Театралното многообразие на Азия част от програмата на Световен театър в София 2017

Диалогът между културите, между традициите и съвременните форми и между представите за Изтока и Запада ще се разкрие през спектаклите „Софтмашина: Рианто и Сурджит” и „Ужасената душа: Макбет”...

Диалогът между културите, между традициите и съвременните форми и между представите за Изтока и Запада ще се разкрие през спектаклите „Софтмашина: Рианто и Сурджит” и „Ужасената душа: Макбет”.

На 1 юни, четвъртък, в ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс на Националния дворец на културата
със „Софтмашина: Рианто & Сурджит” ще започне програмата на Световен театър в София 2017.

Проектът „Софтмашина“ на режисьора и визуален артист Чой Ка Фаи е замислен през 2012 г. като реакция срещу възпроизвеждането на екзотични и мистични стереотипни образи за Изтока. Спектакъл с майсторски танцови изпълнения на харизматичните Рианто (Индонезия) и Сурджит (Индия), „Софтмашина” е своеобразна експедиция из историята и настоящето на танца в Азия. След успешното му представяне на престижни световни сцени и фестивали като Садлърс Уелс (Лондон), БИТЕФ (Белград), „Танц през август“ (Берлин) и др., спектакълът гостува за първи път в България.

Непосредствено след представлението „Софтамашина: Рианто и Сурджит” ще се проведе разговор на екипа с публиката в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс на НДК. Модератор: Мира Тодорова, артистичен директор на ДНК.

На 3 юни, събота, в Народен театър „Иван Вазов” ще бъде представен най-мащабният спектакъл в програмата на Световен театър в София. „Ужасената душа: Макбет” е зрелищна версия на мрачната шекспирова трагедия „Макбет“ със средствата на китайския традиционен театър, известен като „пекинска опера“.

„Пекинската опера“ е уникален източен сценичен жанр с над 200-годишна история. Той съчетава драматична актьорска игра със зрелищността на виртуозни акробатични и музикални изпълнения, ярки и пищни маски и костюми, стилизирана хореография на жестовете и движенията. Изкуството на „пекинската опера“ е обявено от ЮНЕСКО през 2010 за световно нематериално културно наследство. Автор на пиесата „Ужасената душа“ е успешният млад китайски драматург Цян Сун, носител на няколко театрални награди.

„Ужасената душа: Макбет“ пресреща две силни и различни театрални традиции. Драматизмът на една от емблемите на западния театър – Шекспир, се преобразява в сценичната експресивност на една от емблемите на източните сценични изкуства - пекинската опера. Историята на Шекспировата трагедия и нейните универсални теми за властта, морала, съдбата и свободната воля, са пренесени в древната китайска държава Вей от периода „Пролет и есен“ (770 – 476 г. пр. Хр.)

„Ужасената душа“ разказва Шекспировия „Макбет“ като зашеметяваща приказка за това колко разрушително може да се окаже човешкото желание. Хореографията на стилизирани жестовете и движения се съчетава с виртуозни акробатични номера и техники от китайските бойни изкуства. Драматичните изпълнения на арии във висока тоналност пренасят в най-добрите традиции на китайската музика. Визуалната пищност на продукцията се основава и на типичните за традиционния китайски театър ярки костюми и грим-маска, който характеризира мъжките персонажи и воините, женските персонажи и комичните фигури.

Представянето на продукцията „Ужасената душа: Макбет”се осъществява с подкрепата на посолството на Китайската народна република в Република България.
Всички спектакли от програмата на Световен театър в София са със субтитри на български и английски език.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.