Следва

"Физика на тъгата" със специална награда от Международния фестивал в Торонто

"И в кротък унес чака тя...": Изложба на скулптора Иван Лазаров

На 18 септември (сряда) от 18:00 ч. в СГХГ ще бъде открита изложбата "И в кротък унес чака тя..." на скулптора Иван Лазаров.

Events преди 4 години

Изложбата е посветена на 130 години от рождението на Иван Лазаров.



Нейната основна идея е скулптурата на този забележителен автор, преподавател, академик, мислител и общественик да бъде представена в контекста на българското изкуство от първата половина на ХХ век. Това дава възможност за съпоставки, за по-пряко разбиране на някои процеси, за по-плътно очертаване на тенденции в художествения живот на тези динамични десетилетия и най-вече за проследяване на индивидуалното художествено развитие, което скулпторът демонстрира чрез своите произведения.



Изкуството на Иван Лазаров винаги е предизивиквало интерес, превърнало се е във важен ориентир за проследяване на теми, посоки, пластически решения. Неговата скулптура ясно се откроява на фона на българското изкуство от първата половина на ХХ век, силно въздейства със своите смислови измерения, пластически решения и индивидуален стил. В





художественото развитие у нас между двете световни войни, творчеството му се оформя като едно значимо явление, което безброй невидими нишки здраво свързват с идеите, авторите, стремежите, тревогите и копнежите на своето време. Организирането на настоящата изложба се превърна в повод за актуализиране на художественото наследство на Лазаров, за проследяване на състоянието и местонахождението на произведенията, за поредно тяхно систематизиране. То от своя страна очертава нови посоки на изследване, осмисляне и възприемане и представя с нова светлина някои забравени или напълно неизвестни творби. Проучването, експозицията и каталогът са реализирани със сътрудничеството на наследниците на скулптора.



Експозицията включва повече от 40 произведения на Иван Лазаров, някои от които напълно неизвестни и представени пред публика за първи път. Изложбата показва също така творби на едни от най-оригиналните и интересни автори от първата половина на ХХ век: Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Иван Пенков, Никола Петров, Пенчо Георгиев, Васил Захариев и др. Произведения в изложбата са притежание на наследниците, на СГХГ, на ХГ "В. Димитров–Майстора" – Кюстендил, ХГ "Илия Бешков“ – Плевен, Дарение-колекция "Св. Русев" – Плевен, ХГ – Казанлък, ОХГ – Карлово, ХГ – Русе, Исторически музей – Самоков, къща-музей „Никола Танев”, Национален природонаучен музей, Музейна сбирка на НХА, Държавна агенция „Архиви”, частни колекции и НГ.

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.