Следва

Ерата на Първите с премиера на 23 февруари!

Четиво в четвъртък: Първа любов и други повести

„Първа любов и други повести” е изящно издание с твърди корици, предназначено за ценителите на класическата литература. В по-добрите книжарници от 16 февруари!

Books преди 6 години

Сборникът „Първа любов и други повести” е привилегия за всяка библиотека. Естетическата наслада от тези малки шедьоври за щастието, дълга, егоизма и саможертвата е безспорна – това е най-филигранната и живописна проза в руската класическа литература. Удивителни са писателското новаторство и смелостта на Иван Тургенев, един от големите писатели от втората половина на XIX век. Изданието обхваща повестите „Ася”, „Първа любов”, „Пролетни води”, странната и обсебваща „Песен за тържествуващата любов” и мистичната „Клара Милич”. Всички те са обединени от темата за любовта: прелестна, вдъхновяваща, съдбовна, разтваряща неведомите дълбини на човешката душа. Техният духовен център са емблематичните „тургеневски момичета”: своенравни и всеотдайни, разкрепостени и раними, романтички, следващи сърцето си, а не закостенелите обществени норми.

Иван Сергеевич Тургенев е сред най-авторитетните руски писатели от втората половина на XIX в., непосредствен продължител на творческите традиции на Пушкин и Гогол в белетристиката. В неговите произведения много ярко се съчетават Пушкиновата пестеливост в израза и Гоголевите социалност и идейност. Той издига на един нов, по-висок етап художествената проза в Русия, като я изпълва с по-голяма човешка топлота и емоционалност, с нови герои и проблеми, с нови открития в областта на жанровата форма и стила.

 

More Books