Следва

"От Париж до Питсбърг": Рейчъл Броснахан за климатичните промени

"Българските художници днес": Крум Дамянов

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ
Програма БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ДНЕС
представя
 

Events преди 5 години

КРУМ ДАМЯНОВ
СКУЛПТУРА

13.12.2018 – 17.03.2019

Откриване на 13 декември, четвъртък, 16.00 часа
Квадрат 500 – атриум, пл. „Св. Александър Невски““
Куратор: Калина Петкова


Св. Седмочисленици, 2018
Sts Cyril and Methodius and Their Disciples, 2018

Настоящата изложбата е поредната проява от стартиралата през 2018 програма на Националната галерия под надслов „Българските художници днес“. Представени са пет скулптурни композиции от метал на акад. Крум Дамянов, създадени през последната година, които не са показвани досега.


Матей 27:24, 2018
Matthew 27:24, 2018

Създател на форми, притегателни с онова, което не е очевидно. Това е Крум Дамянов - скулптор с разпознаваем личен стил и установена позиция. Творбите му подчиняват формата и пространството извън границите на художествения похват, а авторът търси цялостната завършеност чрез способа на противоречието. В спор сам със себе си и в контраст с всичко останало.


Триединство, 2018
Trinity, 2018

Всеки опит скулптурата на Крум Дамянов да бъде „събрана” в текст е труден. Художникът разчленява общоприетите форми, а с парчетата създава нови, в които детайлът е осмислен и придава завършеност на произведението. Ето защо то е различно от всеки ъгъл и с всеки поглед зрителят го преоткрива отново и отново. Затова е „виновна” и овладяната до съвършенство игра със светлината, която прониква през ажурния декоративен мотив и избухва в един елемент или поглъща друг, носейки усещането за динамика, а в сянката са прикрити опозициите тъмно-светло, топло-студено, видимо-невидимо. Освободени, те изострят сетивата ни за онази естетична възприемчивост, която авторът е подчинил в материята. Така пътят от натурализма към абстрактното е път през овладяно пространство - дълъг и понякога самотен, но никога скучен.


Скорпиони – І, 2018
Scorpions – І, 2018

Като обеми и като излъчване композициите на Крум Дамянов са монументални и достолепни - състояние на формата, което обобщава мироглед, душевност, чувства и време. Пластиките носят усещането за леснота и лекота на изпълнението, но това е по-скоро привидно, като поглед, плъзнал се по полираната повърхност на метала. Дълбоко отдолу са жестовете - и преодоляното чувство на трудност, и алегориите, и метафорите, и емоциите. Възпитаващата естетика, обгърнала скулптурните произведения на Крум Дамянов, ни учи да търсим постоянно, да експериментираме и да играем, за да намерим предела на възможностите за възприятие. Че и отвъд него …

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.