Следва

Документален спектакъл за последните хора по селата в България

Юбилей НА Явор Милушев

БНТ ОТБЕЛЯЗВА 70-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ЯВОР МИЛУШЕВ С ЕДИН ОТ ЕМБЛЕМАТИЧНИТЕ МУ ФИЛМИ

Movies & TV преди 6 години

На 13 януари (събота) от 21:00 часа БНТ Свят ще излъчи филма на режисьора Киран Коларов „Дело 205/1913 П. К. Яворов“. С продукцията, създадена по книгата „Житейската драма на Яворов“, БНТ отбелязва 140-та годишнина от рождението на големия български поет и 70-я юбилей на актьора Явор Милушев, който изпълнява главната роля.

На 30.11.1913 г. при неясни обстоятелства посяга на живота си съпругата на видния български поет Пейо Яворов - Лора Каравелова. Любовният роман между тях дълго е обект на одумки сред столичния хайлайф. След самоубийството на Лора роднините ѝ и някои юристи раздухват шумен скандал с цел да компрометират неудобния за правителството поет. Обвинен в убийството на жена си, той близо година води безрезултатна борба, за да докаже невинността си. Отхвърлен от обществото, изтерзан от клевети, почти сляп след неуспешен опит да се самоубие, сломен от тежката загуба, на 16.01.1914 г. едва на 34 години, Яворов слага край на живота си.
Филмът, който пресъздава събитията от онова време е заснет по сценарий на Киран Коларов и Иван Дечев, оператор е Радослав Спасов, а музиката е на Кирил Дончев.
С този филм зрителите на БНТ ще се върнат към една от емблематичните филмови роли на големия актьор Явор Милушев.

Блестящата му кариера го свързва с видни български режисьори както в театъра, така и в киното като Любен Гройс, Младен Киселов, Крикор Азарян, Бина Харалампиева, Иван Добчев, Вили Цанков, Никола Корабов и други. Характерното му излъчване и професионална чувствителност правят Явор Милушев интересен за чужди режисьори и той успешно се снима в чуждестранни филми и в копродукции с Италия, Чехия, Русия, Германия, САЩ и др. Ролята му на Яворов във филма „Дело 205/1913 П. К. Яворов“ е високо оценена от критиката при появата на филма през 1984 г. и до днес се смята за един от най-добрите и сложно изградени образи в съвременното българско кино.

През 1992 г. Явор Милушев издава компактдиск със стихове на Яворов и оригинална музика на Теодосий Спасов, с когото изнасят концерти в страната и чужбина. Многократно участва във фестивала на поезията „Яворови дни” в гр. Поморие.
Явор Милушев прави своя писателски дебют през 1998 г. с книгата „42 – 23”, а през 2006 г. излиза монографията му „Чешки профили в общественото развитие на следосвобожденска България”. Депутат е в 39-то Народно събрание и заместник-министър на културата, един от инициаторите за издигането на паметника на на Владимир Димитров – Майстора в село Дивля, където през тридесетте години на ХХ в. големият художник работи и създава някои от прочутите женски образи.

Гледайте филма „Дело 205/1913 П. К. Яворов“ на 13 януари от 21:00 часа по БНТ Свят!

More Movies & TV