Veni Vidi Vici: Оттеглянето на Демна Гвасалия от Vetements и наследството, което оставя

Veni Vidi Vici: Оттеглянето на Демна Гвасалия от Vetements и наследството, което оставя

10-те "Демна Гвасалия за Vetements" неща, които могат да се преподават...


Ана Уинтур и Демна Гвасалия

Късно вечерта в понеделник WWD ексклузивно съобщи шокиращата и сполитаща ни изневиделица новина, че Демна Гвасалия слиза от поста си на Креативен директор в Vetements - брандът, който "роди" жаргона стрийтуеър в модата, и също така избута основателя си толкова напред в дизайнерската игра, че да бъде предложен за поста на Креативен в парижката централа на Balenciaga.


Истории от живота: Дизайнерът Гвасалия, триумфът на неочакваното


За петте си години начело на марката, предизвикваща бурни противоречиви емоции, грузинецът прокарва свежата си новаторска линия в иначе до голяма степен консвервативния моден свят. Демна направи модерно всичко наглед НЕмодерно - както когато през 2015-та изпрати моделите си да се лутат из тъмните подземия на прословутия гей клуб Le Dépôt, Париж, в пожарникарски форми, "суперсайзд" тренчове и торбести хуудита. Скоро след тази презентация екстра-дългите ръкави, запазена марка, и чудовищно преувеличените силуети плъзнаха по всички дефилета - от малки до големи. Суетшърти с гръмки надписи за по 800 долара всеки станаха най-желаните модни придобивки, при това оправдани.

Тъй като е вече официално потвърдено, че Демна Гвасалия СЕ ОТТЕГЛЯ от ръководството на бранда, на който е и съосновател (с брат си стартират компанията през 2014-та), Vetements на Демна е вече само петгодишна история. История обаче, събираща в себе си толкова много спиращи дъха мигове, че спокойно може да бъде преподавана.

Спираме вниманието си днес върху десетте топ момента в главата "Vetements на Демна Гвасалия" в модната история:

Първото шоу на Парижката модна седмица
Лота Волкова открива дебюта на Vetements в рамките на Парижката модна седмица, сезонът е Пролет/Лято 2015. Руската стилистка и един от главните колаборатори на Гвасалия, е част от онзи източноевропейски моден елит, който събра очите на целия свят преди 4-5 години със своята много сурова, строго ъндърграунд естетика, оформена от израстването в Постсъветското пространство.


DHL тишъртът
Разходен по подиума от небезизвестния руски дизайнер Гоша Рубчинский, DHL тишъртът на Демна за Vetements (Пролет/Лято 2016), възбуди вълна от възмущение, най-вече заради 300-доларовата си цена. Моделът често се позовава като анти-fashion продукт, измама и тотално дъно. За дизайна си, Демна коментира: "Беше просто шега".


Детайли: Логата на кирилица и къде се разхожда новият тренд


Новата кройка

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.