Следва

Брайън Кокс, Джереми Стронг и Кийран Кълкин са звездите в новия сериал на HBO “Наследници“

Гита Хашеми, гостува в „Червената къща” с видеоизложб

На 4 юни (понеделник) от 19:30 артистът, писател и куратор Гита Хашеми ще говори в „Червената къща”за своите преживявания по пътя на бежанците в Европа...

Events преди 5 години

През 2015 и 2016, като част от серия пърформанси, Хашеми пътува по „бежанския маршрут" отзад напред – от Германия през Балканите до Турция. Спира на много места за срещи с мигранти и бежанци, артисти и активисти. В „Червената къща” тя ще разкаже за тези срещи и ще покаже снимки и видеоклипове от архива си. Видеопрезентацията се нарича „За движението и свободата” и ще бъде на английски език. Входът е свободен. 

Гита Хашеми е автор на максимата: „Личното е поетическо, поетическото е политическо, политическото е лично". През 2011 Хашеми представи в „Червената къща" самостоятелната изложба „Политическо и лично". Хашеми е базирана в Канада и е от ирански произход. Носител е на награди за своите артистични проекти, които обхващат период от над 30 години и включват видео, пърформанс, инсталации, интернет изкуство, както и артистични акции, свързани с контекста на мястото и живото присъствие. В творбите си Хашеми изследва историите на маргинализирани групи и съвременната политика и често насочва вниманието ни към опита на жените. Нерядко използва писмени текстове като основа за сложни и мащабни многоплатформени проекти. Изключително добре обучен калиграф, Хашеми използва и самия акт на писане като живо изпълнение и визуален материал. Сред темите на изкуството й са деколониализацията и културата на съпротивата, от преврата в Иран през 1953 г. до Революцията през 1979 г., както и правата на коренните населения върху земите в Палестина и Северна Америка. Интересува се от прорцесите на социална трансформация и творбите й често ангажират зрителите директно чрез интерактивни елементи.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?