Диалогът между културите, между традициите и съвременните форми и между представите за Изтока и Запада ще се разкрие през спектаклите „Софтмашина: Рианто и Сурджит” и „Ужасената душа: Макбет”.

На 1 юни, четвъртък, в ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс на Националния дворец на културата
със „Софтмашина: Рианто & Сурджит” ще започне програмата на Световен театър в София 2017.

Проектът „Софтмашина“ на режисьора и визуален артист Чой Ка Фаи е замислен през 2012 г. като реакция срещу възпроизвеждането на екзотични и мистични стереотипни образи за Изтока. Спектакъл с майсторски танцови изпълнения на харизматичните Рианто (Индонезия) и Сурджит (Индия), „Софтмашина” е своеобразна експедиция из историята и настоящето на танца в Азия. След успешното му представяне на престижни световни сцени и фестивали като Садлърс Уелс (Лондон), БИТЕФ (Белград), „Танц през август“ (Берлин) и др., спектакълът гостува за първи път в България.

Непосредствено след представлението „Софтамашина: Рианто и Сурджит” ще се проведе разговор на екипа с публиката в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс на НДК. Модератор: Мира Тодорова, артистичен директор на ДНК.

На 3 юни, събота, в Народен театър „Иван Вазов” ще бъде представен най-мащабният спектакъл в програмата на Световен театър в София. „Ужасената душа: Макбет” е зрелищна версия на мрачната шекспирова трагедия „Макбет“ със средствата на китайския традиционен театър, известен като „пекинска опера“.

„Пекинската опера“ е уникален източен сценичен жанр с над 200-годишна история. Той съчетава драматична актьорска игра със зрелищността на виртуозни акробатични и музикални изпълнения, ярки и пищни маски и костюми, стилизирана хореография на жестовете и движенията. Изкуството на „пекинската опера“ е обявено от ЮНЕСКО през 2010 за световно нематериално културно наследство. Автор на пиесата „Ужасената душа“ е успешният млад китайски драматург Цян Сун, носител на няколко театрални награди.

„Ужасената душа: Макбет“ пресреща две силни и различни театрални традиции. Драматизмът на една от емблемите на западния театър – Шекспир, се преобразява в сценичната експресивност на една от емблемите на източните сценични изкуства - пекинската опера. Историята на Шекспировата трагедия и нейните универсални теми за властта, морала, съдбата и свободната воля, са пренесени в древната китайска държава Вей от периода „Пролет и есен“ (770 – 476 г. пр. Хр.)

„Ужасената душа“ разказва Шекспировия „Макбет“ като зашеметяваща приказка за това колко разрушително може да се окаже човешкото желание. Хореографията на стилизирани жестовете и движения се съчетава с виртуозни акробатични номера и техники от китайските бойни изкуства. Драматичните изпълнения на арии във висока тоналност пренасят в най-добрите традиции на китайската музика. Визуалната пищност на продукцията се основава и на типичните за традиционния китайски театър ярки костюми и грим-маска, който характеризира мъжките персонажи и воините, женските персонажи и комичните фигури.

Представянето на продукцията „Ужасената душа: Макбет”се осъществява с подкрепата на посолството на Китайската народна република в Република България.
Всички спектакли от програмата на Световен театър в София са със субтитри на български и английски език.

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Здрава коса през лятото? COCO ни дава отговора...

Здрава коса през лятото? COCO ни дава отговора...

06-07-2017

Въпрос:

Здрава коса през лятото? COCO ни дава отговора...

Отговор:

Всички знаем какви красиви къдрици ни прави солената вода, но май ще се окаже доста вредна за гривата ни. Ето и няколко съвета как да се грижим за косата си след плаж... Прочети... 

Item of the day

Фаталното привличане

Виж още
Фаталното привличане

Жълт бутон

8–годишният син на Наоми Уотс иска да е момиче?

8–годишният син на Наоми Уотс иска да е момиче?

Виж още