Следва

"Бийтълс и Втората световна война" на 21-я София Филм Фест

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 13 до 19 февруари

„Изгубени острови“ е озаглавена изложбата на Валентин Ангелов - живопис и Петко Арнаудов – обекти, която те ще представят от 14 февруари до 2 март 2017 в галерия "Ракурси"...

Events преди 7 години

Изложбата 1:

„Изгубени острови“ е озаглавена изложбата на Валентин Ангелов - живопис и Петко Арнаудов – обекти, която те ще представят от 14 февруари до 2 март 2017 в галерия "Ракурси".

„Факт е, че островите са на привършване. Девствените вече са частни, останалите отдавна не са девствени. Казват, че нови за откриване няма. Останаха ни изгубените острови. Това са тези, които бяха намерени от така наречените търсачи на острови. Търсачите бяха отчаяни авантюристи, влюбени в мечтата да открият своя остров. Много от тези острови бяха първо намерени, а по-късно изгубени поради небрежност или пък недобросъвестност на техните откриватели.

Трудно е да се намери изгубен остров. Един е така обвит в мъгла, че е почти незабележим, друг пък е бил първо намерен, а после просто забравен (островът на забравата), трети е само с една чакра (островът на лявата чакра), а има и такъв, който ревниво пази своето съществуване (т. нар. несъществуващ остров).

В последно време хората обичат да се опират сляпо на науката. Настояват за факти, доказателства, искат точни координати. Скептиците твърдят, че изгубените острови не съществуват.

Истината е друга. Самият факт, че крият от нас своето съществуване вече показва, че съществуват. Да не говорим за това, че още древните гърци споменават за тези островни земи – Антиподите.
Объркани в полуделия мравуняк на забързаното ни време, ние сякаш забравяме, че има острови на спокойствието, любовта и надеждата, които чакат да бъдат открити отново “.

Фотографската изложба: 

“Родопски шарки” е 15-та самостоятелна изложба на Цончо Балканджиев, един от признатите майстори на пейзажа и носител на редица фотографски награди. Изложбата ще бъде открита на 15 февруари от 19.00 часа в присъствието на автора в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център.

Излжбата може да видим до 6-ти март.

Изложбата 2: 

В зала „Безименна” на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” можем да се насладим на изложбата от скулптури и фотоси „Изгубени – изложба на унищожените портрети“, която съдържа творби на Крум Дерменджиев и Спартак Дерменджиев.

„Изгубени” е история за живота на двамата скулптори – баща и син – и техния съвместен живот. Историята възкръсва в портрети, правени от двамата един на друг по време на 40-годишен период, които са грижливо и старателно пазени, но след това са изгубени.

Случайни или неслучайни са тези портрети? В произволен момент ли са правени или във важен за живота и на двамата ден? Изложбата цели да разкрие реалните отношения между бащата и сина, които са представители на различни поколения и стилове в скуплтурата, и търси причини за прекъснатата връзка между тях.

„Изгубени“ е изложба колкото скулптурна, толкова и документална”, казва Спартак Дерменджиев. „Синът, сътворен от бащата и бащата, сътворен от сина, застават един срещу друг в два портрета. Бащата е в образа на сина, а синът – в образа на бащата. Така всеки е другия и себе си едновременно.”

Портретите са изложени в залата един срещу друг, а на стените зад тях са закачени фотоси на други портрети, правени от тях през годините, както и възстановени по спомени и запазени стари творби.

„Изгубени– изложба на унищожените портрети“ е отворена за посетители до 28 февруари от 10:00 до 19:00 всеки работен ден. Входът е свободен.

Книгата:

Изтъкнатият журналист и популяризатор на науката Бил Брайсън разказва повече от увлекателната „Кратка история на почти всичко” (ИК „Сиела”). След близо година отсъствие от книжния пазар в България, утвърдилата се като една от най-знаковите книги в съвременния научно-популярен свят, излиза в ново издание.

Знаете ли на какво разстояние от нас е Юпитер? Питали ли сте се някога какво ще стане при евентуален сблъсък на Земята с астероид? А на какво се дължат масовите пет измирания на видове, които на няколко пъти са застрашили бъдещето на живота на нашата планета? Отговорите на тези и множество други въпроси, свързани със зараждането на живота и еволюцията на видовете на Земята, ни дава видният англо-американски журналист и популяризатор на науката Бил Брайсън. От научно-популярната му книга „Кратка история на почти всичко”, която излиза в ново редактирано издание у нас, научаваме ключови факти и интересни открития в сферата на съвременната физика, астрономия, биология, генетика, геология и за развитието на природните науки като цяло, през последните сто години.

„Кратка история на почти всичко” е отличена с престижната европейска награда „Декарт” за популяризиране на науката през 2005 г.

И още една книга: 

16 истории за Васил Левски излизат в общ сборник броени дни преди 19 февруари.Сборникът с разкази, посветени на Апостола на свободата Васил Левски "Искам да бъда свободен" (ИК „Сиела”) на Димитър Дишев съдържа 16 разказа, които се публикуват за първи път в общо книжно тяло.

„Искам да бъда свободен” създава един завършен образ на Апостола на свободата Васил Левски, като показва множество различни гледни точки за живота и делото на Дякона. В новото издание на „Сиела” са събрани 16 творби на Димитър Дишев, които той е написал в резултат на близо 40 години задълбочени изследвания на историческите извори. Макар и художествена измислица, те се придържат възможно най-близо до познатите ни факти или поне до достатъчно добре обосновани хипотези за делото на Левски, за неговите политически позиции, неговото обкръжение, неговото залавяне и последните дни от живота му.

Изложбите на Академията:

Традиционните изложби на дипломираните магистри от НХА ще бъдат показани от 10 февруари до 9 март 2017 г. в галерия „Академия“. Младите художници ще представят пред публика дипломните си работи и проекти, демонстриращи творчески умения, авторски виждания и иновации в областта на изящните и приложните изкуства, и дизайна.

В изложбата на дипломираните магистри от Факултета за изящни изкуства ще участват студенти от катедрите: Живопис, Стенопис, Скултура, Графика, Плакат и визуална комуникация и Фотография.

В рамките на изложбите ще бъде проведен конкурс за творческа специализация на дипломираните магистри в Cite International Des Arts, Paris, който се подкрепя от Societe Generale Експресбанк. Сите ентернасионал дез`ар, Париж дава възможност за творческа резиденция на студенти и преподаватели от НХА за двумесечен престой в ателиетата на Академията. Комисия, съставена от преподаватели и представители на Societe Generale Експресбанк, извършва селекция на кандидатите магистри за творчески престой в Сите Ентернасионал дез`ар, Париж. Наградените дипломанти с творческа специализация в Сите Ентернасионал дез`ар, Париж ще бъдат съобщени по време на откриванията на изложбите на дипломираните магистри, в галерия „Академия“. 

Факултет за изящни изкуства:
10–24 февруари 2017
Откриване - 10 февруари (петък), 18:00 часа

Факултет за приложни изкуства:
27 февруари – 09 март 2017
Откриване - 27февруари (понеделник), 18:00 часа

Романтичният концерт: 

Навръх Деня на влюбените, Модо България представя четвъртия концерт от поредицата Мотив за сезона - Аморе, в който музиката и любовта се обединяват, за да докажат, че музиката може да бъде чувство, а любовта – изкуство. В програмата на 14-ти февруари от 19:30ч. в Камерна зала “България” са включени едни от най-красивите оперетни и мюзикълни арии и дуети. Доротея Доротеева - прелестното сопранo, оставящo след себе си светлина от любов и мечти по много европейски и световни сцени, ще се слее с искрящата страст на баритона Александър Мутафчийски в музикалния свят на пианистката Венета Нейнска.

Акустичният концерт: 

Всичко е любов с "Дневникът на Мишо"

На 15-и февруари от 18:00 часа
книжарница „Сиела” в подлеза на Ректората ще бъде най-подходящото място на света, на което да се скриете от любовта. Или да се срещнете точно с нея.

Само ден след 14-и февруари е време за страхотни новини, свързани с любимия уеб сериал „Не така, брат” и дневника, който спечели сърцата на хиляди читатели!

Част от срещата ще бъдат и специалните музикални изпълнения на Надя и Ана-Мария, подкрепени от китарата на Иван Тишев, а всеки, който се е снима с актьорите, го очаква приятна изненада!

„Дневникът на Мишо” съдържа най-срамните и най-комичните истории на Мишо от „Не така, брат”? А именно онези случки, които са толкова нелепи, че той не би ги е споделил даже с брат си Дидо. Случки, които никой все още не е виждал или чувал.

Ако не вярвате, че един гениален нърд като Мишо е правил адски много луди неща, като да тича гол през коридорите на училище или да забие момиче на купон, докато ѝ говори за растения, прочетете тези безумно смешни и абсурдни истории!

Освен като трагично-комедийно четиво, „Дневникът на Мишо” може да се използва и като учебник по непрецаквизъм –науката за това, какво не трябва да правим в живота.
Така или иначе, Мишо се сблъсква със същите проблеми като нашите, така че по-добре да се учим от неговите грешки, вместо да ги правим на своя глава, нали?

Изложбата 3:

Иван Газдов гостува в залите на Националната галерия с над 100 произведения – плакати, графикатури, рисунки и метални пластики.

В продължение на повече от 40 години като професор в Художествената академия Иван Газдов формира аналитичния и творчески дух на младите плакатисти. В условията на тотално доминиращия възглед, че изкуството е главно и преди всичко „м.б./пл.” („маслени бои върху платно”), художникът показва, че графиката е великолепно истинско изкуство, облъхнато от свобода, дарба, живот и мисъл.

Подбраните авторски плакати с разнообразна тематика са създавани в продължение на 35 години. Сред тях са емблематични произведения от серията „Игра на силуети” - авторова запазена марка, наградени от международни конкурси, притежания на авторитетни световни музеи (Форни в Париж, Нойе Замлунг в Мюнхен, Музея на модерното изкуство в Тояма).

В изложбата са включени непоказвани до момента творби на проф. Газдов ГРАФИКАТУРА®, запазена артистична марка за Европа. Наименованието не е комбинация от графика и карикатура (както често се интерпретира), а означава „графично пътешествие – графика-тур” или както казва авторът в краткия си манифест от 1991 година: „Графикатурата концентрира възприятието. Все едно, че под обувката на туриста се намира целият негов маршрут. Това е особено естетическо пътешествие на място, с дъх на радост”. Зрителите ще могат да видят и таблото „101 мнения за Графикатурата” и уникалното интервю с 243 въпроса на Радой Ралин към Иван Газдов от 1989г.

В експозицията са включени и серия пластики от неръждаема стомана, които показват необичайните възможности на обичайните версии в творчеството на проф. Газдов.

На откриването, 16 февруари от 18.00 часа, ще бъдат представени монографията и докторски труд на художника „Авторски плакат” и луксозното издание „GAZDOV DESIGN GRAPHICATURE”.



Благотворителният концерт:

Ще се състои на 15-ти февруари от 20:30 часа, в София Лайв Клуб, под името "Заедно за Дидо". 

Редица музиканти се обединяват в подкрепа на Даниел Лазаров, който наскоро е диагностициран с лимфом на Ходжкин и в момента се подлага на скъпоструващо лечение в Турция.
В благотворителния концерт ще вземат участие музиканти от Военния Биг Бенд на Стара Загора и Overground Brass Band, където свири самият Даниел. В подкрепата ще участват и приятели и колеги от бенда на БНР, Брас Асоциация и други.

Нека подкрепим Даниел с усмивка, а не с тъга. Един изключително ведър и усмихнат Даниел, както го познават хората. На концерта ще има настроение, с което да послушаме хубава музика, да попеем и потанцуваме заедно.
В рамките на концерта ще се проведе благотворителен търг, на който диригента на Военен Биг Бенд Стара Загора, Кап. Цветомир Василев обещава да се раздели с преживялата си много странствания фуражка. Още забавни предмети за търга готвят вечно усмихнатата фурия Милица Гладнишка, джаз певицата Марина Господинова, както и останалите изпълнители в концерта. 

Другият концерт: 

Италианският културен институт представя пред българската публика духов Квинтет Анемос. Датата на събитието е 16 февруари, 19:00ч. в Концертната зала на Централен военен клуб в София.

Квинтет „Анемос“ се ражда през 2008г. от вдъхновението на петима млади музиканти от област Фриули Венеция Джулия, които имат голямо желание да спечелят известност с широкия репертоар за духови инструменти в разцвет от XVIII век до наши дни. Името на състава произлиза от думата „вятър“ на гръцки – anemos – и асоциацията със звука.
Формацията специализира в Любляна с маестро Паоло Калигарис, фаготист на квинтет Slowind – един от най-важните състави на европейската музикална сцена.

Членовете на състава градят и самостоятелна кариера в различни оркестри, като този на Ла Скала в Милано и Театър Ла Фениче във Венеция. Квинтетът печели многобройни награди в конкурсите: Национален конкурс за духови ансамбли в Бертиоло, Международен конкурс "Svirél" в Штаниел (Словения), Национален конкурс в Пиове ди Сако (Падова, Италия) и Конкурс „Лилиан Караян“ в Триест.

Програмата на концерта в София ще включва произведения от съвременни европейски композитори като Нино Рота, Дьорд Лигети, Дариус Мийо и др.

Вход с покани от Италианския културен институт.




Телевизията:

След цялото препускане през седмицата, неделя вечер може да отелим за малко спокойствие пред телевизора. За да сме по-точни, каналът е National Geographic, а предаването, което ще ни задържи пред екраните е премиерата на документалния филм "От люлката до гроба".

Точно от 21: 55 ще видим историята на Адам. Той е 90-годишен мъж, който размишлява над собствената си невероятна трансформация. Той се връща назад в спомените си, докато изживяваме целия му живот заедно с него – от първата му глътка въздух през първата изречена дума, първата любов, първото му дете, през опитите и радостите на зрялата възраст докато стигнем до последния му дъх. С магията на богатия биологичен архив на Дейвид Барлоу и с помощта на невероятни визуални ефекти, не само ще проследим историята на един човешки живот, но и историята на човешкото тяло във всякакви аспекти, докато то живее, расте и накрая умира – от 0 до 90 години само за 120 минути.

Ще станем свидетели как човекът, който разказва историята си от първо лице, е преодолял решаващи житейски събития, докато влиза под собствената си кожа, за да види как тялото му е реагирало на вълненията и страданията от това да бъдеш човек. Чрез компютърно-генерирани визуализации, той ще се трансформира от момче в мъж пред очите ни, като кулминацията на метаморфозата ще бъде в края на 120-минутния документален филм. Пред очите на зрителите ще се превърти набързо един добре изживян живот – от плачещо бебе до достолепен възрастен мъж, който ще сподели своята история, докато ни предлага поглед отвътре към нашето собствено човешко пътешествие през живота.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?