Следва

Пейте с нас: Jingle Bell Rock!

Картини за хотели и музика за асансьори: изложба на Иван Мудов

Самостоятелната изложба на Иван Мудов "Картини за хотели и музика за асансьори", ще бъде открита на 19 декември (четвъртък) в Галерия Структура.

Events преди 4 години

Иван Мудов коментира и предизвиква стереотипите - както в реалността, която ни заобикаля, така и в рамките на художествения свят. Много често обект на неговите работи са социалните и политическите навици, а също и изкуствено изградените групови взаимоотношения, базирани на суета и модели на подражание.



Художествената му практика включва пърформанс, видео, акции, обекти, инсталации. По един смислен, чаровен и забавен начин Иван Мудов провокира, прекрачва морални, етични и дори законови граници, за да подчертае преднамереността и фалша в съвременното общество.
Иван Мудов (р. 1975, София) завършва Националната художествена академия в родния си град през 2002. Още същата година участва в Манифеста 4 във Франкфурт и оттогава е активна част от световната арт сцена. През 2005 участва в Първото Московско биенале, а през 2007 е един от представителите на България на Венецианското биенале. Работи с галериите Алберта Пане, Париж/Венеция и Галерия Прометео, Милано.

В последните си проекти Мудов разглежда някои установени правила - както доминацията на живописта (и представите за това какво представлява една картина), така и принципите, смисъла и същността на колекционирането. Като цяло става дума за вкуса и за трудната битка с инерцията на гледането, виждането и възприемането.


Дете бе моят татко, дете ще съм и аз: Иван & Наси


В новата си изложба в галерия Структура художникът "закача" един до болка познат, но и подминаван проблем - този за интериорите на обществените сгради. Местата, които трябва да възпитават масовия вкус, най-често са развъдници на лошо качество. Предлагайки като алтернатива "бели" картини, под чиято боя прозират паролите за достъп в интернет (традиционно предлагани ни за "добре дошли"), Иван Мудов не само отваря дебата за стойността на показваното изкуство, но и обръща вниманието ни върху едно драматично разминаване - между глобалния високо технологичен свят и съпротивата на битово ниво неговото присъствие да бъде осъзнато.

Названието "Картини за хотели и музика за асансьори" само по себе си е концептуална работа. В изложбата няма никаква музика. Авторът иронично използва станалия нарицателен за посредственост и халтура термин, за да подчертае масовото увлечение по леките жанрове. По този начин насочва вниманието ни към онези характеристики на обществото, свързани с лесна обработка и манипулация.

В изложбата са включени и произведения от предишни работи на художника ("Фрагменти", 2002-2007; "Вино за откриване", 2007-, "Чешмяна вода", 2007-), които засягат проблемите за авторството, оригинала и имитациите. Като начало, но и като финал на изложбата служи видеото "Performing Time" (2012), в което Иван Мудов предлага на зрителя да проследи как контролира физически времето, като мести сам стрелките на часовника в рамките на 24 часа.

Изложбата ще продължи до 25 януари 2020 година


 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?