Следва

Изложба на Стефан Десподов-Деспо в Двореца

Напусна ни легендарната Ванча Дойчева

Днес на 75-годишна възраст ни напусна голямата актриса...

Events преди 6 години

Народният театър „Иван Вазов” с прискърбие съобщи, че днес на 75-годишна възраст ни напусна голямата актриса Ванча Дойчева. Една вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра.



Ванча Дойчева стъпва на сцената на Народния театър едва деветгодишна
, а веднага след като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Кръстьо Мирски със Сарафовска стипендия за отличен успех през 1966 г., дебютира на първата ни сцена. Актриса едновременно на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство, на максималната органичност и на ярката характерност.



Ванча Дойчева има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра.
Дългогодишен председател е на Съюза на артистите в България. Стотици са участията й в концерти, рецитали, срещи със зрители от цялата страна. Награждавана е многократно. Носителка е на Голямата награда на община Карлово на името на Васил Левски за нейната обществена дейност.



По-известните й роли в театъра са: Рада Госпожина в “Под игото”, и Казаларската царица в едноименната пиеса по Вазов, Грушенка в “Братя Карамазови” по Достоевски, Дездемона в “Отело” и Регана в “Крал Лир” на Шекспир, Лизистрата в едноименната комедия на Аристофан, Елена в “Деца на слънцето” на Горки, Адела в “Домът на Бернарда Алба” на Лорка, Инес в “Почивка в Арко Ирис” на Димитър Димов, Мег в “Бившата мис на малкия град” от Мартин Макдона, Савина в “Елегия” на Павловски, Еленка в “Почивен ден” на Камен Донев и др.





Всички, които искат да си кажат „сбогом” с легендарната и обичана от поколения българи актриса, могат да го направят в сряда, 26 юли от 11:00 часа в Народния театър „Иван Вазов”.


More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?