Следва

"Другата страна на надеждата" на Аки Каурисмаки на екран от 12 май

„Гениалните дилетанти“ продължават с концерт на група „Две купета“ и пълна програма до края на май

„Гениални дилетанти. Субкултура в Германия през 80-те“ е пътуваща изложба, продукция на Гьоте-институт, която от първото си представяне през 2015 г...

Events преди 6 години

„Гениални дилетанти. Субкултура в Германия през 80-те“ е пътуваща изложба, продукция на Гьоте-институт, която от първото си представяне през 2015 г. е обиколила десетки страни по целия свят. Тя се откри на 9 май и ще може да бъде видяна в централното фоайе на УАСГ до края на месеца.

Изложбата представлява най-голямото проучване на субкултурата в Германия през 80-те, правено досега и включва стотици архивни фотографии, видеа, аудио записи и обекти. В нея през историите на седем легендарни немски групи от 80-те е представен духът на времето, модите и вкусовете в музиката, изкуството, модата и дизайна.

Към изложбата Гьоте-институт България организира и паралелна програма, с която цели да направи паралел между субкултурите в България и Германия през 80-те. Съпътстващата програма със събития е част от инициативата „Революцията продължава" на фондация „Димитър Воев – Нова генерация“ по повод 30-годишнината от първия независим рок фестивал в България.

Съпъстващата програма започва на 12 май, петък, когато от 18:00 ч. ще се проведе разговор за младежката контракултура през 70-те и 80-те в България с модератор Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“. Заедно с Боян Гюзелев, Нели Недева-Воева, Роберт Леви и Петър Миланов ще разговарят за времето през 80-те, субкултурата, цензурата и свободата. Те ще представят и едноименния си проект от 2013 г., който беше представен в Софийски университет и други университети в страната, като по този начин ще направят и паралел със субкултурата в Германия в същия период.

И тъй като субкултурата през 80-те както в България, така и в Германия, е неизменно свързана с музиката, няма как изложбата „Гениални дилетанти“ да мине без концерти. Първият е на група „Две купета“ със специалното участие на Ива Сторк и е отново на 12 май от 20:00 ч. Мястото отново е УАСГ, но в пространството на Студио ПроЖектиране.

„Две купета“ се завърнаха на българската ъндърграуд сцена само преди половин година (след 20-годишна пауза, с албума Lost & Found) и ето, че вече са на прага да запишат втори албум. Публиката на 12 май ще има възможност да чуе за първи път много от песните в предстоящия им албум „Това е излюзията“. „Две купета“ и Ива Сторк са ни подготвили камерна идеологическа музика, пост-пънк с елементи на класическа музика и електроника с хипнотизиращи минималистични текстове. „Две купета“ са Виктор Маринов и Борис Лазарков.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?