Следва

Новата светска двойка: Том Круз и Анджелина Джоли?

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 24 до 30 октомври

Седмичната ни арт обиколка започва от метростанция Св. Климент Охридски, където ще чуем стихове от полски и български поети...

Events преди 7 години

Поезията 

Седмичната ни арт обиколка започва от метростанция Св. Климент Охридски, където ще чуем стихове от полски и български поети. 

Полският институт в София и Литературен вестник представят проекта „Поезия в метрото“, в който от днес до 4 декември във вагоните на софийското метро и в източния коридор на метростанцияСУ „Св. Климент Охридски“, ще имаме удоволствието да се насладим на творчеството на Адам Загаевски, Ева Липска, Ришард Криницки, Яцек Денел, Кристина Домбровска, Иван Теофилов, Иван Цанев, Миглена Николчина, Мирела Иванова, Екатерина Йосифова.

Началото е от 13 часа с вход свободен.

Танцът: 

Малко по-късно днес ще имаме възможност да посетим едно театрално приключение, изпълнено с балетна грация и заразителен хумор - танцов спектакъл YAMATO – BAKUON. 

Повече от 20 години японските барабанисти Ямато радват хората по света и ги заразяват със своята вдъхновяваща енергия и силен дух. „Ритъмът на барабаните тайко е ритъмът на нашето сърце“ – в това дълбоко вярват барабанистите от Ямато и всеки човек, посетил техен концерт е усетил сетивно това твърдение. Тези завладяващи барабанисти са изнесли над 2700 представления в 57 страни от целия свят, а тази вечер от 20:00 часа в Зала 1 на НДК очакват и нас. 

Изложбата: 

Понеделник ни посреща и с изложба, представяща научно-изследователската и творческа дейност на проф. Васил Йончев и изданията му „Шрифтът през вековете“, „Книгата през вековете“, „Древен и съвременен български шрифт“, „Азбуката от Плиска, кирилицата и глаголицата“. Събитието ще се състои в глерия "Академия" от 18:00 часа. 

Като част от експозицията можем да видим сюжет от работата на професора на терен с представяне на обектите, които е изследвал. Ще бъдат показани оригинали на възстановките на Йончев от обектите на изследване и последвалите анализи. Отделен панел в изложбата е свързан и с неговата биография.

Телевизията: 

Ако пък в представите ни се върти идеята за лежерна вечер пред телевизора, имаме алтернатива за добре прекарано време и в къщи. Само превключваме на Viasat History точно в 22:00 часа, когато започват сериите от поредицата "Конспирация", за да разберем някои от неразкритите тайни на миналото. 

Фестивалът

Фестивалът за фтография хора и идеи продължава с пълна сила. От 24 до 30 октомври попадаме в седмицата на Sony и ще гледаме: 

24 октомври от 19:00 часа  - "Да откриеш Вивиан Майер", кинопрожекция. Мястото: ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия.
25 октомври от 19:00 часа  - "За видимото и невидимото и разни други неща с Иван Богданов" . Иван Богданов е единият от основателите на творческата платформа на визуални артисти "Компот колектив" и аниматорът, който стои зад редица анимационни проекти, спечелили международно признание и награди. С него ще се проведе разговор за разказите в картинки, било то рисувани или снимани. За приликите и разликите между фотографията или статичната картина и тази, която протича във времето или анимацията и филма. Защо Instagram e неговото място за фотография и не само. Мястото: ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия.
26 октомври от 19:00 часа - "По-добър портрет - управление на система от светкавици" - лекция с Енчо Найденов. Мястото: Pro1 студио.
27 октомври от 19:00 часа - "Shot & Shoot Party - Sony test drive". Мястото: ФотоСинтезис Арт Център, кафе-градина.
28 октомври от 19:00 часа - "Директно от фотоапарата - финал на Фотофабрика 2016". Мястото: ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия.
29 октомври от 10:30 до 17:30 часа - "Заснемане и сглобяване на 360 градусови панорами" - уъркшоп с Марин Каравелов .Целта на уъркшопа е да даде нужната теоретична основа и практическа подготовка за заснемането и сглобяването на 360 градусови панароми и създаване на цялостен виртуален тур. Мястото: Галерия SYNTHESIS.

Литературното четене: 

На 25 октомври от 18:30 в Центъра за култура и дебат „Червената къща” започва „Мигратон”: серия от три публични литературни четения на класически и съвременни книги, които разказват за миграцията, последвани от дискусия за миграцията. Те ще се състоят в Червената къща и Къщата за литература и превод. „Мигратон” е част от програмата на фестивала „Между хората и културите”, който представя изкуството и културата на местни, бежански и мигрантски общности в София и ще продължи до декември.

Голямото движение на хора днес често ни изглежда като безпрецедентно събитие. Но имаме богат избор от класическа и съвременната художествена литература, в които миграцията е основна тема и към които можем да се обърнем, за да осмислим случващото се сега. От „Одисеята“ на Омир до „Пътеводителя на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс, от „Бежанци“ на Иван Вазов до „Сатанински строфи“ на Салман Рушди – стотици добри книги говорят за миграцията заради войни, бягство от преследване, или в търсене на по-добър живот.

Трите публични четения ще се състоят на 25 октомври и 3 ноември в Червената къща и на 10 ноември в Къщата за литература и превод.

Другата изложба:

От 22 октомври в зала „София“ на Столична библиотека е открита изложбата на японските изкуства икебана и хайга „Есенни багри“. Три са оставащите дни, през които можем да се насладим на експозициите, част от 27-ите Дни на японската култура в България, като на 25 октомври от 18:00 часа ни очаква хайку рециталът „Есенни стъпки“ в съпровод на флейта от Кристиан Симеонов. Той е специална изненада за посетителите на изложбата, представяща японското изкуство хайга - съчетание на рисунка или фотография с кратката поетическа форма хайку, която е изключително актуална в епохата на интернет общуването.



Книгата 

Вечерна на 26 октомври си запазваме за литературен клуб "Перото" за премиерата на сборника с разкази на Надя Захариева "Чудо".

„Чудо“ съдържа седемнайсет разказа, които завладяват със своята находчивост, жизненост и самобитност. Героите на тези „малки” истории са храбреци и наивници, мечтатели и неудачници. В ежедневието им не се случва нищо изключително, но всеки от тях променя света по свой начин, често без да го съзнава.

Избистреният стил на Надя Захариева и пречупването на вечните теми за човешката идентичност през конкретен социокултурен пейзаж, специфичният цвят и вкус на онова, което бълбука под баналната повърхност на ежедневното, живописните герои и диалози, идеята за душевния мир като контрапункт на обществения хаос – всичко това, поръсено с топъл хумор – превръща книгата в свежо и неординерно преживяване.

Спектакълът: 

На 26 октомври от 19:30 часа може да посетим ДНК за комедията "Тотална щета".

Това е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена и „Тотална щета“.

„Няма пречки пред любовта (освен физически).“

„Тотална щета“ е физически спектакъл на една от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. През годините театралният автор и режисьор Ани Васева изгражда тясно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Тя развива своя система на работа, която включва личния опит на участниците и импровизация, достигайки до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват силен интерес, като сред тях са „Малдорор“ по Лотреамон (моноспектакъл на Леонид Йовчев), „Пиеса за теб“ по текст на Ани Васева, „Пиеса за умиране“ по текст на Боян Манчев и Ани Васева и др.

Участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев
Автор и режисьор: Ани Васева

Вход: 8/10 лева. 

Киното: 

Другият ни вариант за добре прекарана сряда вечер, е да посетим Дом на киното от 18:30 часа, където премиерно ще бъдат представени 7 късометражни филма за 7 утвърдени чуждестранни артисти от Перу, Япония, Холандия, Пакистан, Англия, Гърция и Русия, които са избрали да живеят и творят в София.

Увлекателните видеа на режисьора Николай Василев разказват за живота и креативния процес на талантливите, позитивни и интересни личности – музикант, сценограф, режисьор, художник, актьор, дигитален артист, танцьор, както и за връзката им със София и за това как градът ги вдъхновява да се развиват професионално. Сред героите на филмите и на живо в залата ще видите хора като Пиеро Епифания, който смесва традиционни перуански инструменти като кахона с гайдата и кавала и създава иновативни музикални проекти, Саиф ур Рехман, който поставя пакистански драми в ресторанта си в Студентски град и всяка седмица тренира на крикет на маса български деца с тежки ментални и двигателни увреждания, английския режисьор Том Кърк, който снима музикален клип и се представя като морско създание, което се чувства в чужди води. И още!

Музиката: 

С истински ъндърграунд пир, какъвто скоро не е имало в София, ще бъде отбелязан 8-ия рожден ден на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ на БНР.

Денят е 27 октомври, 21:00 часа, а мястото В-Side залата на столичния клуб *Mixtape 5*, където ще излязат THE EX (Холандия), Bernays Propaganda (Македония) и Jerusalem In My Heart (Канада).

Родоначалниците на импро-пънка и пънк-джаза THE EX са световна величина от 37 години. Сценичните им и студийни колаборации включват музиканти от три поколения – от ветераните-авангардисти ICP Orchestra, през Chumbawamba (в проекта Antidote), Тони Бък от The Necks, Матс Густафсон, Рой Пачи и Zu, до някои нови имена в етиопската музика като Fendika. THE EX са велики и защото през всичките тези десетилетия успяват да се задържат извън мейнстрийма, развивайки своя паралелна естетика и комбинирайки енергията на пънка с импровизаторските умения, витиеватите етиопски мелодии и ритми и социалната поезия в една отворена структура, която позволява всякакви неочаквани завои и решения.

Bernays Propaganda – една от най-великите пост-рокендрол/пост-хардкор/диско-пънк групи на Балканите за последното десетилетие. Името им идва директно от Едуард Бернайс и неговата книга „Пропаганда” (1923 г.), която поставя началото на концепцията за манипулирането на масите посредством медиите. С текстовете, музиката и цялата си обществена позиция и дейност групата е една от водещите банди в Европа, чието творчество отваря болезнената дискусия за антиутопията, в която всички живеем.

Jerusalem In My Heart е аудио-визуален лайв ембиънт проект на живеещия в Монреал ливански музикант и музикален продуцент Радуан Гази Мумнех. Музиката на Радуан черпи вдъхновение както от арабската фолклорна традиция, така и от съвременния градски ъндърграунд. Всичко това, съчетано с психеделични лентови видео-прожекции (дело на Шарл-Андре Кодер), понякога на два, три или повече екрана, разположени под различни ъгли, както и със сюрреалистични текстове, чийто генезис носи една особена тайнственост.

Билети в системата и на касите на Eventim на цени от 15 до 20 лева. 



Другият фестивал: 

Този път ни очаква през уикенда, когато отново сме в литературен клуб “Перото” в НДК  за "Дни на фантастичното", който ще събере на едно място най-разнообразни проявления на фантастичния жанр. Завладяващата програма, ще премине през анимето, комиксите, ескейп стаите, виртуалната реалност, компютърните игри и още много! Ще търсим пресечните точки между феновете на всички тези изкуства и родната фантастична общност.

Ще гостуват и родни издателства, с които ще се дискутират предизвикателствата пред издаването на фантастика в България. Събитието ще е домакин и на среща-дебат за възможностите за развитие на общи проекти на фантастичните организации.

Всичко това, гарнирано с вкусно афтърпарти и четене на страшни разкази!

Вход: свободен, а началният час 12:30.

Концертът: 

Средновековното нео фолк трио Ambient Folklore ще се включи в предстоящия първи концерт у нас на иранската уърлд певица Азам Али и нейната формация Niyaz на 29 октомври в Sofia Live Club.

Освен като организатор, формацията ще се изяви и като гост-изпълнител, заедно с очарователната Маги Петрович на чело, с която музикантите репетират нови композиции вече от няколко седмици. Изненадите не свършват с нея – още един специален гост ще видим на сцената преди Niyaz – това е Панайот Ангелов на перкусии, когото познаваме от превърналата се в институция за етно-ембиънт сцената група Исихия. Неговото присъствие никак не е случайно, както не е случаен съставът на хората, застанали зад името Ambient Folklore:

Това е проект, основан през 2013 година от Петър Делчев (Исихия, Кайно Йесно Слонце) и Евгени Чакалов (Eriney, Kайно Йесно Слонце). Групата се допълва от перкусиите и красивите и мистериозни вокали на Татяна Йосифова (Исихия, Davvid Project), присъединила се няколко месеца след създаването й.

Създадена с вдъхновение от средновековната музика на Западна Европа и фолклора на Балканите, Ambient Folklore започва своя път като интерпретира традиционни музикални теми от X-XIV век. Много скоро след това музикантите в групата започват да създават авторска музика в стария стил, използвайки съвременни дубликати на старинни струнни и духови инструменти: Татяна Йосифова свири на даф, бендир и дайре, Петър Делчев – на контра китара и Евгени Чакалов – на средновековна италианска гайда и ирландски флейти. В самото начало триото се фокусира върху инструменталните пиеси, но скоро започва да включва в своите композиции оригинални средновековни стихове и текстове.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?