Андрогинната революция на Balenciaga

Едно от най-емблематичните дефилета за изминалата парижка модна седмица за Пролет/Лято 2020 бе шоуто на Демна Гвасалия за Balenciaga. Ревюто, което нарекохме Stranger Things през септември, все още живо вълнува модната публика, но сега, в допълнение към реакциите, които предизвика, е презентирано по по-различен и леко опростен начин в новата Resort 2020 колекция на френската марка.

Имайки предвид "социалния" подход на дизайнера, обръщащ внимание на проблемите на обществото и тези в политиката, колекцията отново е разработена в трудна за схващане схема, отговаряща на личните му въпроси. В контекст на модния базис произведенията са разгледани във вече емблематичната Balenciaga-стилистика, обръщайки внимание на майсторския тейлъринг, нестандартно сложните конструкции, преувеличените пропорции и присъствието на мащабни обеми с цел изместване на "модните правила" за полово обличане.

Заигравайки се с класическата мода, Демна добавя доза спорт, грубост и андрогинност в ансамблите, скрити в основата на творческия му подход. За разкош в ежедневието творенията са обогатени с множество графични и логотипни надписи, закачливи десени, нестандартни флорални принтове.

За разлика от подиумните представяния, които презентират ексклузивно и само дрехи, Resort 2020 колекцията изобилства от аксесоарни предложения с подчертано безполов прочит. В духа на футуризма Гвасалия обогатява изисканата форма на аксесоарите, разглеждайки ги в дюсови, щамповани, илюстрирани или металически разработки.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

Още от ViewSofia