Следва

Дизайн за вдъхновение: Inside the world’s most expensive house

Романтичният триъгълник Харисън – Бойд – Клептън

„Ерик просто искаше това, което Джордж има“…

Love преди 5 години

Джордж Харисън – Пати Бойд – Ерик Клептън: един от най-необикновените любовни триъгълници на британската музикална сцена EVER, което едва не разрушава приятелството на двама от най-легендарните музиканти и тотално разбива сърцето на красавицата Пати Бойд.

След години мълчание по повод тези отношения, Пати разкрива в биографичната си книга, че въпреки разбитото сърце на Джордж, след като го оставя за един от най-близките му приятели, Харисън успява да превъзмогне себе си (може би, защото още я обича) и изпраща „любовно писмо“ до Пати и Ерик, в което казва, че им прощава.

Пати е едно от оригиналните “It” момичета на 60-те, снимана е десетки пъти от Дейвид Бейли и Терънс Донован, а лицето й редовно краси кориците на модната Библия. Красотата и стилът й приковават вниманието на Харисън още при първата им среща през 1964г. Тогава Бойд има връзка с фотографа Ерик Суейн, но съвсем скоро тя приключва и кратко след това Пати е вече официално е с Джордж. Две години по-късно двамата се женят. Този период от връзката им е и вдъхновението за небезизвестната песен на Beatles – Something.

По това време Ерик Клептън (един от най-близките приятели на Джордж) също се влюбва в Пати. Клептън е част от компанията, с която Пати и Джордж най-често излизат и така, прекарвайки времето си около нея, Клептън започва да се влюбва в Пати. Признава й чувствата си, но тя не отвръща със същото, имайки предвид тогавашната си връзка с Харисън. Ерик Клептън пише Layla – песен за несподелената любов, отново вдъхновена от Пати. Дори за кратко й намира „заместител“ в лицето на сестра й Паула.

По време на брака между Харисън и Бойд, Ерик на няколко пъти се обяснява в любов на Пати, но тя никога не се поддава на моментните емоции, колкото и трудности да претърпява брака им. Двама мъже я обожават, обсебени са от Пати, цялото им творчество от това време е вдъхновено от нея, откъдето идва и нарицанието „една от най-значимите музи в историята на рок енд рол-а“. Ерик прекарва близо година в лекуване от алкохолната и хероиновата си зависимост, причинена, по негови думи, от мъката по неизживяната си голяма любов.

Осем години след началото на брака си, Джордж и Пати се разделят. Една от изтъкнатите причини е, че Пати се чувства недооценена и приемана за даденост в живота на Харисън. По това време той изцяло се е отдал на най-новото си влечение към индийската духовна култура, което според запознати допринася за разпада на връзката им. По това време Клептън излиза от клиниката и вече излекуван от пороците си, отново прави крачка към Пати, която този път отвръща на чувствата му и двамата най-накрая са заедно. Пати се обвинява през цялото време, че е напуснала Харисън и постоянно търси одобрението му, но няма сили да го поиска гласно.

Джордж, явно осъзнал допуснатите грешки в брака си, решава да даде възможност на Ерик и Пати да бъдат щастливи. На 67 години, Пати показва на света бележката, с която Харисън „дава благословията си“ и признава, че му е изключително благодарна за жеста: „Е+П нека всички бъдем благословени, с любов, Дж.“

През 1979г. Пати се омъжва повторно – за Клептън и остават в дорби приятелски отношения с Харисън, който започва да нарича Клептън „husband-in-law“.

Не много дълго след началото на брака им, Бойд започва да изпитва трудности, чувства се задушена и отново недооценена, което е причината за по-нататъшните й проблеми и злоупотреби с алкохола. Всичко това е потулено зад перфектния публичен имидж на Клептън, който сам по-късно признава, че е бил full-time алкохолик и много пъти е бил дори физически агресивен към съпругата си. Бойд напуска Клептън през 1987г. и слага край на токсичната връзка. Развеждат се две години по-късно, а причините пред съда са „алкохолизма и безбройните афери“. Чак сега, години по-късно, Пати Бойд признава в болезнено искрено интервю за подозренията си, че цялото преследване и любовта, която Ерик твърди, че изпитва към нея, са подтикнати само и единствено от „спортната злоба“, която таи срещу Харисън „Ерик просто искаше това, което Джордж има.“

Жалко е да чуеш как чувствата на някого към теб са подтикнати само от желанието да е „по“ от някой друг. Жалко е да разбереш, че годините усилия, които си вложил в един отношения, са напразни, защото човекът до теб не изпитва същото. Жалко е да се почувстваш толкова унизен, принизен и дори използван. Жалко е да те разочарова именно човекът, на когото трябва да имаш най-силно доверие.

Връзките на Пати Бойд и с двамата музиканти се оказват неуспешни и приключват толкова зле за нея, че единственото, което остава живо след всичко случило се, са песните, които е вдъхновила любовта и красотата й.


 

More Love