Телевизията 

Във всеки епизод на „Диви същества с Доминик Монахан“ по Viasat Nature в понеделник от 20:10 часа с повторение в петък от 21:00, актьорът Доминик Монахан („Властелинът на пръстените“ и сериала „Изгубени“) отвежда зрителя в изпълнено с екшън търсене, докато проследява от близо някои от най-редките, понякога страховити, понякога застрашени същества на планетата.

В настоящия сезон Дом разширява търсенията си към още по-големи и редки животни - индийска кобра в Шри Ланка, летящ гущер на Филипините, китова акули край Мозамбик и митичния Ай Ай от Мадагаскар са само няколко от съществата в списъка на му този път.

Монахан, който също е и продуцент на предаването, отвежда зрителя на пътешествие в такива прекрасни места като дъждовните гори на Бразилия, Амазонка и Перуанските Анди. По пътя си, той попада на оживени локации, странни експерти и много животински видове, които обитават великолепно диви кътчета на нашата планета, като дори открива един напълно нов вид паяк, наречен на него – паякът Монахан (или Ctenus monaghani).

В епизод 8 на 12 юни ще видим: 

Дом изследва тъмните мистериозни притоци на перуанска Амазонка с лодка, като търси едно от най-опасните създания там – змиорката! Тя може да излъчи до 600 волта – достатъчно електричество, за да повали бик. Но с 1500-те си притока Амазонка се оказва една от най-предизвикателните мисии на Дом. Пътуването му го отвежда до епични дъждовни гори, най-дългата разходка до сърцето на Икитос, най-големият град в света, недостъпен по път.

Музиката:

На 13 юни от 20:15 часа Нина Николина и „Черноморските сирени“ ще изпълнят Дома на киното с акустичен концерт. Изпълнението включва 25 изпълнения, сред които едни от най-обичаните и популярни народни песни - „Полегнала е тодора“, „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Излел е Делю хайдутин“, „Ерген деда“, „Вечеряй, Радо“ и др.

"Черноморските сирени" е женски народен хор, събиращ Нина Николина с певици от хорове като „Мистерия на българските гласове“, ансамбъл „Филип Кутев“ и квартет „Славей“ във филма "Белгийският крал".

След концерта ще бъде представен филмът с участието на Нина Николина и „Черноморските сирени“ - „Белгийският крал“.

Билети намираме на касата на Дома на киното и онлайн тук>>Ревюто:

На 13 юни ще се проведе дипломно модно ревю на бакалаврите от специалност МОДА. Събитието ще се състои в пространството на галерия „Академия“ от 18:30 часа. Завършващите студенти са разработили своите дипломни колекции, като изследват уникалността на Европа.

В проект „Европа – sui generis“ взимат участие десет млади дизайнери, които използват смели авторски решения, примесени с нетрадиционен похват в създаването на облеклата, които притежават всички качества, необходими за изграждането на един съвременен образ: Александрина Дерменджийска– ЕНЕРГИЯ, Александра Янакиева – ИЗЪМ, Теодора Лазарова – ЧЕРВЕНИ ПОЛЕТА, Любомира Пецанова – НИЧИЯ ЗЕМЯ, Цветелина Абаджиева – 0 WASTE, Радко Стайков– FORM/MOTION, Мария Далчев – СРЕЩА, Велиана Лобошка– ОТ ВОЙНАТА ДО МИРА, Петя Стоянова – МАГНИТНА СВЕТЛИНА и Християна Димитрова– СЪКРОВИЩА.

Проектът се реализира под ръководството на ст. преп. Катерина Цанева и с консултацията на проф. Майа Богданова – ръководител на специалност „Мода“, НХА.

Демонстрацията: 

На 14 юни 2017 г. от 19.00 ч. къща-музей „Панчо Владигеров” – София, на ул. Якубица № 10, ни кани на събитието „ТАНЦ НА СЕТИВАТА”. То обединява в едно три изкуства - музика, живопис и декорация на свещи. Под звуците на ренесансова музика ще можем да се насладим на картините на художничката-музикант Ирина Михайлова и на изкуството за създаване на бутикови свещи с демонстрация на венецианска карвинг техника от автора Мария Аргирова. „ТАНЦ НА СЕТИВАТА” ще достави наслада на всички сетива и освен това ще предостави възможност на всички желаещи сами да изпробват древните техники за изработване на свещи под майсторския поглед на Мария Аргирова. А тези, които искат да изненадат своите близки, роднини и приятели, с изящен и нестандартен подарък, ще могат да си закупят готови свещи или картина от изложбата на Ирина Михайлова.

Вече две години Мария Аргирова представя изкуството на карвинг свещите из цяла България. Това е първото събитие в София, преди това тя е правила много успешни представяния в страната - Пловдив, Разград, Панагюрище. За събитието в къща-музей „Панчо Владигеров” изкустната авторка на свещи залага на интерактивността при представяне на изкуството си, в съчетание с картините на Ирина Михайлова и музика от епохата на Ренесанса. По този начин тя цели да въздейства върху всички възприятия на присъстващите, за да предаде силата, красотата и изяществото на изкуството за създаване на свещи.

Популярно днес като „карвинг” – изкуството на рязаните свещи - водещо началото си още от Древен Китай и придобило изключителна популярност в Европа, след експедициите на Марко Поло и в епохата на Ренесаса, отразява в себе си огъня и светлината през вековете. То прониква във всички творчески сфери на живота – строителство, изкуство, мода, интериор, живопис и се отличава с пищност и величие. Предизвикала истински фурор, тази техника постепенно завладява цяла Европа, а по-късно се разпространява и в целия свят.
Изложбата: 

Посолство на Израел в София, съвместно с Галерия-книжарница „София прес“ и Съюз на българските художниците, представят израелско съвременно изкуство на 15 юни 2017 г. от 17:30 часа в Галерия - книжарница София Прес, когато ще се открие изложбата фотография „Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)“ на известната художничка - Дорит Фелдман, куратор - Шърли Мешулам и продуцент - Йосиф Бен-Басат.

Артистката представя поредица от 15 творби, създадени през последните няколко години, като четири от фотографиите са заснети през 2017 г. Част от творбите са свързани с конкретни места в България и са създадени специално за тази изложба. Колекцията е обогатена и от видео инсталация, наречена "Думите на земята".
Творбите са свързани с понятието "геофилософия", което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне и е въведено през 90-те години на миналия век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари.

Според кураторката Шърли Мешулам, изложбата представя "рефлективно-концептуални основи", съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, заимствани от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.
Фелдман се занимава с връзките между история и пейзаж, като създава философски, концептуални и метафорични гледни точки по един уникален и адекватен начин. В основата на творбите стои и "ризоматичната" философия. Теорията за ризомата се води от принципа, че реалността е като коренова система или мрежа, изградена от поредици взаимосвързани обекти, които се пресичат във възли или плата. Разнообразието от комбинации създава още по-сложна мрежа, в която се извършват метаморфози.

Маратонът:

На 18 юни Южният парк в столицата ще осъмне с първия в България маратон с кучета и техните стопани. Състезанието се организира от PURINA® България със съдействието на Столична община. Целта на надпреварата е да даде възможност на стопаните да прекарат един пълен с предизвикателства ден на открито заедно с най-добрия си приятел, да бъдат активни заедно и да споделят положителната енергия от активния начин на живот, за да изградят здрава и пълноценна връзка помежду си. Събитието е част от активностите, посветени на домашните любимци, в рамките на най-мащабната инициатива на Нестле България за активен начин на живот и балансирано хранене - ЖИВЕЙ АКТИВНО!

Официалният старт на маратона ще бъде даден в 9.30 ч. на входа на Южния парк от бул. Витоша и ул. Бяла черква. Участниците ще преминат през алеите на парка, предвождани от професионалния треньор на кучета Асен Аролски от AATraining.

До момента в първата по рода си надпревара са заявили участие над 300 стопани. Допускат се маратонци от всички породи и на всяка възраст. Единственото условие е наличието на желание и добро настроение. За всички състезатели са подготвени много подаръци и лакомства от PURINA® България. Участниците ще бъдат оценявани по няколко критерия, съобразени със спецификите на различните породи. Професионалният треньор Асен Аролски ще подбере победителите според физическа им подготовка, демонстрираното добро поведение и взаимно доверие между стопанин и куче.

Финалът е на площадката за кучета, изградена от PURINA® Bulgaria, където от 10:00 до 13:00 ч. хип хоп изпълнителят Играта ще очаква гостите с още изненади. Кучетата ще влязат в клас и ще научат първите си уроци в „ProPlan® Училище за кучета“. Предвидени са и множество демонстрации по дог фризби, аджилити, дог денсинг. В специално обособен кът на площадката ще бъдат и нашите приятели от ОП Екоравновесие. Те ще доведат 10 прекрасни кученца от приюта в Богров, които търсят дом и най-добър приятел.

Активностите, насочени към домашните любимци, се провеждат като част от множеството предизвикателства, които ЖИВЕЙ АКТИВНО! отправя към столичани под мотото „Зареди се с енергия“. Всеки посетител ще може да открие най-подходящия за него начин да сподели положителната емоция от движението – чрез игри с домашния любимец, чрез спорт, чрез балансираното меню, споделено със семейството, или чрез хубава българска музика. Под общото послание на инициативата на 18 юни Южният парк ще се превърне в арена на отборни и индивидуални спортни състезания и споделени моменти на щастие със семеен пикник и много вкусна храна. След дългия ден, наситен със спортни и забавни активности, любителите на балансираното хранене и активния начин на живот ще вдигнат адреналина с грандиозния концерт на голямата поляна в Южния парк.

Повече информация за събитието и активностите могат да бъдат намерени на Facebook страницата на PURINA® Bulgaria.

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

14-08-2017

Въпрос:

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща?

Отговор:

Дори за пристрастен към грижата за кожата човек, изборът на козметика е бойно поле. Буквално стотици са  продуктите, от които да избираме, като всички обещават съвършената кожа... Прочети...

Item of the day

It's all about Philips fashion

Виж още
It's all about Philips fashion

Жълт бутон

Нели Петкова роди момченце

Нели Петкова роди момченце

Виж още