Следва

Ела, облечи ме!

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 6 до 12 март

Откриваме седмицата и завършваме понеделника с изложба на Константин Марков в Галерия - книжарница София Прес, тази вечер в 18:00 часа...

Events преди 7 години

Изложбата:

Откриваме седмицата и завършваме понеделника с изложба на Константин Марков в Галерия - книжарница София Прес, тази вечер в 18:00 часа.

„Представените картини са създадени специално за настоящата експозиция. Избраното заглавие - "Интериор и екстериор" ми предоставя свобода и е начин да очертая посоките върху които работя - пространство, цвят, смисъл, трансформация на натура в абстракция. Целя да покажа пътя на деконтекстуализация на реален обект до неговата номинална същност. Интериор и екстериор - това е всичко, което ни заобикаля. В картините ми външно и вътрешно взаимно се проникват и това преливане ми дава възможност да изследвам различните измерения на пространството. Винаги се стремя към точната прецизна фирма. Обичам линията и конструктивната сила на богатия цвят. Редом с тях, в платната отразявам състояния, открити пространства, обикновени обекти и уловени простички неща, които са изведени до знакови същности.“

Изложбата ще можем да посетим до 15 март. 

Изложбата 2: 

Започнали веднъж седмицата с хубава изложба, продължаваме нататък с още една, но този път в Галерия "Ракурси". 

"Това, което е в нас" на художника Йордан Парушев събира колажи и скулптури от хартия, целящи да се направи достъпна колекцията от произведения на Йордан Парушев, собственост на Фондацията и така да се стимулира разбирането и оценката на неговото творчество.

Йордан Парушев е познат с колажите си от тънки слоеве полупрозрачна цветна хартия, обработени с абразивни материали. Той разработва тази техника при своите търсения и експерименти в изкуството и тя най-точно изразява неговата личност. Чрез колажа по един фин начин авторът предава своето усещане за корените, за времето, за илюзията, за същността. Създадени с много внимание и детайл, неговите абстрактни картини са дълбоко осмислени и отвеждат към фини духовни нива. Прозрачността на хартията, използването на различни структури и напластяване, създават фин релеф и дълбочина на живописното поле. Картините му са наситени с цветове и светлина. Те са като предусещане, медитативни образи от цветове, форми и следи.

Датата е 7 март, точно в 18:30 часа, а да отскочим до "Ракурси" ще имаме възможсност чак до 25 март. 

Фотографската изложба:

... Е с начална дата 7 март, 19:00 часа във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия, където Александър Иванов ще представи "Полет над България", както и втори том на фотографския албум “България от птичи поглед ІІ.

“... Последните шест години в различни сезони снимах от въздуха национални паркове и резервати, планини, реки, ждрела, язовири, селища, исторически и природни забележителности, открити рудници и кариери, хвостохранилища и огромни котловани. Отново – Черноморието, Дунав, Поломието, родния Казанлъшки край. Натрупаха се нови снимки, които след дълъг подбор реших да събера в този втори том.

Въздушната фотография от мотоделтапланер си има своя специфика. Пилотите, с които летя, са изключителни професионалисти - смели и опитни мои приятели. Обикновено следваме предварително набелязани маршрути, но винаги има изненади и в тяхната непредвидимост е голямата Магия…"

Изложбата на НХА: 

... Ще се състои в периода 7-25 март в галерия "Шипка".

Тя е част от събитията, с които НХА отбелязва 120 години от своето основаване. В историческа перспектива 120 години могат да бъдат възприемани по различен начин в зависимост от ситуационния контекст и от гледната точка. В общата хронология на европейската академична традиция, нашата годишнина е сравнително скромна. В хода на новата ни национална история обаче, тя добива значителни измерения, отбелязвайки появата на първото висше художествено училище у нас, впрочем – едно от най-старите и на Балканите. От самото си създаване до днес Академията е духовен дом за поколения забележителни творци и историци на изкуството, работили всеотдайно за изграждането на българската художествена култура и нейната интеграция в европейското пространство. Техните традиционни общи изложби през годините винаги са били повод за съизмерване на културния мащаб на Академията, на постиженията на нейните водещи личности и на мястото й в художествения живот на страната. Първата подобна експозиция, организирана по повод 10-годишнината на Държавното рисувално училище е последвана от множество значими изяви, сред които в ново време особено се открояват посветените на 100- и 110-годишнината на НХА представителни изложби.

Изложбата представя преподавателите в НХА днес – творци, които съхраняват академичната идентичност и същевременно приемат предизвикателствата пред съвременните визуални изкуства. В експозицията са представени над 100 автори, чиито творби се обособяват в двата корпуса на Академията – факултетите за изящни и за приложни изкуства, а в техните рамки – на отделните специалности и катедри. По този начин експозицията демонстрира цялостната структура на Академията, функционалната организация и възможности на различните специалности и не на последно място разбира се, творческия профил на нейните преподаватели. Съпоставени помежду си, обектите на изложбата създават една доста наситена и разноезична художествена среда, в която се открояват както особеностите на индивидуалния стил на всеки автор, така и общите за отделните изкуства тенденции. Изключително разнообразното в пластическо и идейно отношение преобразуване на художествени формули се разгръща върху много широк творчески диапазон: от традиционните техники до така наречените „оптически медии“, използвани като инструмент за създаване на съвременно изкуство, и от класическите кавалетни творби до проекти за индустриална реализация. С активната среща между различните художествени концепции изложбата поставя в определен дискурс както моментната динамика в развитието на образованието по изкуство у нас, така и актуалните явления в съвременната визуална култура.

Благодарение на таланта на своите преподаватели, Академията запазва особената си гравитационна сила, която прави уникална ролята й едновременно в традицията на миналото и в перспективата на бъдещето.

Ретроспективната изложба:

На 9 март, галерия „Credo Bonum” ще представи изложбата „Свет(л)оотражения”, представяща забележителното творчество на художника Венцеслав Костов (1944 – 2006). Откриването ще бъде в 18:30 ч. Изложбата ще може да бъде видяна до 2 април в галерията на ул. Славянска 2.

В началото на 90-те години на 20 в., една енигматична фигура се появява в света на българското съвременно изкуство. Венцеслав Костов, познат до този момент, като водещ промишлен дизайнер, започва да рисува отражения на сгради, директно върху земята, създавайки магическа илюзия за лекота и ефимерност. За около 10 години, до смъртта си през 2006 г., той кара 5 сгради, сред които тези на Народния театър и НДК да „полетят” над огледалния си образ. Подобно на ренесансов откривател, Костов създава илюзорни картини, използвайки законите на перспективата и оптиката.

В цитат от ръкопис, в който Венцеслав Костов коментира работите си. , той казва: „Когато създавам огледални образи в ежедневна градска среда бих искал да предам усещането за пределна чистота. Опитвам да променя сградата или улицата, по която минаваме по начин, че илюзията за огледален свят да е пълна. Тази магическа картина се разпада, щом загубим интерес и се отместим. Линиите, от които е конструирана се деформират, образът се изражда в каламбур със законите на перспективата, сякаш го виждаме в кривото огледало на някакъв сън”
Истинско откритие са първите му „отражения” създадени през 1973 г. във Варшава, както и показването на едно място на идеи и обекти, показващи големия артистичен и концептуален потенциал на своя автор. В същото време, в изложбата „Свет(л)оотражения”, организаторите си позволяват да направят и една следваща крачка, демонстрирайки на практика принципа на изграждане на огледалното изображение, създавайки такова в залата на изложбата.

Специално за настоящата ретроспективна изложбата в галерия Credo Bonum, с помощта на неговото семейство в лицето на дъщеря му, изкуствоведката Яна Костова, са показани всички проекти на Венцеслав Костов, а със съдействието на сина му, оператора Димитър Костов, специално за пространството на галерията е „отразена“ стълбата в залата.

Книгата:

Тази седмица можем да прочетем "Сантименталният мъж“ на Хавиер Мариас.

Необичайно елегантен и проникновен роман, поставен в не по-малко изящна рамка. Оперен певец пътува с влак за Мадрид, където ще се превъплъти в образа на Касио от операта на Верди „Отело”. Във влака попада на странно трио – една жена, съпруга й и неговия секретар, неин компаньон. После открива, че са отседнали в същия хотел, неусетно се вмъква в техния затворен кръг и, очаквано, от всичко това изплува любовен триъгълник. Звучи мелодраматично, но изпод перото на Хавиер Мариас и най-баналният сюжет добива оригиналност. Това е история за една любов преди началото и след края, извън собственото й битие, любов предвкусвана, желана, мислена, сънувана. Изтънченият анализ на „големите чувства“, тънката ирония и множеството емоционални и мисловни детайли се изливат в музикална необятност, която отеква и след като читателят затвори последната страница.

Кино фестът:

Когато откриеш филми за уникални хора, създадени със страст и вдъхновение – стремежът ти е да споделиш откритието! Спортните легенди са сред най-обичаните герои на киното – познати, обсъждани, търсени. Има и страхотни личности, посветили живота си на страстта към спорта, които попадат във фокуса на сценаристи и рижисьори – и се сдобиват с интригуващи екранни образи. Елате на среща с ВСИЧКИ тях – защото София Филм Фест е единственият Ви шанс да се пренесете, поне за няколко часа, в друг свят – изпълнен с трепет и вълнения, адреналин и рекордни постижения!

Програмата СПОРТ на 21-вия София Филм Фест е посветена на обявяването на София за Европейска столица на спорта през 2018 г.

С фестивална премиера ще бъде представен в софия забележителния „Пеле: раждането на една легенда” (2016), биографичeн филм на режисьорите-сценаристи Джеф и Майкъл Цимбалист за най-великия футболист в световната история – Пеле! Разказът разчита на важни моменти от израстването и превръщането на Пеле в спортна легенда.

Останалите заглавия са: 

Документалният филм „K2 и незабележимите пешаци” (2015) на Яра Лий, който проследява живота на местните хамали в Балтистан. Тези герои на алпинизма правят възможно изкачването на К2 – вторият най-висок връх в света. На фона на спиращи дъха гледки, творбата разказва за смелостта и всекидневните жертви на тези на пръв път обикновени хора, непризнати герои.

„Четвъртата фаза” (2016) на режисьора Джон Клашкевич, който проследява извeстния сноубордист Травис Рейс и неговите приятели – иновативните сноубордисти, включително Марк Ландвик, Ерик Джаксън, Браян Игучи, Пат Муур, Микел Банг, Джереми Джоунс, Виктор де ле Рю, Бен Фъргюсън, по време на епичното им пътуване от Япония през Русия до Аляска.

„Да бъдеш Франк” (2016) на режисьора Питър Хамблин е увлекателно ексцентрично филмово пътуване, което размива границите между мит, легенда и реалност за непознатия свят на големия авантюрист и сърфист Франк Джеймс Соломон.

„Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на режисьора Юхо Куосманен. Свеоеобразна хроника на живота на известния финландски боксьор, творбата не предлага на зрителите кръв и жесток бой от екрана, а уникален и красив боксов филм, заснет на 16 мм в черно и бяло.

Филмът: 

На 8-ми март в „Огледална зала“ на Ректората на Софийски университет „Свети Климент Охридски“ (северно крило) от 18:30 ч. българо-сирийската авторка Даян Шаер ще представи късометражен филм по своя първи роман „Има ли места в Рая?”. В него тя разказва за невъзможното, а именно за любовта по време на война. Идеите в книгата и филма идват от събраните впечатления по време на живота ѝ в Сирия.

На тази премиера ще имаме възможността да се потопим в екзотиката на Сирия, да усетим истинския повик на любовта и силния дух на жените.

Спектакълът: 

На 7 и 15 март от 19:30 отново можем да гледаме номинирания за ИКАР в категорията „Съвременен танц и пърформанс" физически вербатим пърформанс „Йон (пиеса за осиновените)" в „Червената къща „Андрей Николов".

„Йон (пиеса за осиновените)" е вторият социален спектакъл, спечелил финансиране от платформата за документално изкуство В/ХОД в партньорство със Студио за документален театър VOX POPULI и Центъра за култура и дебат „Червената къща". Автор на постановката е Стефани Ханджийска, а участници: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Георгиев и Пламена Пенчева.

Сред останалите излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства в категорията „Съвременен танц и пърформанс" за 2017 са „Дерида денс център" за „SINNER" по концепция и режисура на Живко Желязков, както и SubHuman Theatre и ДНК и Национален дворец на културата за „РОТОР" на Венелин Шурелов.

Йон (пиеса за осиновените) е първият хореографски документален спектакъл, създаден по метода „вербатим". Актъорите танцуват и едновременно с това предават дословно думите на интервюирани по време на теренно проучване хора по въпроса за осиновяването – родители, осиновени и специалисти. Спектакълът е провокация към идеите ни за идентичност, семейство и хуманност, а диалогът между телата и документалния материал отключват нови, недоизказани смисли.

 

Цената на билетите е 15/10 лв. (публиката избира цената след края на представлението).

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?