Следва

Филм ни зове да колоездим по поречието на р.Дунав! Гледаме трейлъра!

Киномания отбелязва 30-тата си годишнина с почит към киното като към култ

Организаторите издигат храм на киното в сърцето на София...

Events преди 7 години

Организаторите издигат храм на киното в сърцето на София и поставят в центъра на събитията идолопоклонниците на седмото изкуство

Във времена, в които стотици хиляди филми и сериали от цял свят стоят на върха на пръстите ни и скоростно пристигат до домашния компютър в рамките на секунди, Киномания 2016 си поставя за цел да остане контрапункт на гледането на филми по този самотен начин. Дори напротив, убедени, че киното е преживяване и че истинските кино ценители желаят да споделят мига, момента на удоволствие, емоцията, организаторите на форума призовават да „вярваме в киното“. С помощта на разкаян полицай, взривил завода на мощта американска корпорация, който се изповядва пред отец, хрисима клисарка, която благоговее пред образа на Леонардо Ди Каприо, майка и дете, притичващи към в неделя сутрин, но не за да пристигнат на време на литургията, а за… прожекцията на любим филм, юбилейното 30-то издание на Киномания дръзко заявява своето отдавна извоювано място в сърцата на верните си фенове със смелия слоган „Вярвай в киното“.

За да бъде култът към седмото изкуството наистина грандиозен, както предполага и внушителният 30-и юбилей, организаторите създават първия по рода си Храм на киното. Той ще се помещава пред сградата на НДК (в близост до Билетен център) от 7-и до 17-и ноември. В него най-запалените кино идолопоклонници ще могат да изгледат трейлърите на хитовите заглавия от програмата на Киномания в 2016 в обстановка, която изцяло внушава страхопочитание и почит към киносалона като към храм. Вместо удобни кино седалки посетителите ще открият църковни пейки, а на мястото на олтара – голям бял екран, на който ще бъдат прожектирани кратките промо видеа на филмите, както и рекламните клипове на юбилейното 30-о издание. Атмосферата, напълно в синхрон с концепцията на Киномания 2016 „Вярвай в киното“, поднася на посетителите няколко от най-ярките имена, част от програмата на фестивала, изрисувани като светци. Като част от визуалната идентичност на храма и цялостната творческа визия на Киномания 2016 ще срещнем Мерил Стрийп, Робърт де Ниро, Дъстин Хофман и Ал Пачинo, още Бернардо Бертолучи, Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Стивън Спилбърг и Уди Алън - интерпретации, дело на значими родни артисти като Анна Симеонова, Росен Духовски, Ростислав Маринов, Ясен Згуровски. Най-големите фенове пък на място в Храма на киното ще могат да си закупят и специалните артикули в стилистиката на тазгодишния форум.


Храм на киното

Едва ли има събитие в България, което да е представило на българската публика по-богат и по-разнообразен кино афиш в рамките на своята история, колкото богат и наситен е бил този на Киномания. Има защо събитието да бъде очаквано с неподправено нетърпение за всяко следващо издание – и тази година едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните 2 години и често награждавани с престижните отличия от фестивалите в Берлин, Кан и Венеция, съставляват разнообразната програма за 30-тото издание на кино форума. Билетите вече са в продажба и могат да бъдат закупени от на касите на НДК и в мрежата на Тикетпортал.


Храм на киното

За КИНОМАНИЯ
Киномания 2016 започва на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Тазгодишното издание ще отбележи своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България. По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Събитието е част от Културния календар на Столична община.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?