Следва

Отлагат 24-тия София Филм Фест

"Всичко (ни) е наред", една изложба от жените творци

Девет артистични проекта в три локации от 11 март до 3 април 2020 г. представят разнообразни гледни точки за ролята на жените днес

Events преди 4 години

Изложбата "Всичко (ни) е наред" представя девет художествени проекта, подкрепени от Фонда за артистични проекти на жени на Български фонд за жените. Те ще бъдат изложени в три галерии в София от 11 март до 3 април 2020 г. Откриването ще бъде в една дълга "вернисажна" вечер, стартираща от 17,30 ч. в Институт за съвременно изкуство – София, продължаваща от 19 ч. в галерия Credo Bonum и завършваща на чаша Campari в галерия Doza от 20 ч.


Венета Андрова - АЙВА, 2020, видео, 3Д анимация

Проектите на Албена Баева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Венета Андрова, Невена Екимова, Дарина Коконова, Николина Недялкова и Даниела Такева, Павлина Сърбова, Полина Стоянова и Марион Дърова бяха избрани сред 107 идейни проекта на над 100 авторки и колективи от жури в състав Десислава Димова, Стефка Цанева, Добромира Терпешева, Леа Вайсова и Гергана Куцева.Селекцията на журито представя разнообразни гледни точки за ролята на жените днес в България и в света като цяло. Деветте творби се занимават с теми като изкуствен интелект, образа на жената в българското кино, емоционалните, лични и обществени борби на жените, стереотипите, свързани със семейството и ролята в обществото, и как те се отразяват в различни сфери на живота и културата.


Полина Стоянова & Марион Дърова - "РазСливане", 2020 г. инсталация (детайл)

Разнообразието е не само в интерпретациите, но и в позицията, от която говорят художничките. В изложбата са представени утвърдени български художнички, в чиито работи феминизмът е силно застъпен, като Боряна Росса, Алла Георгиева и Албена Баева. Селекцията измества също така географския център от София към други градове в България като Габрово (Невена Екимова) и Ямбол (Павлина Сърбова), както и към чужбина (Венета Андрова от Берлин и Даниела Такева/Николина Недялкова от Дрезден). Павлина Стоянова и Марион Дърова пък се занимават с темата за ролята и предизвикателствата пред жените днес на границата между пърформанс и филм, докато Дарина Коконова обръща внимание върху образа на жената, част от различните социални движения по света.


Павлина Сърбова – "Сънуващата вълци", 2019 г., колаж


Дарина Коконова - "с радост", 2020 - портрет на жена от протестите в Судан през 2019 г.

Изложбата няма амбицията за обзор и пълнота на темите. Тя далеч не е моментна снимка на художествената сцена, феминизма или ситуацията с равноправието на половете в България. Точно обратното - проектът бяга от обобщителни амбиции и политически послания. Много повече той иска да провокира към размисъл за това какво е да си жена и художничка днес.
И в крайна сметка може и всичко да (ни) е наред. А може би не…


Албена Баева – "Жена с рокля, риза и вратовръзка, седяща на пейка", Stylegan трениран със смесен датасет, маслени бои върху платно, 2020 г. из "Опасни женски същества, живеещи в дълбините"

Темата ще продължи и след месеца на жената с представянето на временния "Музей на жената – колекция на Алла Георгиева" в къща-музей "Вера Недкова" към Националната галерия, също реализиран с подкрепата на Български фонд за жените. Откриването на концептуалния и силно критичен към стереотипите и представянето на жената в популярната култура музей ще бъде на 31 март 2020 г. от 18 ч.


Алла Георгиева - Проект "Музей на Жената", 1999 – 2020 г. (експонат)

"Всичко (ни) е наред" се реализира от Български фонд за жените в партньорство с Институт за съвременно изкуство – София, галерия и фондация Credo Bonum, галерия Doza, Национална галерия. С логистичната подкрепа на Гьоте-институт България и подкрепата на CAMPARI.


Боряна Росса - ОТКЛОНЕНИЕ: Жените в българското кино (Част 1), видео инсталация

Фондът за aртистични проекти на жени стана възможен благодарение на доверието и финансовата подкрепа на Power Pops, Takeaway, Mama Cash и Filia die Frauenstiftung.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?