Следва

Наоми Кембъл: Припомняме причините да си вечен

ЧРД, Демна: Как момчето от Грузия промени модата из основи?

"Fashion is Sex, Drugs & Rock`n`Roll, but for me it's also Responsibility!"

All fashion преди 6 години

Признаваме си, в Редакцията редовно спорим около името Демна Гвасалия. B-day boy, на патерици вече, де, предизвиква крайно разнородни, че даже и биполярни емоции в крехките ни модни души. Част го обожават, друга - никак даже.

През уикенда един от най-влиятелните съвременни дизайнери чукна 37, а ние решихме, че това е перфектният повод да разберем какво седи зад момчето от грузинския град Сукхуми, което покори модната индустрия с едно щракване на пръстите.

Зодия Овен, крайно аут от всякакви рамки, разбиващ правилата на играта since day one. Гвасалия има армия от фенове зад гърба си, и то не само заради работата в Balenciaga, а сякаш повече заради собствения си лейбъл Vetements.

Всъщност историята на другия ни Маккуин започва с обучение в Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, следва стаж в Walter Van Beirendonck, а после и първата сериозна работа не къде да е, а именно в Maison Martin Margiela.

Маржела Демна напуска бързо, но смеем да кажем, че модната къща оставя сериозен отпечатък в цялостното му креативно мислене, неслучайно емблематични дизайни на МММ се появяват, сякаш помежду другото, в колекциите на Гвасалия постоянно.

От 2013-та до 2015-та води дизайнерски тим в Louis Vuitton, а в промеждутък създава, заедно с брат си Гурам, изключително успешния лейбъл Vetements. Само в рамките на няколко месеца марката се превръща в едно от най-дискутираните явления в новата модна реалност, а деконструктурираните дизайни, извънгабаритността и ретро моделите, които всички са забравили, стават нейни отличителни белези. Vetements на Демна моменталически придобива статут MUST HAVE и е навсякъде по улиците на модните столици.

Към днешна дата Гвасалия е от тези дизайнери, които категорично избягват светлините на прожекторите, но пък продължава да шокира и тества границите на търпението и възприемането на модата. Може би и именно заради това от близо 3 години насам е творчески директор на най-модерната влиятелна и търговско успешна марка на нашето време - Balenciaga.

Извън рамките
"Не създавам концепции, а просто дрехи", категоричен е Демна, който не спазва правилата, а само ги променя. Наскоро Гвасалия обяви, че Vetements няма да участва в "остарялата система" на Седмицата на модата. Дизайнерът отказва да използва и добре познатите модели, за които всички негови колеги се борят, защото обичайният смисъл на думата не е от значение.

Support
От сериозно време насам Balenciaga подкрепя разнородни благотворителни организации, като "вгражда" в дизайните различни слогани и привлича внимание. Смеем да кажем, че работата на Гвасалия е ода за вторичната обработка, а последната колекция подкрепи ООН в борбата срещу световния глад. How cool is that?

New Life
След като Александър Уанг напусна Balenciaga през 2015 г., а директорът Керинг назначи за творчески директор на модна къща Демна - Света на модата стана свидетел на експлозия. Balenciaga, от първото шоу подписано с име Гвасалия, стана най-обсъжданата марка. В същото време обаче дизайнерът някак съвсем кокетно и симпатично доказа, че плановете му никак не включват радикална промяна на ДНК-то на марката, въпреки че станахме свиделите на ново лого. Подобно на Кристобал Баленсиага, Гвасалия се опитва да намери подход към женската красота, балансирайки, както казва той, на ръба на грозотата. А ние, ние сме влюбени точно в това!

Над нещата
"Никога не забравяйте да се смеете на себе си и на клиентите си", искрено е фешън момчето от Грузия. И очевидно това е кредото, донесло му грандиозен успеех. Едва ли има човек, който да не е забелязал, че в колекциите си Демна редовно добавя картинки на котенца и кученца, създава чанти приличащи на найлонова торбичка, които продава за хиляди евра, измисля аксесоари, които са подобни на тези, които могат да бъдат намерени в евтин магазин за туристически джунджурии. С две думи: Демна се смее /с глас/ на нас, вас, тенденциите, колегите, всички!

That ONE thing
Истинският цар трябва да притежава едно - фин усет. Именно точно това качество помага на Гвасалия вече години наред да остане в най-високата модна лига. Грозните Triple S, оргазмите от фешън колаборации и съвместните колекции с популярни марки като Levi's, Juicy Couture, Dr.Martens и Маноло Бланик го поставиха на грандиозен пиедестал в играта. Ние, а и не само, продължаваме да гледаме с интерес какво още ще "изхвърли" лошото момче от Грузия, защото в крайна сметка целият моден свят ще трябва да се приспособи към дизайнера с бейзболната шапка, на когото днес буквално цялата индустрия се кланя.


More All fashion