Следва

Словенски театър гостува с „Физика на тъгата“ по Георги Господинов през май

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 3 до 9 април

През 2017 г. любими на всички актьори от театъра и екрана се включват в инициативата „Известните българи четат на деца"...

Events преди 7 години

Кампанията: 

През 2017 г. любими на всички актьори от театъра и екрана се включват в инициативата „Известните българи четат на деца". Ана Пападопулу, Васил Драганов, Владо Пенев, Деян Ангелов, Димитър Николов, Димо Алексиев, Евгени Будинов, Здрава Каменова, Ивайло Захариев, Китодар Тодоров, Леонид Йовчев, Лорина Камбурова, Луиза Григорова, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Параскева Джукелова, Рене Карабаш (Ирена Иванова), Силвия Лулчева, Стефка Янорова, Стоян Алексиев, Христо Гърбов, Юлиан Вергов са само част от участниците, които ще посетят над 20 училища и детски градини, за да се срещнат с близо хиляда деца и ученици на възраст от 4 до 15 години.

На 2-ри април, Международния ден на детската книга, в Столична библиотека начало на кампанията даде проф. Николай Денков, министър на образованието и науката, а кампанията ще продължи до 23 април. 

Освен инициативата „Известните българи четат на деца", кампанията включва мащабния „Маратон на четенето" в българските библиотеки, където също се организират събития, свързани с детската литература. За поредна година част от „Похода на книгите" е и "Бисерче вълшебно" - единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 г. до 15 г. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекти-иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение (под 6 г.) също могат да подкрепят любима книжка. Пълната информация за наградата, номинираните книги и начините за гласуване ще откриете тук.

Към „Похода на книгите" е планирана богата програма от съпътстващи събития, в която участие взимат училища, читалища, издателства, книжарници. Информация за съпътстващите събития откриваме на страницата на Асоциация „Българска книга", както и да ни следите във Фейсбук.

Концертът 1:

„Balkan Music Project" представя Марчин Кожол Квинтет на 3 април от 18:00 часа в Полски институт. 

Музикантите са абсолвенти или студенти на Музикалната Академия „Станислав Монюшко" в Гданск. Квинтетът е основан по идея на Марчин Кожол, който през 2015 г. завършва с отличие магистърската програма на Музикалната академия в Гданск. Бил е стипендиант по програмата Еразъм и е следвал в Guildhall School of Music and Drama в Лондон при проф. Роберт Брайтмор. По време на обучението си развива музикалните си интереси и усъвършенства изпълнителските си умения, като участва в майсторски класове и различни курсове, ръководени от известни изпълнители, напр. Марчин Дила, Марко Тамайо, Горан Кривокапич, Марек Пашечни, Бърнард Хеб. Марчин Кожол осъществява активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Лауреат на много награди, в т.ч. Гран при на XVI Международния конкурс за класическа китара „Проф. Марин Големинов" в Кюстендил (2012), първи награди на международните конкурси за китара: Guitar Open Festival Subotica (Сърбия 2012), Concorso Musicale Europeo Filadelfia (Италия 2014), Alirio Diaz в Рим (2014). Марчин Кожол е лауреат на престижните награди и стипендии на Министъра на културата и националното наследство и Министъра на образованието на Полша.

Изложбата 1: 

След успеха на „YONKO’S ROOM“, авторът се завръща с нов проект, озаглавен „UNDER CONSTRUCTION“. С него, той представя един начален етап на бъдещ проект „PANTONE YO/KO”, който носи подзаглавието „FATAL BLUE“.

Йонко излиза от границите на стаята и се потапя в чара на един цвят, вдъхновил много артистти от различни епохи. Защо фатално синьо? Историята на изкуството пази много примери на известни артисти-художници, като Иф Клайн (Yves Klein 1928 –1962) например, които градят творческата си кариера върху синьото и прибързаната аналогия с други произведения и дори подозренията в плагиатство не са изключени. Но това е риск, който младият автор приема на драго сърце, защото, както сам отбелязва: „Аз не мога да контролирам възприятията на другите... На зрителя! Водещото за мен е вътрешната ми потребност да се потопя в магнетизма на точно това сиьо, което всъщност е съвсем различно от синьото на Клайн...„. Но най-важното е, че авторът се намира в етап от живота си, в който се чувства напълно обвързан с психологията на този цвят! Учени доказват, че синьото се асоциира с надеждността и сериозността затова и много от водещите корпоративни лога са в различни тоналности на синьото. В едно по-далечно време синьото (синият пигмент) е струвало по-скъпо от златото, защото се е добивал от камъка лапис- лазурит, наличен единствено в Авганистан. Използвали са го за модерирана употреба – например за оцветяването на кралско наметало или палто. Поръчителят на произведение или занаятчийска стока е бил длъжен да прецизира количеството, в което ще се използва синия цвят.

Изложбата ще видим в периода 3-15 април в галерия "Аросита".

Театърът:

На 04 и 11 април от 19:30 ч.
в Театър Азарян ще посрещнем отново Татяна ЛОЛОВА, Цветана МАНЕВА, Петя СИЛЯНОВА и Пламена ГЕТОВА. В „Корабът Нощ“ режисьорът Стилиян ПЕТРОВ събира за пръв път в театрално представление четирите забележителни български актриси. Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.

Драматургът и артистичен директор на Театър Азарян Яна Борисова казва за спектакъла: „Корабът Нощ“ е опит да се говори за любовта без свян, без наивността и вълнението на младостта, ползвайки емоционалната памет на четири жени, на четири актриси, които вече не се страхуват от нея. Четири гласа, които се превръщат в мощни оръдия и, без да влизат в битка, ни разказват за тези неща, които досега прошепвахме, а може би е трябвало да изкрещим. „Корабът Нощ“ е опит за споделено преживяване. То ще се случва и няма да се случва, но смисълът му е в нуждата да се изпита непреживяното...“

Историята на „Корабът Нощ“ разказва за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Самата Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана ѝ от близък приятел. Изследователи на творчеството на писателката обаче откриват и автобиографични съвпадения.
„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичния сън на човека.
Кой е този глас? Откъде идва?

Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.
Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш“, допълва режисьорът Стилиян Петров.

Билети: Касите на Билетен център – НДК и онлайн на ticketportal.bg.

Риалитито: 

В новия епизод на „Кошмари в кухнята“ от 21.00 часа този вторник, 4 април, шеф Манчев се среща с млада двойка, която е решена да превърне Харманли в европейски град или поне онази част от него, свързана с общественото хранене. Ново, модерно и различно – това е концепцията на двамата, които още като студенти решават да създадат свой бизнес. Затова и няма по-логично име за заведение тип „бар енд динър“ от „Modero”.
Бърза проверка на шеф Манчев установява, че хората възприемат мястото по-скоро като кафене, отколкото като заведение за хранене. Модерният и скъп интериор прелива в модерен подход при менютата. Клиентите имат голям избор от три менюта – основно меню, нови предложения и най-нови предложения. Иновативният подход продължава и при управлението на заведението. Григор, който част от седмицата живее в Пловдив, наблюдава „Modero” през уеб камери на мобилния си. Модерен е и персоналът – млади хора с мотивация, но без грам опит.

По традиция шеф Манчев ще инспектира ястията и ще установи, че няма съвпадение между описаните продукти в менюто и кулинарните предложения. Но кошмарите едва започват. Типичната гръцка салата е с италиански нюанс – с песто, вместо с традиционния за салатата риган, чиниите не отговарят на обема и структурата на салатите, а с приготвеното ризото могат да се напълнят чушки с ориз.

За разлика от последните модни писъци в интериора на салона, в кухнята е заложено на домашния уют – парти грилчета, домашно, а не професионално кухненско оборудване и за капак - канче, в което кротко къкрят спагетите.
Готови ли са младите да възприемат съветите на старата школа и да се върнат към първоначалния замисъл на заведението? Ще разберат ли, че в началото е кухнята, а модерното не означава само интериор, но и начин на мислене и отношение?

Изложбата 2: 

Траектории на италианското изкуство от ХХ и ХХI век ще бъде представена на 4 април от 18:00 часа в Софийска градска художествена галерия.

Изложбата представя отделни аспекти в изкуството на Италия от 50-те години на миналия век до днес. В нея са включени114 произведения на 103 автори. Творбите са част от колекцията на италианския колекционер Карло Пали, а куратор е Лаура Моналди.

Това е първи по рода си опит в България за по-цялостно представяне на съвременното италианско изкуство. Експозицията включва една представителна извадка на италианското изкуство от ХХ и XXI век - между приемственост и новаторство, между колективното търсене и творческия монолог, между групи, школи и индивидуализъм. Един своеобразен визуален разказ за изкуството в периода след Втората световна война, за няколко поколения автори и за теоретическите оправдания, тласнали отделни творци в една или друга посока. Този разказ започва през 50-те години на ХХ в. с опитите на отделни творци да се дистанцират от дълбоката връзка с класическото италианско изкуство, търсейки начин за изразяване чрез нетрадиционни форми. Преминава през 60-те и 70-те години, отразявайки превъзмогването на традиционните категории за правене на изкуство. Продължава към важни за ХХ век движения и достига до неспокойната съвременност, чието изкуство трудно се рамкира в теоретични схеми. Изложбата отразява посоки на развитие в почти всички видове изкуства (живопис, скулптора, фотография, графика, инсталация) и търси допирни точки между визуално-пластичните изкуства, музиката и поезията. Тя преоткрива начини за очертаване на собствена идентичност на италианското изкуство от ХХ и ХХI в.

На 05 април 2017 в залите на СГХГ ще се състои лекция на куратора д-р Лаура Моналди, която ще представи основи посоки в развитието на съвременното италианско изкуство, отразени в експозицията. Д-р Лаура Моналди е автор и на критическия текст в каталога, съпътстващ изложбата.

Изложбата разглеждаме до 4 юни.



Изложбата 3: 

Скулптура и рисунки ще покаже Кирил Матеев в изложбаат си "По пътя" в галерия "Нюанс" на 5-ти април от 19:00 часа. 

В изложбата „По пътя... “ Кирил Матеев ни изненадва за пореден път. Невероятно, но факт, пластиките му са на библейска тематика. Ама... колкото библейска, толкова и негова си. Трактовката на познати сцени е твърде необичайна. В тези композиции има зрънца скептичност и ирония. Даже сатира, която обаче не те кара да се усмихваш. Има опит за паралел между далечното минало и днешния ден, има състрадателност към човешкия род, има и чисто пластически открития, даже извън посланията или пък помагащи им. Тази серия е един художествен поглед към добре познатите притчи и от дистанцията на времето, и като опит да се преоткрият извечни истини за човека и неговата природа. И всичко това е поднесено с изключително майсторство, ненатрапчиво и с мярка, като един фриз – наниз от човешки страсти, без начало и без край. Така, чрез редуването на плоски, артистични повърхности с рафинирана фактура и умерено полирани акценти, чрез ритъма и симбиозата между декоративно и фигуративно, чрез фин усет за детайл.

Изложбата ще може да посетим до 18 април. 

Изложбата 4:

Валентин Господинов представя изложба скулпури в периода 5-17 април в галерия "Академия". Експозицията включва серия от абстрактни творби, които проследяват пластическите търсения на автора, датиращи още от студентските му години. Произведенията изключват изцяло изобразителността, като разчитат на въздействие върху емоционалните възприятия и чувствителността на зрителя. Техните пространствени решения развиват експериментално проблема за взаимоотношенията между обеми, равнини и форми, както и за поеманата, пропусканата или отразяваната от тях светлина.

В представените работи са приложени и физични процеси, свързани с теорията на звуковата вълна и с физичните принципи при светлината, които са трансформирани в изразни средства на скулптурната композиция. Светлинният ефект „дифракция” например, е повод да се потърси натрупването на светлинната вълна, при което се получава вторичен образ. Подобен е и случаят с разпространението на звуковата вълна и нейното отражение в правилни или неправилни затворени пространства. Авторът разчита и на въздействие на базата на физическото напрежение, което подсъзнателно оказва влияние върху емоцията на зрителя. Ползването на физическото напрягане на елементи и баланса между напрягащ и напряган елемент до пълна статика, покой.

Представените работи са изпълнени в повечето случаи в размер, адаптиран за камерна среда и в голямата си част имат проектантски характер. По принцип, в първоначалната идея анализът на композицията и конструктивните принципи са заложени за размери, подходящи за екстериорна среда. Материалите, от които са изпълнени работите също са съобразени с възможността за увеличаване на размерите, като предимно е работено с желязо и стомана, в повечето случаи поцинкована. Част от скулптурите са изработени от неръждаема стомана, като в зависимост от идеята на автора са обработени с акрилни бои.


Изложбата 5: 

На 6 април SOHO зарежда стените на зелената къща с храна за душата, този път под формата на картини. SoEXHIBITION: Състояния е първата изложба на Йорданка Мишева, която ще представи своето много лично творчество, плод на среднощни излияния и непринудени вълнения.

В творбите на Дани, както обича да я наричат, ще можете да видите симбиоза между две изразни средства: молив и акварел. От дете най-любимият материал за нея е моливът - с него успява да изрази онова, за което не се намират думи. Наскоро открива и магията в акварела, неговата топлина и ефирност, които са способни да омагьосват. Впоследствие долавя как кипи живот от съчетанието между тях, като че ли родени да бъдат двойка, да се сливат и допълват върху белите листа. Изложбата молив и акварел е израз на нейния път към търсенето и рисуването на душевни състояния, емоции, които говорят с очи, отворени или затворени, преливащи в гора, небе, любов или сълзи.

Изложбата "Състояния" можем да разгледаме в арт коуъркинг пространството SOHO на ул. Искър #4, всеки делничен ден от 9 до 19ч. между 6 април и 14 юни.

Пърформърсът: 

... Се нарича Gender(Fluid) и ще имаме удоволствието да го гледаме на 6 април от 19:30 часа в Център за култура и дебат „Червената Къща".

Какво е Gender(Fluid)?

Gender(Fluid) e сивата зона между „момче" и „момиче", нещо трето, а може би дори и четвърто и пето...
Gender(Fluid) е когато си седемгодишен и много искаш да пробваш токчетата на мама, но дядо ти казва, че това са „женски истории"...
Gender(Fluid) е когато вместо поли, предпочиташ да носиш панталони (дори и през лятото) и приятелите ти казват, че си голяма „мъжкарана"...
Gender(Fluid) е когато не държиш да раждаш, но майка ти все настоява и пита кога ще има внучета...
Gender(Fluid) е когато обичаш да носиш спирала, лак и грим (но вечер, за да не те смачкат скинарите)...
Gender(Fluid) е когато не обичаш футбол, а съучениците ти играят мач в голямото междучасие...
Gender(Fluid) е когато някой ти каже „Дръж се като истински мъж!" или „Това не подобава на една жена!"...
Но в крайна сметка кой може да каже какво подобава на един мъж и на една жена?
А на един антимъж и на една антижена?
Кой поставя нормата?
А какво става с тези, които изцяло изпадат от бинарната матрица?

Gender(Fluid) е театрална музика или музикален театър. Поредица от перформативни действия със седем предмета, която има за цел да изследва темата за пола и половите роли посредством импровизация.
Зад Gender(Fluid) стоят Strawberry Finns в състав: Александър Евтимов-Шаманчето, Angelica Nightingale и Константин Кучев.

ВХОД: 8/10 лв.



Пиесата:

... Се нарича „Всичко или нищо“ . Вдъхновена от темата за приятелството и любовта, тази интригуваща история е написана и режисирана от Лиза Шопова, специално за Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Актьори, свързани помежду си от близко приятелство и общ творчески път.

След успешното си партньорство във филмите „Love.net“ и „Маргарит и Маргарита“, те се срещат отново, но на театралната сцена, за да представят един трогателен, истински и качествен спектакъл. Тяхната впечатляваща игра просълзява и усмихва зрителя, като го повлича в интересен лабиринт от неочаквани срещи и събития.

„Всичко или нищо” разкрива отношенията между близки приятели, преплели съдбите си по необичаен начин, които се опитват да съхранят своята близост и симпатия, независимо от житейските обрати. Пиесата е изпълнена с изключително забавни, дори комични диалози, с драматични откровения, бликащи емоции и трогващи моменти.

Гледаме я в Театро - София на 7 април от 19:00 часа. Билети на касата на Театро и в мрежата на Eventim.bg.

Телевизията: 

Легендарният сериал „Бягство от затвора“ се завръща с вълнуващи нови епизоди, в които актьорите от оригиналната продукция пресичат граници в цял свят, за да спасят един от своите. Дългоочакваното ново приключение ще ни предложи всичко най-добро от хитовата оригинална продукция, включително разтърсващите сцени и моментите с неочакван край.

В новите девет епизода, частично заснети на терен в Мароко, Уентуърт Милър, Доминик Пърсел, Сара Уейн Келис, Амаури Ноласко, Робърт Кнепър, Рокмънд Дънбар и Пол Адълстийн отново влизат в ролите си, за да се впуснат в ново смело бягство, по-мащабно от досегашните. Предстои вълнуващо приключение, изпълнено с върховна лоялност, саможертва и култ към семейството, което ще уцели зрителите право в сърцето. Това е най-добрата история за бягство, разказвана досега. Завръща се и създателят на сериала Пол Т. Шойринг.

Премиерата за България на „Бягство от затвора“ е на 6 април от 22:00 ч. по FOX.

Театралният маратон: 

Започнаха приготовленията за XIII–то издание на традиционния 36 ЧАСОВ ТЕАТРАЛЕН И КИНО МАРАТОН в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Събитието ще се проведе на 8-ми и 9-ти април.

Възпитаниците на Академията за театрално и филмово изкуство отново ще отворят врати за всички, които искат да надникнат във врящия живот на учащите артисти. В рамките на 36 часа (без прекъсване) публиката ще може да се запознае с работата на студентите през отминаващия сезон под формата на представления, прожекции, изложби, концерти, танцови спектакли и творчески четения. Заинтригуваните посетители ще могат да надникнат зад кулисите на театралния факултет благодарение на предвидените отворени часове по Актьорство за куклен театър и Актьорство за драматичен театър.

Събитието ще се реализира с подкрепата на БНТ, БНР, сайта от любов към театъра - LoveTheater.bg, Bourjois и Националното представителство на студентските съвети.

ВХОД СВОБОДЕН!

Презентацията:

След като литературен клуб “Перото” едва побра посетителите на първото събитие в столицата през ноември 2016 г., сега е време за нова доза приключенско вдъхновение от презентаторите на Traveler On Stage (TOS).

На 08 април от 15:00 ч. на сцената в Дом на киното ще попътуваме заедно с 6-минутните, необикновени истории на няколко обикновени пътешественици. По подобие на японския формат Печа Куча, презентаторите разполагат с 18 снимки и 20 сек. на слайд, което прави формата на събитието изключително предизвикателен за презентаторите и интересен за посетителите.

Организаторите на TOS са шепа доброволци, които увеличават размера на групата си с всяко изминало събитие. За пролетното събитие решават да поканят и Мулти Култи, тъй като голяма част от пътуванията си запомняме с вкусовете от различните държави, не мислите ли? И какво по-добро от такава колаборация на едно място?

След презентациите в 17:00 ч. ще можем да се насладим на вкусна международна кухня от 5 различни държави - Пакистан, Непал, Ливан, Сърбия и Ирак, което е предпоставка за едно наистина завършено преживяване. Добавяме музиката, доброто настроение и разговорите с презентаторите и вече минава 19:00 ч., а ние сме с напитка в ръка, усмивка на лице и няколко нови вдъхновяващи приятели.

Билети за събитието може да намерите на касите на Дом на киното, както и онлайн. Цена: 6 лв. (с включена напитка и почерпка с храна).



Книгата:

За литературните случаи през социализма в България, породили противоречивите мнения, които витаят и до днес в обществеността, ни разказва известният български поет, драматург и изследовател доц. д-р Пламен Дойнов в новата си книга. Научното изследване „Литература на случаите. От „Тютюн“ до „Хайка за вълци“ е част от съвместната поредица „Минало несвършено“ на Института за изследване на близкото минало и издателство „Сиела“.

За т.нар. по-специални случаи в българската литература в периода 1945-1989 г., които пораждат ожесточени дискусии и противоречиви мнения и до днес – онези произшествия в литературата, около които се случват интензивно струпване на мнения „за” или „против”, реакции на критиката и на властта, активиране на цензурата и на тайната полиция, мероприятия на Съюза на българските писатели и партийната организация към него, понякога дори явна или скрита намеса на самия комунистически вожд, циркулиране на слухове и анекдоти, сложен избор пред автора, чието произведение е предизвикало реакциите, и т.н. – пише доц. д-р Пламен Дойнов. Неговото изследване „Литература на случаите. От „Тютюн“ до „Хайка за вълци““ (с подзаглавие „Казуси в литературното поле на НРБ“) е съсредоточено върху микроисторията, фокусирана върху случая, самото понятие случай в литературната (микро)история, случаят като скандал и скандалът без случай. Мястото и важността на случая в литературата на НРБ като съвременно предизвикателство също са предмет на коментар от автора. Сред разгледаните в ценното издание случаи са „Тютюн“, „Люти чушки“, „Хайка за вълци“ и др.

Концертът 2:

Гьоте-институт продължава музикалната си програма, посветена на новата музика, с поредно излъчване от дигиталната концертна зала на Берлинската филхармония. Този петък, 7 април, от 19:00 часа. публиката ще има възможността да се пренесе в Берлин и да види един концерт, в който берлинските филхармоници изпълняват произведения на легендарния минималистичен композитор Джон Адамс. Диригент е самият Джон Адамс.

Следвайки образователната насоченост на програмата, Гьоте-институт и този път ще предложи въведение – то ще бъде направено от Ралица Фичева, музикален журналист в Българското национално радио. Тя ще представи програмата на концерта и ще въведе публиката в творчеството на Джон Адамс и минимализма в музиката.

Програмата за нова музика на Гьоте-институт ще продължи с излъчвания от Берлинската филхармония, както и с концерти на живо с български музиканти. 

Проектът: 

“Театър на Сетивата София" и „Институт за изследване на тишината” представят Сетивни Градски Пътувания.

Сетивните градски пътувания представят една необичайна гледна точка към града и неговите измерения. Пътувания, в които се достига по-голяма дълбочина на осъзнаване и преосмисляне на пространството вън и вътре в нас. Пътувания, в които си едновременно воден и водещ в лабиринт от символи и образи в самата тъкан на града, където сградите стават декори, а минувачите актьори в едно своеобразно представление, случващо се единствено ТУК и СЕГА.

Създадени от „Театър на сетивата София“ и Институтът за изследване на Тишината, сетивните градски пътувания се случват отвъд думите като същевременно въвличат и провокират всичките сетива на участниците (зрение, обоняние, слух, озесание и вкус).

Това са пътувания за експериментатори, за откриватели и за всички, които търсят поетичното измерение на живота около нас. Пътувания, които ти помагат да забавиш темпото, да спреш времето и дори да се изгубиш напълно. Колко далеч ще стигнеш, зависи от теб.

Сетивните градски пътувания се случват на предварително определени дати, а маршрутът им е тайна, която се разкрива само на пътуващите. Това са сетивни преживявания за група от макисмум 12 човека, които в зависимост от формата си траят между час и половина до пет часа.

Както на всички останали проекти са "Театър на сетивата София" е необходимо предварително резервиране на място чрез регистрационната форма на сайта.

Допълнителни инструкции и мястото за среща ще бъдат изпратени по имейл само на записалите се.

Предстоящи дати за сетивни пътувания 8 и 9 април 2017 г. от 14:00 до 18:00 ч. Цена на пътуването: 60 лв.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?