Следва

New Lide - новото място

Вдъхновени от социализма

Мини-фестивал от две фотографски изложби и два документални филма в две различни граматически времена...

Events преди 14 години

Мини-фестивал от две фотографски изложби и два документални филма в две различни граматически времена - „Тогава” и „Сега”, в една освободена от предразсъдъци дискусия.

През ноември 1989 г. падат Берлинската стена и Тодор Живков. Днес, двадесет години по-късно, ние няма да разискваме дали „Преходът“ – термин превърнат в клише - е завършил, или изобщо не е започвал.

Вместо това се опитваме да хвърлим светлина върху образите на социалистическото минало, да възкресим забравени сенки и да се запитаме дали говорим за спомени, останали някъде далеч назад във времето, или за преживявания, които осмислят и битките на днешния ден…

Монументалните паметници от времето на комунизма
фотографска изложба на Никола Михов (България)

Серията „Forget Your Past” включва 40 фотографии, хвърлящи светлина върху най-внушителните монументални комплекси в страната, построени в периода 1953-1985 г. Освен композираните в диптих снимки, изложбата включва и подробни сведения за архитектите, скулпторите и за историята на всеки паметник.



Серията е реализирана в рамките на проекта ”Следа’’, който обединява творци и архитекти около идеята за приобщаването на паметниците от времето на комунизма в градската среда. През месец октомври изложбата е показана в Лондон, по време фестивала „This Is Not A Gateway”.

Графитът „Forget Your Past” над входа на дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа илюстрира съдбата на паметниците от времето на комунизма. Някога символ на гордост за всеки град, днес повечето от тези над 150 паметника, построени между 1945 и 1989 г, са запуснати и разграбени.

Посветени на Съветската армия, Септемврийското въстание, Сръбско-българската война и Априлското въстание, всички те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало, като след промените много от тях не са припознати от държавата и остават без собственик.

„Светлини и сенки от социализма – 20 години по-късно” се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Фотографът Никола Михов е роден в София през 1982 г. Автор е на самостоятелни изложби в София, Париж, Лондон и Загреб. Участвал е в редица международни групови изложби. Никола Михов е носител на наградата "Фото школа" на международното фотграфско биенале ''Фодар'' през 2009 г. и на наградата за репортажна фотография от конкурса на Българска фотографкса академия през 2007 г. Снимките му са публикувани в престижните френски фотографски списания Photo и Responses Photo.

9 ноември (понеделник) 2009, 18.00 ч. – откриване
10-29 ноември , всеки ден от 15.00 до 19.00 ч., без събота и неделя
зала „Безименна“
Вход свободен

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?