"Всичко (ни) е наред", една изложба от жените творци

Девет артистични проекта в три локации от 11 март до 3 април 2020 г. представят разнообразни гледни точки за ролята на жените днес

Изложбата "Всичко (ни) е наред" представя девет художествени проекта, подкрепени от Фонда за артистични проекти на жени на Български фонд за жените. Те ще бъдат изложени в три галерии в София от 11 март до 3 април 2020 г. Откриването ще бъде в една дълга "вернисажна" вечер, стартираща от 17,30 ч. в Институт за съвременно изкуство – София, продължаваща от 19 ч. в галерия Credo Bonum и завършваща на чаша Campari в галерия Doza от 20 ч.


Венета Андрова - АЙВА, 2020, видео, 3Д анимация

Проектите на Албена Баева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Венета Андрова, Невена Екимова, Дарина Коконова, Николина Недялкова и Даниела Такева, Павлина Сърбова, Полина Стоянова и Марион Дърова бяха избрани сред 107 идейни проекта на над 100 авторки и колективи от жури в състав Десислава Димова, Стефка Цанева, Добромира Терпешева, Леа Вайсова и Гергана Куцева.Селекцията на журито представя разнообразни гледни точки за ролята на жените днес в България и в света като цяло. Деветте творби се занимават с теми като изкуствен интелект, образа на жената в българското кино, емоционалните, лични и обществени борби на жените, стереотипите, свързани със семейството и ролята в обществото, и как те се отразяват в различни сфери на живота и културата.


Полина Стоянова & Марион Дърова - "РазСливане", 2020 г. инсталация (детайл)

Разнообразието е не само в интерпретациите, но и в позицията, от която говорят художничките. В изложбата са представени утвърдени български художнички, в чиито работи феминизмът е силно застъпен, като Боряна Росса, Алла Георгиева и Албена Баева. Селекцията измества също така географския център от София към други градове в България като Габрово (Невена Екимова) и Ямбол (Павлина Сърбова), както и към чужбина (Венета Андрова от Берлин и Даниела Такева/Николина Недялкова от Дрезден). Павлина Стоянова и Марион Дърова пък се занимават с темата за ролята и предизвикателствата пред жените днес на границата между пърформанс и филм, докато Дарина Коконова обръща внимание върху образа на жената, част от различните социални движения по света.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.