Следва

Защо, ако искате да си купите Louis Vuitton, трябва да отидете до Лондон?

От Ана за Франка, с любов!

Смъртта на Франка Созани хвърли мнозина в дълбока скръб...

All fashion преди 7 години

Смъртта на Франка Созани хвърли мнозина в дълбока скръб. Главният редактор на Vogue Italia от 28 години насам си отиде от този свят вчера в Милано на 66-годишна възраст.

Легендарният моден редактор е добре позната из модните среди. И вече куп известни личности изказаха с прискърбие любовта и респекта си към 66-годишната неостаряваща красавица със сини очи и руси коси на вълни, която завинаги ще остане светла и авангардна личност в историята на Vogue и Conde Nast.

Самата Ана Уинтур публикува официално писмо, тук преведено с леки съкращения, в което си спомни за колегата си Франка:

"Франка и аз започнахме кариерата си като главни редактори горе-долу по едно и същото време, но това по никакъв начин не ни допусна до някакъв специален клуб, където всички редактори Vogue са добрите приятелки; Всъщност, мисля, че за първите няколко години ние просто тихо кръжахме една около друга.

Постепенно обаче шоу след шоу, сезон след сезон, с Франка и открихме себе си и започнахме приятелство, което съм толкова щастлива и удостоена с честта да кажа, че запазихме в продължение на 30 години. Нещото, което Франка ме научи за приятелството: Понякога, наистина трябва да го спечелиш/заслужиш.

Франка беше топъл, умен и забавен човек, който държеше на доверието. Тя също така беше най-усърдно работещия човек, когото показвам. Фактът, че можеше да се справи с куп задачи едновременно, редовно предизвикваше лека завист в колегите й. Франка умееше да представя всичко така, сякаш е направено без усилие, независимо дали е събитие за хиляда души, пътуване до Африка за подкрепа на нововъзникващите дизайнери там или пък създаването на поредния провокативен омагьосващ брой на италианския Vogue.

...

След като Франка се разболя, започнах да я посещавам в дома й в Милано. Ума и духа й бяха непреклонни и тя продължаваше да обсъжда всяка модна тема с нестихваща страст. Бяхме заедно и в Лондон, където Франка получи специален приз на Fashion Awards. По това време тя беше на кислород, но категорично заяви, че ще присъства на церемонията, дори се качи на сцената, давайки най-чаровната и скромна реч, отблагодарявайки на англичаните за това, че са отворили вратата за творческия й дух. Лично аз усещах, че тази врата винаги беше открехната.

На следващия ден отидохме в Париж, за да видите магическото шоу Chanel Métiers d’Art на Карл Лагерфелд в хотел Риц. "Искам да съм там, за да подкрепя Карл", каза тя просто. Да, тя подкрепяше и обожаваше Карл, но с течение на годините Франка подкрепяше и толкова много художници, актьори, писатели, фотографи - някои известни, някои не -, както и куп социални каузи и проблеми на социалната справедливост, че се грижеше толкова страстно за тях. Жестока и непоколебима, нейната подкрепа никога няма да бъде забравена!

Следващият път, когато видях Франка беше един мъглив уикенд в Милано. Тя лежеше в болничното легло, крехка като перце, и си спомняше за голямата любов на родителите си. Носех малък часовник, който Франка ми беше подарила и й обещах един ден, в чест на нашето приятелство, да го предам по наследство. Дано синът й - фотографът Франческо Карозини, бъде благословен с дъщеря. Какъв късмет ще има това малко момиченце да гледа забележителния филм на баща си за наистина забележителна си и легендарна баба."


More All fashion

От нас свободата, от тях - творчеството: The Trackers за View Sofia Fashion Series

All fashion преди 1 ден

Влюбени един в друг и влюбени в модата, те са най-готиното явлениe на модната и арт сцена у нас в последната година. The Trackers бяха първият избор на екипа на View Sofia, когато се запитахме кого искаме да поканим като гост и лектор на старта на View Sofia Fashion Series - поредицата ексклузивни събития очи в очи на експертната модна общност в България. На тяхното "с удоволствие", възкликнахме: "за нас повече", връчихме им новото бижу Huawei Pura 70, и от симбиозата на три сериозни величини се получи прекрасен, смел и супер креативен резултат. 

Roberto Cavalli Resort 2025

All fashion преди 1 ден

Круизната колекция на Roberto Cavalli съдържа всичко, заради което обичаме марката и нейния настоящ креативен директор Фаусто Пулизи, който между другото през есенно-зимния сезон демонстрира неприсъща за модна къща скромност. Тя (скромността) е много деликатно вплетена и в тази негова работа.