 7 години

Изложбата

Откриваме арт седмицата с изложбата "Завръщане в миналото" на Слав Бакалов. Денят е вторник, когато от 18:00 часа започва официалното отриване в галерия "Ракурси". Живописните картини на автора ще можем да разглеждаме до 22 октомври.

Слав Бакалов е един от най-обаятелните художници в България от последните десетилетия. Известен до 1989 г. главно с анимационните, документалните и пълнометражния си филм, за които печели престижни международни награди, сред които "Златна палма" от филмовия фестивал в Кан през 1985 г., след този период се изявява като художник, скулптор, режисьор и писател.

Фестивалът

Още на 30 септември ARTE и платформата Festival Scope представиха новия онлайн филмов фестивал ArteKino Festival, чиято цел е киномани от цяла Европа да получат възможност за среща  с най-оригиналните и вълнуващи европейски продукции през годината.

ArteKino Festival предлага 50 000 безплатни билета на зрителите от 44 европейски държави, а в рамките на фестивала могат да бъдат гледани 10 филма онлайн в продължение на 10 дни. До 9 октомври филмите ще бъдат на разположение на сайта artekinofestival.com  с възможност за избор на четири езика - френски, немски, английски и испански.  След всеки изгледан филм, зрителите са поканени да гласуват с оценки от 1 до 5.

Nespresso наградата на зрителите ще предостави приз в размер на 50 000 евро на филма,  спечелил най-много гласове, като наградата се дава в подкрепа на промоцията  на избраната творба в нови територии.

Селекцията на ArteKino Festival включва игрални, анимационни и документални филми  и е представителна за филмовите тенденции в Европа. Филмите са представяни,  а някои от тях - награждавани на престижни международни фестивали.

Киното

Ще се видим и в киносалона, за да гледаме „Deepwater Horizon: Море в пламъци“. Лентата е заснета по действителен случай и е вдъхновена от драматичната история за експлодирането на нефтодобивната платформа "Deepwater Horizon". В главните роли влиза плеяда от звезди - Марк Уолбърг, Кейт Хъдсън, Кърт Ръсел, Джон Малкович, Дилън О'Брайън, Джина Родригес и Итън Суплий. 

Най-голямото екологично бедствие, причинено от човека, се случва на платформата за добив на нефт, отдадена на лизинг на British Petroleum и експлодирала на 20 април 2010 г. в Мексиканския залив. Съоръжението потъва 36 часа по-късно, след опустошителен пожар, на 22 април. Филмът разкрива истинската история и часовете преди и след експлозията, довела до смъртта на 11 работника и 17 ранени от общо 126 човека екип.

Изтеклият нефт във вoдитe нa зaливa довежда до безпрецедентно зaмъpcявaнe и екологична катастрофа с дълготрайни последици. 

В драматичния екшън Марк Уолбърг се превъплътява в Майк Уилямс – главен техник на платформата. В ролята на съпругата му влиза Кейт Хъдсън. В лентата тя се снима за първи път с втория си баща – Кърт Ръсел. Това е вторият филм на режисьора Питър Бърг, вдъхновен от истински събития след „Самотният оцелял“ (2013), в който Марк Уолбърг също е в главната роля.

Премиерната дата бе 30 септември, а днес може да посетим някоя от късните прожекции, следработно от 18:10 часа в Cinema City или 20:00 часа - кино Арена.

Филмите

От 3 до 21 октомври, второто издание на Кинофабрика ще представи поредица документални филми, посветени на фотографията, под надслов: „Киното снима снимки“.

Официалното откриване е на 3-ти октомври от 18:30 часа, в кино „Одеон“, с един от най-награждаваните документални филми от последните години - „Да откриеш Вивиан Майер“ - интригуваща история за живота на покойната вече Вивиан Майер, работила като бавачка, но успяла да заснеме над 100 000 снимки и вече посмъртно да си създаде репутацията на една от най-проницателните и завършени улични фотографи на Америка. 

На 4 октомври отново от 18:30 часа, в присъствието на режисьора Гилад Барам ще бъде представен филма „Куделка снима светите земи“ – разказ за работата на световно известния чешки фотограф - член на Магнум, Йозеф Куделка, чиято кариера започна с документирането на нахлуването на танковете през 68 година в Прага и потушаването на пражката пролет, а от 20:30 ч. ще бъде показан номинираният за Оскар и с над 40 международни награди - „Военен фотограф“ за живота и работата на Джеймс Нахтуей. 

Сред гостите на Кинофабрика, е и известният документалист – фотографът, репортер, еколог и журналист – Ян-Артюс Бертран, който ще представи лично филма си HUMAN/ЧОВЕК, на 5 октомври в кино „Одеон“ и ще отговаря на въпроси от публиката след прожекцията.

На 21 октомври режисьорът Патрик Казал ще покаже филма си за Робер Доано, един от пионерите на фотожурналистиката и носител на Ордена на Почетния легион – „Териториите на Робер Доано“.

Подробности за програмата на Кинофабрика може да намерите тук>>

Телевизията 

За почитателите на Vip Brother понеделникът ще бъде впечатляващ. Точно в 20:00 часа в Къщата ще влезе Железният Майк Тайсън. Зрителите ще могат да проследят влизането на легендата и реакциите на Съквартирантите напълно на живо в ефира на NOVA.

За престоя си в България Майк Тайсън има кратък списък с изисквания, предимно свързани с храната. Тъй като легендарният боксьор не яде свинско месо, той е помолил организаторите в менюто му да присъстват: печено пиле, сотирани и задушени зеленчуци, сред които гъби, артишок, броколи и зеле.Оказва се, че боксьорът е голям привърженик на индийската кухня, защото сред желаните от него гозби има и много индийски.

Какви са останалите предпочитания на боксовата звезда и още новини относно Къщата и събитията, които да очакваме малко по-късно днес, ще открием на на официалната страница на VIP Brother във Facebook.

Другият фестивал

Една от най-екстравагантните фигури на френския артистичен свят – Фредерик Бегбеде ще даде старт на второто издание на CineLibri на 5 октомври в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Големият френски писател, режисьор, продуцент и литературен критик пристига в София, за да открие CineLibri 2016 с прожекцията на най-горещия си филм – „Идеалът”. Сценарият е базиран на един от големите му бестселъри – „Помощ, простете”, издаден и на български език. Церемонията ще се състои от 19:00 часа и ще бъде аранжирана със зрелищен мултимедиен пърформанс с участието на Стела Томова и Филип Миланов. Оригиналната хореография е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, многократно награждавани артисти с новаторско мислене и нестихващ ентусиазъм. В рамките на официалното събитие писателят ще бъде удостоен с първата почетна статуетка CineLibri.

Пълната програма на фестивала може да видите тук>>

Танцът

Нетърпеливи сме да дойде събота, 8 октомври, когато в Зала 1 от 19:00 часа за първи път в България ще гостува неповторимият „ФЛЕКС БАЛЕТ РУСИЯ“. Балансът от съвременна музика, танц и невероятно светлинно 3D шоу от ново поколение е единствен по рода си и няма аналог в Русия и Европа.

Впечатляващи технологии, LED стени от ново поколение, пречупващи светлината и образа в 3D визуализации, модерна хореография, изградена от различни стилове и култури, музика и специални ефекти, правят шоуто “Елементи ” (Flexx Ballet „Elements“) уникално.

То пресъздава един човешки живот с всичките емоции, които е възможно да бъдат изпитани – любов, страх, сила, страст, хазартност, слабост, ентусиазъм – 3 часа, изпълнени с наслада за сетивата. Хореографът Полина Кабанкова споделя, че на кастингите винаги избират танцьори над 25 години, заради натрупания емоционален опит. “Важно е артистът да има и личен опит в любовта и отношенията. Това го прави да изглежда на сцената истински, да предаде по реален начин всяко едно чувство, което обрисува с танца” – разказва Полина.

Билети можете да закупим на Билетен Център НДК, касите на бензиностанции ОМВ, магазини Пикадили, Офис 1 и в системата на Eventim.bg.



Отново на кино 

Този път става дума за третото издание на легендарния Jameson Cult Film Club, който е на път да разтърси столичния ъндърграунд. Спиращото дъха събитие е една от най-атрактивните кино инициативи, пресъздаваща атмосферата на култови филми в реално време.

На 8 октомври пространството на ДНК в Националния Дворец на Културата ще бъде преобразено до неузнаваемост, защото избраният филм за тазгодишното издание обещава незабравими мигове, а именно култовата лента на Куентин Тарантино „Криминале“ (Pulp Fiction).

Емблематичен за 90-те години, „Криминале“ продължава да бъде любим на безброй киномани с милиони фенове в целия свят и последователи, които повече от 20 години по-късно не са забравили разтърсващия монолог на Самюъл Джаксън.

Култовият филмов клуб на JAMESON ще пренесе киноманите в дълбините на гангстерския свят на Тарантино, а героите на „Криминале“ буквално ще оживеят пред очите им в поредица от сцени, които ще бъдат пресъздадени на живо в абсолютен синхрон със случващото се на екрана. Зрелището ще бъде разгърнато в пленяващата атмосфера на декори от филма под звуците на незабравимия саундтрак с любими парчета на поколения фенове.

Прожекциите на Jameson Cult film Club се реализират на два екрана, а взаимодействието на статистите и актьорите със зрителите е запазена марка на инициативата. Предстоящата прожекция на „Криминале“ обещава много изненади за зрителите и гарантира пътуване както във времето, така и в пространството.

Концертът

Пиано, фламенко и електронен саунд ни очакват този четвъртък, 6 октомври на концерта на Ариадна Кастейанос, която пристига у нас с диджея и продуцент на последния ѝ албум Ed is Dead.

Ариадна е родена в Мадрид, където започва да учи пиано на 6 годишна възраст. На 17 години нейният талант и отдаденост са наградени с пълна стипендия за Guildhall Music School в Лондон. След това Ариадна решава да се яви на прослушване за престижния музикален колеж „Бъркли” в Бостън и се превръща в първата испанка, която получава президентска стипендия за обучението си там. На голямата сцена тя е представена от Хавиер Лимон – продуцент, музикант и основател на лейбъла Casa Limón, който е зашеметен от изключителната й техника и музикална интуиция. Оттогава тя записва дуети с Алехандро Санс, Пепе де Лусия, Nach, Зара МакФарлън и споделя световните сцени с артисти като Пако де Лусия, Мишел Камило, Хърби Хенкок и Ричард Бона.

Дебютният ѝ албум Flamenco in Black&White печели номинация за “Грами Латино” през 2013, а изданието La Vanguardia - Fashion&Arts я включва в класацията си за нови джаз изпълнителки, заедно с Есперанса Спалдинг, Бека Стивънс в Селин МакЛорин.

През тази година тя активно представя най-новия си албум - [MJU:ZIK], продуциран от Universal Испания. Ариадна Кастеянос пристига в София заедно със съавтора на последният си албум [MJU:ZIK] - Ed is Dead, продуцент, диджей и резидент на студиото Fashion Beat Team в Мадрид.

Третият фестивал

Можем да разнообразим неделята като отскочим до Пловдив, където ще се проведе деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, който за поредна година ще се превърне в портал към световните танцови феномени, представяйки 9 спектакъла от три континента – Европа, Азия и Америка. Спектаклите, които чрез изразните средства на танца разказват девет различни истории, ще впечатлят с увлекателен и атрактивен подход, с движенческа лексика, със звукови пейзажи, дело на емблематични групи и музиканти, и невероятен светлинен дизайн. В първата седмица на фестивала, който продължава до 30 октомври, ще можем да видим компании от САЩ, Франция и Корея.

Откриващата фестивална вечер на ONE DANCE WEEK 2016 ще бъде посветена на физикалността и изящността на съвременния танц в целия му блясък. В България пристига звездата на съвременната танцова сцена – американският хореограф Стивън Петронио, който ще ни представи проекта BLOODLINES. За първи път в тази част на земното кълбо публиката ще може да види емблематичните миниатюри Тропическа гора и Ледена примамка на легендите на съвременния танц Мърс Кънингам и Триша Браун, хореографи променили завинаги света на съвременното изкуство.

Програмата на фестивала може да видите тук>>

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития в програмата на ONE DANCE WEEK 2016, има специален Фестивален пас на цена от 45 лв.

Лекцията 

На 4 октомври от 18:30 часа в голямата зала на БАН ще се състои интерактивна лекция на тема „Аквафотомика: Науката за водата и светлината“. Родоначалникът на тази нова наука е българката проф. Румяна Ценкова, която повече от 25 години работи в Университета в Кобе, Япония. Новата наука аквафотомика се занимава с взаимодействието между водата и светлината, за да обясни по-добре биологичния свят.

Лекцията на проф. Ценкова е част от 27-ите Дни на японската култура в България. Неин организатор е ДЖАЙКА Алумни в България с подкрепата на Посолството на Япония в България.
Вход: свободен.

Телевизионната поредица

Австралия е необятна страна, а природата ѝ – толкова разнообразна и екзотична, че е трудно човек да си представи начина, по който многобройното население и стоки на континента се придвижват всеки ден. С новата поредица „Австралийски железници“ Discovery Channel повдига завесата, за да надникне в света на мощните австралийски влакове и да разкрие трудностите при транспортирането на постоянно нарастващото количество пътници и важни ресурси в страната.

Премиерният епизод на поредицата започва на 4-ти октомври, вторник, от 21:00 ч. по Discovery Channel.

В първия епизод ще видим как супер влак с дължина 1,5 км. пътува през един от най-дългите и трудни маршрути в Австралия. Дали мениджърът по поддръжка на железопътните линии Джордж Савъл ще успее да опази желязната руда за милиони, намираща се върху релсите? Отговорът на този и още много въпроси ще бъдат разкрити в епизодите на поредицата, представящи историята на жизненоважната австралийска железопътна индустрия.

Постановките

Игралната програма на учебните сцени в НАТФИЗ този октомври започва с постановките на "Образи от думи", "Най-храбрият шивач" и "Комедия от грешки.

"Образи от думи" можем да гледаме на 5 октомври от 19:30 часа, сцена 47, Учебен драматичен театър. В следващите дни от 19:00 часа са премиерите на другите две постановки, съответно "Най-храбрият шивач", Учебен куклен татър, 6 октомври и с две премиерни дати 6 и 7 - "Комедия от грешки" на Голяма сцена, Учебен драматичен театър.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?