Следва

Световнопризнатата цигуларка Мила Георгиева свири на 7 юни в Зала България

Изложба “25 x25”

Юбилейна изложба по повод 25 години от създаването на специалност „Фотография“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“...

Events преди 5 години

Предстоящата изложба „25x25“ идва като продължение на миналогодишната изложба на фотокниги, организиранa от фестивала Фотофабрика. Благодарение на Институт Сервантес и тази година любителите на фотографията, могат да разгледат специализираните издания.

На 7 юни (четвъртък) от 18:00 ч. в Институт “Сервантес” на ул. „Света София“ 3 ще бъде открита юбилейната изложба на фотокниги “25х25“. Чрез нея се отбелязват 25 години от създаването на специалност „Фотография“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Изложбата „25х25“ е поклон и пред паметта на основателя на специалността проф. д-р Румен Георгиев.

Визуалните артисти ще демонстрират многообразието от възможности, които им предоставя фотографията. Темите ще бъдат различни, както и използваните изразни средства и графични решения.

В експозицията са включени фотографски илюстрации по различни литературни произведения, социологически проучвания, висококачествена фотодокументалистика, както и социокултурни изследвания, и дълбоки лични изповеди, представени чрез средствата на фотографския образ.
Част от имената на фотографите, които ще представят своите проекти са: Боряна Пандова, Неделчо Хазърбасанов, Андрей Киров, Виктор Кожухаров, Яна Лозева, Радина Ганчева, Таня Дечева, Симеон Гайтанджиев и още много други.

Куратор на изложбата 25х25 е доц. Иглена Русева, преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, катедра по „Филмово и телевизионно операторство и фотография“, която добавя:

„Благодаря на екипа на Фотофабрика за ползотворното сътрудничество в осъществяването на това начинание и на любезните ни домакини от Институт „Сервантс". От сърце благодаря и на всичките 25 млади колеги за готовността, с която се отзоваха на поканата ми за участие в изложбата. Някои от книгите дойдоха на крака, други долетяха от Лондон, Берген, Берлин, Скопие и Ротердам сами, или със създателите си! Вярвам, че представените в експозицията 25х25 фотографски проекти предоставят на публиката поредно потвърждение на написаното от Хулио Кортасар в разказа „Лигите на дявола, или нишките на Света Богородица”,, че „...сред многото начини да се воюва срещу нищото, един от най-добрите е да се правят снимки...”
А защо не и фотографски книги?“

ОЧАКВАМЕ ВИ!
7.06 – 19.06
Институт „Сервантес“
Ул. „Света София“ 3

 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?