Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 7 до 13 ноември

AMORE, MAРE, TI AMO, КАВАРДЖИКОВА!!!

Всички сме просълзени. И от смях, и от горест, и от умиление, и заради всички емоционални вълнения...

Events преди 7 години

Всички сме просълзени. И от смях, и от горест, и от умиление, и заради всички емоционални вълнения, които великолепните актьори от Народен Театър „Иван Вазов” снощи ни „причиниха”. С една единствена идея – да ни покажат с думи, действия и професионализъм колко много обичат и ценят колегата си Мария Каварджикова. И как нейният необятен талант е колкото поне 60 вишневи градини.

Да, Мария е на 60 години. И някак с гордост, разум и преклон към броя им, Тя ги показа смело. И като че с благодарност. Поне това четем по блесналото й лице и в навлажнените й от чувства очи пред прожекторите на Голямата сцена. Голяма, колкото Голяма е и самата Мария!


Влязла за пореден път с блестящата си игра в ролята на Любов Раневская от Чеховата „Вишнева градина” (постановка на Коко Азарян) , Марето съвсем непринудено и закономерно (тези закони никъде не ги пише на хартия, те са в сърцата ни!) в края на спектакъла изправи и публика, и колеги на крака и отнесе с душата си безброй аплодисменти, усмивки, „Браво!”, сълзи, цветя и още куп награди.

Мариус Донкин, колега от поне 30 години на „г-жа Раневская”, и нов директор на Народния театър, й подари специален плакет, изработен от скулптора Борис Андреев – Реджо. Както и заслужено емоционално обръщение, започнало с думите „Ох, Мария, ела тук при мен, защото и аз ще се разплача!”, с което й благодари за това, че години наред дарява на нас, публиката, и на тях, колегите й, откровението на своя талант и вдъхновение. „Благодаря ти за това, че всеки ден ни правиш поне малко по-добри”, добави още с вълнение Донкин, а в отговор с разтреперен глас Каварджикова каза: „Аз трябва да кажа нещо, но в момента единственото, което може да излезе от гърлото ми, е „Благодаря!”.



Приветствия към Мария бе отправено от името на Христо Мутафчиев и Съюза на артистите в България, също и от редица театри и организации. От Министерство на културата почетоха мъдростта на годините й с отличието „Златен век” - звезда и грамота, за изключителния й принос в развитието на културата, което бе връчено от името на министър Вежди Рашидов. Разбира се, сцената се изпълни с хиляди цветя от приятели и почитатели на голямата актриса, а тя бе най-красивото цвете на нея.


И за да стане още по-мило и докосващо, колегите на Каварджикова я изненадаха с подарък – картина, и й се „обясниха в любов” със специално написана за нея песен. Текстът, по мелодията на „Torna A Surriento” и по идея на Руси Чанев, се казва „Аморе Маре” и бе изпят на колене от Валентин Ганев. Естествено към него се включиха и всички уникални актьори, с които тя дели сцената на „Вишнева градина” - Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Деян Донков, Иван Юруков, Марин Янев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христина Караиванова, Стоян Алексиев, Владимир Карамазов и Йосиф Шамли.


 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?