Следва

Мария Донева представя "Любовта идва" в Пловдив

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 19 до 25 декември

Тази вечер от 19:00 часа в галерия Римини се открива изложба на Янко Тихолов...

Events преди 7 години

Изложбата 1: 

Тази вечер от 19:00 часа в галерия Римини се открива изложба на Янко Тихолов. 

Сдружение "Толкова близо, толкова далече" в партньорство с ПанЕвропа България представят българския художник, живеещ в Лондон в бутиковата галерия.

Янко Тихолов е един от участниците в петото издание на колективаната изложба на съвременни български художници от чужбина "Толкова близо, толкова далече", състояла се в НДК през септември 2016, а това е неговата първа самостоятелна изложба в България от както живее на Острова (2001).

В едно от интервютата си Янко Тихов споделя, че "когато твориш провокираш себе си и другите". В търсене именно на тази провокация посетителите на галерия Римини ще имат възможност предколедно да открият нови идеи и вдъхновения.

Изложбата ще продължи до 26 януари. 


 

Изложбата 2: 

Утре, 20-ти декември от 18:00 часа в галерия "Академия" ще се състои изложба по случай 150 години от рождението на Борис Щац. 

2016 г. е юбилейна за три важни събития, свързани с дейността на Борис Шац – 150 години от неговото рождение; 120 години от основаването на Държавното рисувално училище в София и 110 години от откриването на Училището за изкуство „Бецалел“.

По този повод през 2015 г. Can New Artists Collegium Izrael в сътрудничество с Израелската медална асоциация обяви Международен конкурс за медали в памет на скулптора. За съорганизатори бяха поканени студенти и преподаватели от ателието за медална скулптура при Националната художествена академия в София, Вилнюската национална художествена академия, както и Медалната асоциация на Литва.

През август и септември 2016 г. в Телшай (Литва), Велико Търново (България) и в Бейт Янай (Израел) се поведоха медални симпозиуми, в които гостуваха и по един преподавател и един студент от страните партньори.
Създадените медали, общо 39 на брой, бяха отляти в три екземпляра.

През 2016 г. медалите бяха представени на Международното жури, съставено от по 9 члена от всяка държава. Преброяването на гласовете се проведе в Израел, в присъствието на литовски и български културни аташета.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 20 декември, деня на рождението на Борис Шац, когато едновременно в столиците на Литва, България и Израел ще бъдат открити изложби с медалите от конкурса.

Изложбата може да бъде видяна до 7 януари 2017. 

Изложбата 3:

"Лято с тъжните курви" е изложбата, която ни педлага галерия "Нюанс" на 20-ти декември от 19:00 часа, на Онник Каранфилян и Любен Дилов - син.

Албума „Лято с тъжните курви”
Албумът съдържа 17 истории и миниатюри, които неизменно започват с едно и също изречение: „Това лято всички курви се влюбиха и платената любов бе по-тъжна от всякога…“ Разказите и миниатюрите се появяват през юли и август в профила на проекта СМУТ (само малки умни текстове) и дълго време читателите са убедени, че са писани от различни автори.

През септември 2016 с художественото им доразказване се заема Онник Каранфилян и отделните разкази се превръщат в нещо повече от себе си. Албум със състояния, облечени в думи и форми, който предизвиква онова трудно-определимо усещане, когато Бог реши да ти бръкне с пръст в пъпа – гъдел, гадене, смях и тъга. Но защо Бог ще иска да ти бърка в пъпа, питате се? Може би, за да повдигне отново въпроса „Имал ли е Адам пъп, или не?”, или просто да ни напомни самозаблудата ,че сме създадени по негов образ и подобие...

Лятото с тъжните курви се повтаря – 1440, 1696, 2016 година, но конкретните дати нямат значение. Без изрично да е споменато, историите се преплитат по странен начин с мита за Синята брада и със съдбата на вероятния му прототип – Жил дьо Ре. В крайна сметка всички тела се превръщат на пепел и остават само думите и формите на спомена.
Всяка история и миниатюра в албума е самостоятелно произведение, но нишките се събират и обясняват в спектаклите-промоции, които Любен Дилов-син, Онник Каранфилян и техни приятели – актьори, музиканти и художници представят в различни клубове в София и страната.

Самият албум се появява на пазара в два формата – стандратен А4 и ръчна книга – А3 с номерирани, авторизирани графики на Онник, която може да бъде закупена само на промоциите. Последните 19 екземпляра от 99-те лимитирани бройки ще могат да бъдат закупени само за 24 часа в гарелия „Нюанс”От 19.00 часа на 20 декември до 19 часа на 21 декември.

Проектът:

На 21-ви декември от 19:00 часа в Cosmos coworking camp Николай Михов ще представи новата си фото-книга Hello and Welcome to Paris.

Проектът на Никола Михов, заснет в дните след атентатите от 13 ноември, изследва начина по който медиите формират образа на терора и го превръщат в продукт за масова консумация. Книгата е номинирана за Dummy Award 2016 на най-големия фестивал за фото-книги Fotobookfestival Kassel, а премиерата е през юли 2016, по-време
на фотографския фестивал Les Rencontres d'Arles.

Ha представянето в Cosmos coworking camp ще можем да закупим книгата на специална цена. Тя е издадена в сътрудничество с Жанет 45, в лимитиран тираж от 200 номерирани и подписани бройки.



Музикалното риалити: 

Националният дворец на културата приветства първото по рода си музикално риалити, което ще бъде част от ХХХ Новогодишен музикален фестивал. Обещава да бъде зрелищно, неповторимо и различно, а за ценителите на класическата музика, това ще е прекрасен новогодишен подарък.

Теодор Петков и Ангел Николов са приятели в живота, но в този концерт се впускат в „клавирна битка“ на сцената. „ДУЕЛЪТ – ДВУБОЙ ЗА ДВА РОЯЛА“ ще представи на публиката, надсвирване между двама превъзходни пианисти – Теодор Петков и Ангел Николов. Двамата ще импровизират в различни стилове, жанрове, ритмични схеми и стандарти. Всеки един ще има по един адютант, а победителят ще бъде избран от публиката. Водещ на спектакъла ще бъде най-добрият пианист сред актьорите Рашко Младенов. Музикалното риалити ще се състои на 21 декември от 19:00 часа в зала 3 на НДК.

Концертът 1: 

С коледни шапчици и като извадени от работилницата на Дядо Коледа, „София квартет" идват, за да  ни поканят на Коледния си концерт, бързайки да заявят, че „Коледа не е само ядене и пиене". Затова за празниците, музикантите ще подарят на зрителите си „храна за душата".

На 21-ви декември от 19:30 ч. в Камерна зала България, ще прозвучи една - в никакъв случай лека, но със сигурност високостойностна програма: Моцарт - Струнен квартет KV 285, Бетовен - Струнен квартет оп. 18 №3 и Бах - „Изкуството на фугата". Концертът е със специалното участие на Кремена Ачева – флейта.

Билети на касите на зала България и online на eventim.bg.



Концертът 2: 

Последното събитие за годината в зелената къща ще затвори цикъла отново с храна за душата под формата на поредицата SoConcert с майсторски добра джаз музика - този път с вече наложилия се формат “Jazztory”.

Коледното издание на JAZZtory ще отдаде почит към изключителната музика и личност на Джони Мичъл, с участието на джаз вокалистката Лилия Илиева и музикантите Александър Логозаров - китара, Шибил Бенев - китара/пиано, Михаил Иванов - бас и Борислав Петров - барабани и водещ.

SOHO става горд нов домакин на вече наложилия се формат “Jazztory”. Чрез него ще станем свидетели на историята на Американския джаз, потапяйки се в автентичните му звуци в уютната обстановка на Зелената къща, точно в 19:00 часа на 22-ри декемви в SOHO на улица "Искар"4.

Джони Мичъл е вокалистка, поетеса, художничка, композитор, музикален продуцент, политически активист и еколог. Един от най-големите музикални творци на XX век. Творчеството й е предимно в областта на популярната поетична песен, но е силно повлияно от джаз музиката, тъй като тя работи и поддържа много близки отношения с велики джаз музиканти като Джако Пасториус, Чарлз Мингъс, Уейн Шортър, Хърби Хенкок, Пат Матини. От своя страна, Джони Мичъл е много сериозно музикално влияние за много вокалисти, музиканти и композитори от сферата както на поп музиката, така и джаза. Носителка е на четири награди Грами, включително и за цялостен принос към музиката (2002г.).

Вход: 10 лева. 

Инициативата:

„Освети квАРТал-а“ е името на специалната предколедна инициатива на кваРТал колектив, която ще се случи на 22 декември 2016 година, с начална точка Дом на киното, ул. Екзарх Йосиф 37 и ще се разпростре в карето между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза.

Организаторите, чиято последна инициатива бе квАРТал фестивал през септември, канят всички гости и жители на София точно в 18:00 часа пред Дом на киното, където да запалят донесени от тях светлини по избор, точно в уречения час. Поканата важи и за всички локации и жилищни сгради, разположени в зоната на квАРТал (бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза), които при желание могат да украсят обитаваните от тях пространства (магазини, заведения, всякакъв вид търговски и нетърговски обекти, жилищни домове, входове, дворове) със символична светлинна украса.

Инициативата ще продължи с нощна светлинна архитектурна разходка из квАРТал-а, отново с начална точка Дом на киното, която цели да покаже на всички желаещи скритите и непознати забележителности на района. Гидовете, въоръжени с фенери и други осветителни тела ще осветяват различни интересни детайли от улиците и сградите, като всички желаещи могат да се присъединят със собствена светлина и да се образува специален „светлинен отряд“.
„Освети квАРТал“ има за мисия да „даде светлина“ върху проблемите с уличното осветление на квАРТал и да агитира за както за неготово подобряване, така и за облагородяването на инфраструктурата на района.

Предвидени са още много приятни светлинни изненади за всички посетители, а вечерта ще завърши на по чаша вино в някоя от десетките отворени локации на квАРТал-а.

Изложбата 4: 

От 21-ви декемви до 7-ми февруари галерия "Нюанс" представя стари и нови майстори на живописта, графиката, рисунката, скулптурата, керамиката и ръчно изработената хартия. Сборната експозиция “Зимни акценти” ще бъде открита на 23 декември и ще продължи до 7 февруари 2017 в елегантното арт пространство – истински подарък за ценителите на автентични естетски преживявания.

Изложбата е своеобразно пътуване във Времето - от края на XIX век до наши дни. Пътешествие, предложено с изискан вкус и автентично вдъхновение от художничката галеристка Лили Владимирова и нейния екип. Пред публиката ще се отворят прозорци към близки и далечни реалности, изпълнени с фантазия, смелост, пъстрота, очакване.



Концертът 3:

Празничния 23-ти декември идва с Коледен Оратница концерт + SkilleR, Asya, EXo, Dharba. Часът е 19:00, а мястото HUNT.

Като последен концерт....  за тази година, групата готви експлозивна смесица от гост-музиканти, сред които световният шампион по бийтбокс SkilleR, хипнотизиращите гласове на Ася Пинчева и Дияна Димитрова и други.
A освен тях на сцената ще се качат и EXo от "HMSU" и Dharba от "Слънце и Луна".

Това е предпоследния концерт на групата преди да замине на голямо европейско турне през март 2017, затова си подсигугряваме присъствие, като си закупим билети - на цени от 7 лв. на предварителна продажба от Ticketlogic.bg и партньорските каси - Office 1 Superstore, книжарници Booktrading, Fastpay и магазин "На Тъмно" и 10 лв. на място.

Партито: 

На 25 декември Ballantine's и Yalta Club ще представят първото парти от поредицата True Music, което дава възможност на един от гостите да спечели билети за Boiler Room парти в Мадрид. True Music е глобална музикална платформа на Ballantine’s, която подкрепя талантливи и иновативни музиканти, а гост диджей на първото парти ще бъде Franky Rizardo.

Изборът на Тrue music никак не е случаен, защото Rizardo е един от най-харесваните и продавани холандски артисти, познат от лейбъли като Fame и Funktion Recordings. През 2007г. тракът му Funky Noise става абсолютен хит и достига челни позиции в почти всички интернационални класации. От 2010 г. е част от най-големия и влиятелен хаус лейбъл в света Defected. В началото на тази година, Franky се завърна с нов сингъл – Keep My Cool.

В глобален мащаб партньор на Ballantine’s в платформата True Music са пионерите в live-streaming-а на underground партита от всякакви локации по света – Boiler Room. С Boiler Room е свързана изненадата, която от Ballantine’s са подготвили за всички присъстващи на партито. На 1 февруари 2017 г. един от всички присъстващи на събитията ще спечели 2 билета за посещение на Boiler Room парти с Maya Jane Coles на 9 март 2017 година в Мадрид, като самолетните билети и настанявана също са обезпечени.

Изненадите обаче не спират до тук. Освен голямата награда, организаторите ще раздадат и 50 билета за партито с Franky Rizardo на 25 декември. Повече информация за томболата ще научите тук>>

Билети на цена от 30 лв. могат да бъдат закупени само на входа на клуба.

a

Фотографската изложба: 

Ако на 28-ми декември сме в София, можем да посетим изложбата на Павел Червенков - Сантиментариум, намираща се от средата на миналата седмица в Софийска Градска Художествена Галерия.

Портретната фотография е опит да се остави траен отпечатък не само от моментното състояние на едно лице, но да се докосне неговия вътрешен свят, да се разкрие неговото уникално присъствие, личност и характер. Пристъпвайки към създаването на портрет, фотографът не е просто регистратор, а тънък наблюдател, психолог, дори изповедник, който улавя детайли, незабелязани или неоценени от останалите.

В над 40 голямоформатни фотографии, изобразяващи повече от 30 различни персонажи, Павел Червенков води своя диалог с хора от различни поколения, с разнообразни професии и житейски истории. Сред тях срещаме както известни, така и непознати лица: актьори, музиканти, художници, интелектуалци. Обединяващото в тази селекция е, че съдържа портрети на хора, наблюдавани в момента, в който остават насаме със себе си. Това са моменти на тъга, размисъл, съзерцание или емоция – кратки и често много сантиментални.

Киното:

На гала предпремиерна прожекция в София миналата седмица се събраха стотици мегафенове на култовата сага и се наредиха сред първите редици на Бунта с Rogue One: История от Междузвездни войни.

Пълната IMAX зала се превърна в емоционално преживяване за присъстващите, които очакваха първия самостоятелен филм от поредицата с огромно нетърпение. Освен традиционните светлинни мечове в залата присъстваха Дарт Вейдър, Кайло Рен, принцеса Лея, Рей, Боба Фет и други герои от една далечна Галактика.

Атмосферата преди прожекцията беше нажежена от боеве със светлинни мечове, тематични бирени коктейли и вкусни изкушения с лика на Дарт Вейдър, които се превърнаха в истински хит не само сред децата, но и сред възрастните. 

Rogue One: История от Междузвездни войни е вече във всички кина на 3D, IMAX 3D и 4DX и съвсем спокойно, преди пътувания и предпразнични подготови тази седмица, можем да си организираме една малка кино вечер. 

Книгите: 

Предпразнично издателсто "Емас" пуска на пазара две прекрасни книги за деца, които със сигурност биха били повод за радост около елхата. И двете издания са с разкошни илюстрации, твърди корици и носят чудно настроение.

„Къпиновият дух и жълтоклюното птиче“ от Феридун Орал е първата от тях, която ще сгрее и най-студената вечер с историята си за другарството, за съчувствието и взаимната помощ.

Малкото жълтоклюно птиче си счупило крилцето и не успяло да отлети с мама и тате за южните страни. Старото дърво го сгушило сред клоните си и за да го топли, наесен не хвърлило зелената си премяна. На зимата му се притекъл на помощ къпиновият горски дух и прибрал птичето в хралупата си. Напролет малката жълтоклюнка вече била станала голяма и красива птица.

И „Един американец в Париж“ – музикално пътешествие до Града на светлината. Тази Коледа под елхата може да ни очаква билет за музикално, вълшебно пътешествие до Париж! Дотам ще ви отведе книгата, придружена от аудиодиск с едноименното произведение на Джордж Гершуин. Не само децата ще се влюбят в приказните илюстрации на Дорис Айзенбургер.

Най-сетне Париж!
Пулсиращият град поглъща младия Джордж Гершуин още от гарата. Улични кафенета, разходка на Монмартър, компанията на чаровна млада дама – ето това е истинският живот!
Джордж не може да задържи за себе си всички тези впечатления и ги излива в своята музика – „Един американец в Париж“ е възхвала на френската метрополия от двайсетте години на миналия век.

Световноизвестната композиция на Гершуин е онагледена с прекрасните илюстрации на Дорис Айзенбургер, уловили изцяло духа на епохата, а приложеният диск съдържа цялото музикално произведение.


 

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?