Следва

НДК кани на концерт за деца и възрастни в навечерието на Нова година

Sex After the break up? Може или не е ок

?

Love преди 5 години

Моделът не е нов, при това е повтаряем: независимо, че сте разделени, все още изпитвате взаимно привличане, и в някакъв момент се оказвате в едно легло с бившия. И ако раздялата е станала по оправдани причини, се появява неприятното вътрешно чувство, че току що е направена ужасна грешка. Направо христоматийна.


Но интимните отношения с бившия може и да не са така разрушителни, както сме свикнали да мислим. В крайна сметка, те не задължително ще попречат на окончателната раздяла. Фактът се потвърждава от последните изследвания, резултатите от които бяха публикувани в списание "Archives of Sexual Behaviour". Това важи и за онези, които все още в известна степен се въртят мислено и енергийно около отминалите отношения и изпитват тъга по партньора, с когото са се разделили.

Изследователи от университета Уейн в Мичиган провеждат два експеримента, със задачата да систематизират последствията от секса след раздялата. В първия се анализират отговорите на 113 души, току що преживели разрив с половинките си. Предложено им е да попълнят онлайн-анкета, която съдържа въпроси и за това, дали са имали физически контакт с бившите си, какво са изпитали след случилото се, и доколко силна емоционална връзка с партньора си са почувствали предвид провалените отношения. Във второто изследване участниците са помолени да разкажат за реалните си сексуални контакти или опити за такива с предишните им гаджета. Питат ги още дали са почувствали емоционална привързаност към тях в период от поне два месеца след случилото се.

След анализ на резултатите, специалистите стигат до извода, че сексът след раздялата не пречи на емоционалното "възстановяване" от приключилите отношения. Заключават също, че този, който страда по бившия си партньор, т.е. все още изпитва чувства към него, повече от останалите се стреми към продължаване на сексуалните отношения. Но вместо да усили страданието и мъката по отминалата любов, сексът след раздялата, напротив, кара хората да се чувстват по-щастливи в ежедневния живот, да повишат тонуса и общото си настроение.

"Проучването ни доказва, че социалното порицание на опитите за секс с бившия е в действителност неоправдано", – коментира авторът на статията Стефани Спилмън от университета Уейн.

"Фактът, че сексуалният контакт с бивши партньори най-често е порицаван именно от тези, които изпитват трудности с това да продължат напред, говори, че може би е по-съществено да оценим мотивацията на осъждащите това действие".

Мадлин Мейсън Рентри, психолог, специализиран в междуличностните отношения, добавя, че сексът след раздялата може да е полезен в качеството си на заключителен етап, който помага да се сложи окончателно точка на отношенията. По мнението й обаче, всичко тук зависи от мотивацията на партньорите: "Опитват ли се да си върнат бившия? Или това е част от процеса на приключване? В първия случай е по-добре да се въздържаме от опити и да се съсредоточим върху изграждането на нови хармонични отношения с друг човек".

Разбира се, когато продължите сексуалните си отношения след скъсването, има риск от настъпването на неприятни чувства и емоции, като печал, разочарование и дори злоба, убеден е коучът по отношения Джеймс Прайс. Той съветва да избягваме това, ако разривът не е протекъл гладко, и между партньорите са останали нерешени въпроси.

"В този случай най-доброто е да продължим напред, оставяйки миналото в миналото, добавя той. – Няма как да ви се получи да се съсредоточите върху възможността да срещнете някой нов човек, ако още сте свързани с бившия. И на двама ви ще е нужно време, за да премислите случилото се, но сексът след раздялата определено не би помогнал за това".


More Love