Следва

Милостта на малките огледала

Дебют - Портрет на художника като млада от Десислава Димова

Излезе от печат романът на Десислава Димова „Портрет на художника като млада”, с който фондация „Развитие 21...

Books преди 14 години

Излезе от печат романът на Десислава Димова „Портрет на художника като млада”, с който фондация „Развитие 21” започва заключителната част на поредното издание на конкурса за непубликуван български роман.
„Кулминацията” ще бъде през декември с премиерата на романа победител – „Ex oriente lux – Фердинанд и мечтата за Константинопол” на Стефан Бакърджиев.

Дебютът на Димова излезе като роман – номиниран за финалния кръг на конкурса.
Редакторът на изданието Георги Господинов потвърждава констатацията на организаторите за сериозните качества на текста на Димова.

„Как се събират заедно Дюшан, Бойс и Елисавета Консулова-Вазова, още Парис Хилтън, Шипка 6, остаряването...
Възможен ли е шедьовърът тук и сега... Какво става, ако нарисуваш портрета на Дориан Грей с крем против бръчки...
В тази книга има стил, ирония, вкус и най-сетне героите си говорят стряскащо живо, нормално, свежо. Един различен дебют. Откровен до ръба на скандала и учудващо невинен. Роман-инсталация.”
, пише Господинов за романа на Десислава Димова, която живее и работи като изкуствовед в Брюксел.

Началото на историята в романа се поставя от една еклектична колекция от образи.
Тази паралелна визуална част вдъхновява случките в тескта и приключенията на героинята, но също изгражда самостоятелна история от идеи и произведения, които събрани заедно дават ключ към света на съвременния художник.

Не е нужно да познаваш специално съвременното изкуство или да си много навътре в интригите и междуособиците от родния художествен живот, за да харесаш този роман.

Достатъчно е да изпитваш поне малко вълнение от класическата живопис, да имаш отворени сетива за съвременните капризи на изкуството и малко съпричастност към женската суета.

И нищо да не разбираш от изкуство, срещата със съвременната Елисавета е ориентир в суматохата от философии, революции, канони, фетиши и образи наследени от модернизма на 20 век.

На 24 ноември, вторник, от 18,30 часа в Белия салон на Националната художествена галерия ще бъде премиерата на „Портрет на художника като млада” от 8-то издание на Конкурс „Развитие” за непубликуван български роман.

More from View Sofia

More Books