Следва

STATIONS - Дизайнерската платформа „ИВАН АСЕН 22” с концептуална изложба

Хайде, брате, Делото ся почна!

ВЪЗВИШЕНИЕ е от днес по кината в цяла България!

Movies & TV преди 6 години

Три години и половина след старта на проекта „Възвишение“, снимки на над 50 локации из цяла България и почти едногодишна постпродукция, филмът на Виктор Божинов по романа на Милен Русков е вече официално на екран в над 65 кина в цялата страна.

„Възвишение“ вече получи изключително високи оценки и от критиката, и от първите си зрители, посетили предпремиерните прожекции, което дава големи надежди на киноманите, а и на продуцентите, че филмът ще има дълъг живот по родните екрани.

“Всеки един лев, който продукцията получи, е на екрана и вярвам, че това е верният път за българското кино, както и вярвам, че публиката ще го оцени. По време на снимките не сме правили никакви компромиси с „Възвишение“, а най-голямата награда за нас ще бъде, ако зрителите първо се посмеят, а после и поплачат с нашите герои.“ – заяви режисьорът на филма Виктор Божинов на официалната премиера преди дни.

Историята на „Възвишение“ е комбинация от исторически факти и художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му извършват Арабаконашкия обир. Сред групата, осъществила обира, са Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) – полуреволюционери, полуразбойници. Двамата получават задача от Димитър Общи да издирят Левски и да му предадат писмо. Пътуването на фона на прекрасни пейзажи от Стара планина е последвано от серия комични и драматични епизоди, които ескалират до един неочакван финал. Смях, сълзи, съчувствие, въодушевление – това са част от емоциите, които “Възвишение”-то на Виктор Божинов обещава да предизвика у вас.

В ролите ще видите цяло съзвездие от актьори - Алек Алексиев, Филип Аврамов, Захари Бахаров, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Димитър Рачков, Кирил Ефремов, Христо Петков, Малин Кръстев, Стефан Денолюбов, Параскева Джукелова и много други, а дебют в киното прави Стоян Дойчев (в ролята на Асенчо).

За филма:
Игралният филм „Възвишение“ е режисиран от Виктор Божинов, снимал най–знаковите епизоди на хитовата поредица „Под прикритие“ и редица други телевизионни проекти. Операторската работа е поверена на талантливия Антон Бакарски, а музиката към филма е дело на композитора Петър Дундаков. Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът „Под прикритие“, както и най–гледаният български игрален филм „Мисия Лондон“.

Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН”), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, Нина Алтъпармакова (“БУЛФИЛМ”), филмово студио “Ню Бояна”/”Nu Boyana” и Дрийм Фактори.
Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“, програма Евроимаж и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

Филмовият проект „Възвишение“ се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature).
Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.

More Movies & TV

Свръхчовешкият "Уроците на Блага" и причините да го гледаме

Movies & TV преди 1 седмица

""Уроците на Блага" е филм, който аз лично не очаквах. Поради няколко и буквални, и преносни линии...", така започва текстът на Цвета Варадинова, който публикуваме заради емоционалното, много лично отношение към новия български филм на Стефан Командарев