Богатият и смел колорит в живописта на Катрин Томова в галерия

Богатият и смел колорит в живописта на Катрин Томова в галерия "Нюанс"

"Трънливи наслади"
Катрин Томова в Галерия "Нюанс"
живопис
1 – 20 октомври 2019г.
откриване: 1-ви октомври, 18.30 часа

От 1-ви до 20-ти октомври Галерия "Нюанс" ще подслони изложбата живопис на Катрин Томова - "Трънливи наслади", представяща нови маслени произведения на художничката.

Живописният език на Катрин Томова е изключително запомнящ се, работата й с форма и цвят се развива логично и последователно още от студентските години. Дългият й творчески път минава през над 20 самостоятелни изложби, специализации в Париж и много участия в групови изложби в страната и чужбина. Темите, които следва са винаги лични и с тенденция за разгръщане във визуален разказ посредством усета й към възможностите на определени цветове и форми да предават сложна идея на интуитивно ниво. В големите формати авторката се чувства свободна да развива сложни абстрактни композиции, които същевременно изграждат пространства с осезаема дълбочина. "Сюжетите" на Катрин Томова не напомнят нищо познато ни до момента, но някак изграждат едно напълно физическо, възможно пространство, което, колкото повече бива съзерцавано, толкова повече се осъществява.

Заглавието "Трънливи наслади" е препратка към процеса на създаване. За художника творческият акт е неминуемо свързан с бодливи, болезнени усещания, но също така само той може да донесе търсеното удоволствие и удовлетворение. Затова и в живописта на Катрин Томова колоритът е богат и смел, често топлите гами се редуват със студени, което донася усещането за противоречие трансформиращо се в хармония.

Художественото образование и практика Катрин Томова получава в Школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон, Пиер Рамел, в Париж, където живее от 1989-та до 1991-ва. Първите си две самостоятелни изложби показва през 88-ма 89-та в Младежкия театър в София, след това има четири последователни участия в парижкия Есенен салон (1989, 1990, 1991 и 1992) и участва в Представителната изложба на български художници във Франция през 1991г. Включена е с репродукция в издадения юбилеен албум по случай 100-годишнината на Есенния салон като най-млад участник. Същата година е приета като студентка в École-des-Beaux-Arts, но следването й там е осуетено от обстоятелства. Излагала е в съществувалите по това време търговски галерии в софийските хотели "Рила" и "Интерконтинентал" (1992). През 1993г., по покана на галерия "Аполон и Меркурий", показва голяма самостоятелна изложба на Шипка 6. През 1994-та е приета за член на СБХ в секция Живопис. Зад граница има самостоятелни експозиции в галерия "Мона" в Лимасол, Кипър (1995) и в галерия "Готие" в Саарлуи, Германия (1998). Участвала е в редица организирани от СБХ групови изложби и проекти, между които: "Нови имена" – Шипка 6, кураторски проект на Мария Василева (1992); Международно Триенале на живописта (1996); "Цветът" – кураторски проект на секция Живопис; "Болница за влюбени", кураторски проект на Димитър Грозданов (2014).

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.