Следва

Решителният дебат между кандидатите за президент на България ще е по БНТ

„Контраплан” представя нови пет български късометражни филма на 9 и 22 ноември

На 9 и 22 ноември от 19:00 в Червената зала можете да видите пет български късометражни филма в рамките на „Контраплан”...

Movies & TV преди 7 години

На 9 и 22 ноември от 19:00 в Червената зала можете да видите пет български късометражни филма в рамките на „Контраплан” – платформата за българско късометражно кино на Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

На 9 ноември ще бъдат представени „Среща със себе си” на режисьора Теа Петрова, „Контражур” на Калоян Патерков и Вал Тодоров и „Майка ми calling” на Деян Барарев. След прожекцията ще обсъдим филмите с Елена Мошолова, водещ, и Павел Веснаков, режисьор. Избраните за 22 ноември филми са „Любов” на Боя Харизанова и „I Don’t Want to Grow up” на Филип Андреев. Водещ на дискусията отново е Елена Мошолова, а гост е режисьорът Николай Тодоров.

Прожекциите и на двете дати са с английски субтитри и с вход свободен. Предварителна резервация можете да направите тук, на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 или e-mail [email protected].

Платформата „Контраплан” започна през април и цели да даде още една възможност на авторите на филмите да се срещнат с разнообразна публика и други професионалисти в сферата на киното, за да обсъдят своите творби и получат обратна връзка.

Късометражното кино набира все по-голяма популярност сред младите хора в България. Само на последния Национален фестивал „Златна роза” 2016 бяха представени 34 късометражни филма, а Международният късометражен фестивал „В двореца” редовно представя около 50 български филма. Въпреки това възможностите за разпространение и получаване на обратна връзка извън онлайн пространството са ограничени.

До ноември 2016 „Контраплан” ще представи 25 млади автори. Осем от общо десетте отворени прожекции ще се състоят в Червената къща, а други две – в 26-то СУ, район „Витоша“ и в 54-то СУ, район „Надежда“. Така ученици извън централната градска част на София ще могат да се срещнат на живо с режисьорите. За някои от тях това ще е първата такава среща.

Проектът е финансиран от Програма „Култура“ 2016 на Столична община и ще продължи до ноември 2016.

За повече информация: Антоний Дончев, моб.: 0884 119 668, е-mail: [email protected].
   

Програма на прожекциите

9 ноември (сряда), 19:00ч.
Червена зала

Среща със себе си
7 мин., 2016, реж. Теа Петрова

Електронните устройства бавно, но сигурно обсебват хората. Едно обикновено момиче, изгубило вяра в заобикалящата го реалност, тръгва по пътя към себе си...

На български език с английски субтитри.
Вход свободен

Контражур
27 мин., 2014, реж. Калоян Патерков, Вал Тодоров; номинация за най-добър късометражен филм – Награди на Българската филмова академия 2014

Историята на един млад фотограф, обсебен от красивата си приятелка, стария си фотоапарат и Ролан Барт.

На български език с английски субтитри.
Вход свободен

Майка ми calling
24 мин., 2015, реж. Деян Барарев

Андрей не говори с майка си. Докато неговият по-малък брат Филип не изчезва.

На български език с английски субтитри.
Вход свободен

Водещ на дискусията: Елена Мошолова; гост: Павел Веснаков, режисьор.

22. ное (вторник), 19:00
Червена зала

Любов
12 мин., 2015, реж. Боя Харизанова; награда за най-добър филм на Фестивала на късометражното кино, Африн 2016, Сирия

Борис пристига при единствените живи роднини на своя загинал при злополука приятел, за да им предаде вещите му. В планинското село разбира, че бабата и дядото не знаят за смъртта на внука си. Борис остава за вечеря, колебаейки се какво да прави.

На български език с английски субтитри.
Вход свободен

I Don’t Want to Grow up
28 мин., 2016, реж. Филип Андреев

Ада и Александър са объркани двадесетинагодишни младежи. Спонтанно решават да живеят заедно и започват малък ремонт на стара мансарда с помощта на най-близките си приятели. Ремонтът прераства в деструктивен купон и става ясно, че всички имат проблем с порастването.

На български език с английски субтитри.
Вход свободен

Водещ на дискусията: Елена Мошолова; гост: Николай Тодоров, режисьор.

More Movies & TV