Следва

„Можеш ли да убиваш“ ще разбереш от първи март. В кината.

Правдолюб Иванов: Роботите не се изпотяват

SARIEV Contemporary, Пловдив има удоволствието да представи самостоятелната изложба „Роботите не се изпотяват" на репрезентирания от галерията автор Правдолюб Иванов.

Events преди 5 години

Изложбата ще се състои между 1 март и 30 април 2019 г. в пространството на галерията и ще бъде открита на 1 март, между 19 -21 часа в присъствието на художника.


“Идолите им са от сребро и злато,
направа на човешките ръце.
Те имат уста, но не говорят;
Очи имат, но не виждат;
Те имат уши, но не чуват;
Носове имат, но с тях не миришат;
Ръце притежават, но не докосват;
Крака имат, но не ходят;
Нито звук излиза от техните гърла.
Като тях ще станат онези, които ги правят,
както и всички, които се уповават на тях.”

Всяко изобретение или нова технология е продължение, екстензия на нашите физически тела, твърди Маршъл Маклуън в прословутата си книга oт 1964 г. “Understanding Media: The Extensions of Man”, и нарича този процес автоампутация,като настоява, че тази трансформация изисква от нас напълно нови съотношения, или нови равновесия и баланси между нашите органи и тези технологични “разширения” на тялото и съзнанието ни.

Думата робот е измислена от чешкия писател Карел Чапек и идва от славянската дума за работа, принудителен труд. Изминали са почти 100 години оттогава, и съдържанието ѝ достигна до централната нервна система на човечеството, алармирайки за страхове и надежди.

Изложбата се състои от няколко обекта, в които банални предмети, роботизирани системи, изкуствено приготвена пот и няколко кренвирша се опитват да съществуват съвместно за да докажат, че нито страховете, нито надеждите ни са оправдани.

Изложените работи ще се опитат да стимулират, или да симулират чувствителност. Ще се пробват да създадат усещания на границата между ежедневие и технология. Нещо като свежестта на лек полъх от компютърен вентилатор, или работна тениска, която се изпотява от само себе си на всеки кръгъл час.

Правдолюб Иванов

Изложбата е създадена специално за галерия SARIEV Contemporary
Специални благодарности на: Божидар Стефанов и Симеон Янчев


After Party със Sayulke и Denitza, artnewscafe, ул. Отец Паисий 38, до 00:00 часа

More from View Sofia

24 SELF MADE: Александра Георгиева (Sashettu)

All About Life преди 1 година

24 SELF MADE е поредица за готини софиянци. Заедно ще четем, от днес, докогато не ни свърши хубавото вино/кафе, за интересни и извънредно симпатични хора от града, които каним да се раходят по страниците ни, споделяйки искрено, честно, смешно, меланхолично, радостно или каквото е в момента настроението им, с техните думи, снимки, видеа, идеи, с тяхното изкуство и по техния начин, как изглежда, мисли и чувства един софиянец, Есен 2022 edition. Here is part 1! 

More Events