Следва

„Опера Буфа“ в Софийска филхармония

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 31 октомври до 6 ноември

Започваме седмицата приятно, или по-точно завършваме деня в Червената зала на Центъра за култура и дебат „Червеанта къща"...

Events преди 7 години

Инсталацията: 

Започваме седмицата приятно, или по-точно завършваме деня в Червената зала на Центъра за култура и дебат „Червеанта къща”, където можем да видим вербатим спектакъла „Maйките” на режисьора Неда Соколовска. Той е част от програмата на платформата за документално изкуство В/ХОД – съвместен проект на Студио за документален театър VOX POPULI и „Червената къща“.

В спектакъла са представени личните истории на четири утвърдени актриси, всяка от които наскоро е станала майка, както и на още 17 жени, интервюирани от екипа на „Майките” по време на репетициите.
На сцената историите за великото предизвикателство на майчинството звучат вербатим (от лат., дословно) в изпълнение на Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова и Любомир Желев. Хореографията е на Николина Тодорова.

Часът е 19:30, а а зрителите сами могат да определят каква цена да платят за билета си след края на представлението:15, 10 или 5 лв.

Документалната изложба: 

"Папа на свободата" е изложбата, която ще имаме удоволствието да разгледаме тази вечер от 18:00 часа в Полски институт с вход свободен.

Тя разказва за живота и дейността на папа Йоан-Павел ІІ, първия от 455 години насам папа-неиталианец, славянин и гражданин на Източния блок. От самото начало на своя понтификат той призовава хората да се освободят от страха от силните на света, техните империи, изградени с насилие и лъжа. Изложбата отбелязва и най-важните събития в най-новата история на Полша и участието на Светия отец в тях: апостолическите му посещения в родната Полша, събитията през август’89 г., срещата му с делегацията на „Солидарност“ в Рим, писмото до ген. Ярузелски след въвеждането на военното положение през 1981 г., изказванията му по време на международни срещи, в т.ч. Световните дни на младежта, инициирани от него, посещенията му в чужбина.

Концертът: 

"Миг и Вечност е класически концерт, точно в деня на будителите, с който България избира да започне новия сезон на концерти “Мотив”. Музикалната програма е посветена на вечните ценности и съпоставката им с преходността на мига. Добре познатият на софийската публика тандем Венета Нейнска (пиано) и Стефан Хаджиев (виолончело) ще представят произведения от Арво Пярт, Роберт Шуман, Бела Барток и Лудвиг ван Бетовен в камерна зала "България", точно от 19:30 часа. 

Изложбата номер 1: 

Миналата седмица стратира изложбата живопис "Дистанции" на художничката Катрин Томова, която след миналогодишния си успех с изложбата 150 х 210 в галерия „Юзина, продължава своите артистични пътешествия из тайнствените територии на абстрактната живопис.

Монументалните голямо-форматни композиции, с които тя изследва предизвикателствата на безпредметността, сега са съпоставени със своите миниатюрни реплики, подчертаващи относителността в стойности като реални или сетивни мерки като разстояние или време. „Дистанции“ се оказват не просто отстояния между физически обекти, но духовните или емоционални измерения на приближаване или отдалечаване от човешките възможности да бъде в или извън сътворените от самия него светове и представи.

Можем да я посетим до 18 ноември в галерия Стубел на ул. Коста Лулчев 2.

Изложбата номер 2: 

На 2 ноември от 17:00 часа на преконференция в Литера-турен клуб „Перото” ще се състои представяне на изложбата „Плакати на български пиеси”, която ще бъде разположена на Полуетаж – изток. Експозицията е част от програмата на 8-мото Международно триенале на сценичния плакат, което ще проведе от 7 до 21 ноември.
За пръв път ще бъдат представени и всички албумни издания на триеналето, създанени през 21-годишното му съществуване. Сред тях е и най-новият каталог.

Веднага след представянето, в 18:00 часа, ще се открие и изложбата „Плакати на български пиеси”. В нея ще бъдат показани знакови плакати за български драматургични произведения и текстове, написани за триеналето от Йордан Радичков, Станислав Стратиев, Стефан Цанев, Христо Бойчев, Георги Господинов, Елин Рахнев и Яна Борисова.
Акцент в програмата на триеналето е церемонията на 7 ноември (Шипка 6), когато ще бъдат обявени наградите и открита международната колекция.



Изложбата номер 3: 

... Е инсталация на Спартак Дерменджиев в галерия Астри, на която можем да се наслаждаваме от 1 до 13 ноември. Откриване 1 ноември, 19:00 часа. 

​„Срещнаха се, но не се познаха"
Стара снимка с посвещение и писма от отвъдното.
Снимката с посвещение: „За спомен на Спарто да не забравя, че ....................", където писалката е отказала и парчета ръкописи, в които е продължила.
Живот и история.
Два свята. Реалния, където идваме по волята божия. И историята, където отиваме по волята на човеците.
Два паралелни свята. Две реалности без пресечна точка.
И една изложба. Илюзорния свят на изкуството където те се срещат.

Другият концерт:

3 ноември от 20:00 часа, Зала 1 на НДК ще зазвучи цигулка на повече от 270 години с музиката на Марио Хосен или наричан още "българският Паганини". Той ще представи оригинална концертна програма на своя музикален двойник, смятан за бунтар или дяволски музикант, тъй като за времето, в което прави музика, той е като днешните рок звезди. Необуздан и новатор. 

Малко са виртуозните цигулари днес, които се предполагага, че свирят като Паганини, но Марио Хосен определено е един от тях, в което можем да се убедим сами този четвъртък. 

Поради големия интерес към концерта, НДК пуска билети по 80 лв. в Оркестрината. Все още има билети от 15, 20 и 25 лв., както и на редовните цени от 40, 55 и 70 лв.

 

Книгата:

Ако пък не ни се слуша музика можем да се насладим на премиерата на "Трансформации, или скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод" - една книга за световноизвестния тандем Кристо и Жан-Клод, която разказва за артистичния им път през призмата на техни съмишленици. Автор е Зорница Кръчмарова.

С участието на: Мария Василева, изкуствовед, автор на предговора; Евгения Атанасова - журналист и продуцент от БНТ; Зорница Кръчмарова - авторката пристига в България за премиерата на книгата!

Мястото е литературен клуб "Перото", на 3 ноември от 19:00 часа. 

И още една книга: 

... Която вече може да бъде закупена от фейсбук страницата на Издателство Лавици, както и от добрите книжарници в страната.

Заглавието й е "Космически залог" на автора Дрейк Вато. Романът е изключително интересен и трудно може да си представим, че подобна книга е написана от български писател. Кой обаче се крие зад името Дрейк Вато?

С този артистичен псевдоним се представя едно младо момче - студент, който в действителност се казва Виктор Димитров. Благодарение на добре развитото си въображение, Вато успя да напише своята първа книга, която дори е готова да излезе на пазара още преди три години. Факт е обаче, че младият писател получава твърдо и категорично "Не" от по-известните издателства у нас.

Наскоро нашумялото Издателство Лавици все пак решава да даде шанс на тази страхотна книга, която започва да се превръща в истински хит и, която вече нямаме търпение да зачетем. 

Театърът: 

Първата премиера в Театър „Българска армия“ през новия сезон е с вкус на ягоди и мирис на барут. „Писмо до Касандра“ от Педро Ейраш ще се играе на 8 и 9 ноевмри от 19:30 часа на сцена-клуб МаксиМ.

Едно от новите попълнения в трупата на театъра Луизабел Николова влиза в ролята на Вера, а Тигран Торосян се превъплащава в младия войник Жозе. Двамата влюбени са разделени на стотици километри един от друг заради война - съвременна, неназована, нелокализирана, нелогична, непочтена и мръсна война. Тя грабва млади невинни момчета, притъпява сетивата им, прави ги убийци.

Съдбовното писмото, което младата жена получава от фронта, успява да събуди ясновидската й дарба, разкривайки като изтънчен психоаналитик истината, която нейният любим би искал да скрие от самия себе си. Сюжетът на постановката повдига въпроси, които засягат най-интимните любовни трепети, но в тях отекват и антимилитаристичите настроения, които ни вълнуват и ни правят съпричастни.

Пиесата е поставена от Иван Урумов, сценографията е дело на Красимир Вълканов, костюмите - Мария Диманова, музиката на Добрин Векилов - Дони, а преводът е направен от Наташа Колевска.

Освен на премиерните дати, можем да гледаме„Писмо до Касандра“ на 19 ноември. Но това не е единствената изненада. През ноември, по повод своята 75-та годишнина, доайенът на българската режисура Красимир Спасов подготвя още една премиера за театъра – комедията „Тартюф“ от Молиер. Участие в нея взимат звездите от трупата на Театър “Българска армия” - Иван Радоев, Веселин Ранков, Меглена Караламбова, Гергана Данданова, Владислав Виолинов, Веселин Анчев, както и най-новото попълнение - Гергана Плетньова и др.

Киното: 

Прекрасен кино петък се очертава тази седцица с„Доктор Стрейндж". Световната му премиера омагьоса Холивуд с бляскаво събитие в TLC Chinese Theater в Лос Анжелис. Носителката на „Оскар" Тилда Суинтън буквално блестеше в дизайнерската си рокля на Хайдер Акерман, а Бенедикт Къмбърбач (номиниран за „Оскар") мина по червения килим под ръка със съпругата си Софи Хънтър, от която – както стана ясно на премиерата – чака второ дете.

По-важното обаче, към което трябва да се фокусираме, е премиерата му на родна земя на 3D, IMAX 3D и 4DX, както вече казахме в петък. Добрата новина е, че за феновете на Марвел има и предпремиерни прожекции ден по-рано.

Определено ще се ходи на кино тази седмица!

Инициативата: 

Тя започна още на 13 октомври с изложбата „Голям праз или как се готви със статистически данни” – дело на българо-австрийския колектив “PrazLab” и продължи със серия събития, които имат за цел да разгледат важни обществени теми, представени чрез храната и храненето.

Припомняме, че инициаторът е фондация „Credo Bonum”, а „Тенджера под налягане” се нарича закриващото събитие на 5 ноември, с начало 13:00ч. в столичния бар „Спутник”. Сред лекторите на полудневния форум ще бъдат Райна Гаврилова, бивш заместник министър на културата; Велина Мавродинова, която ще говори за етиката в рекламите на храна и тяхната достоверност; Мариана Асенова, съосновател на фестивала за спомени Goat’s Milk - за традициите в готвенето; за хранителните банки и регулациите в ЕС ще разкаже повече Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, а готвачът Добрин Атанасов ще сподели опита си във food styling, както и за смисъла и идеята на дизайна на храна.

Входът е свободен.

Проектът: 

... Ще се състои в периода 5 - 11 ноември в Галерия - книжарница София Прес, а името му е ArtNet - проект на катедра „Визуални изкуства“ на Софийския университет.

Целта на проекта е да свърже художници-преподаватели, както и художници и изкуствоведи от различни държави, различни висши училища по изкуство, културни центрове, организации, арт галерии, като даде възможност на участниците в проекта за изява, за споделяне на виждания и опит.

По проекта вече бяха организирани изложби и семинари в България и чужбина с участието на преподавателите и докторантите от катедра „Визуални изкуства“ на СУ и чуждестранни участници от Сърбия и Полша.

ArtNet започва в съботния ден с начален час 12:00 часа.

И пак концерт: 

Отново в събота, 5 ноември, но малко по-късно - 18:00 часа, в залата на Музикалната академия в София, ще чуем един от водещите чешки пианисти Мирослав Секера.

На сцената на Консерваторията той ще излезе заедно със своята сънародничка – мецосопрана Ева Гарайова.
В концертната си програма двамата музиканти са включили по-неизвестни произведения на велики имена от световната класическа музика. Сред тях са Пьотър Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Рихард Щраус и други.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?