Следва

Отложиха и Coachella 2020

Макс фон Сюдов, звездата от "Екзорсистът" и "Игра на тронове", почина на 90

В кариерата си актьорът работи с режисьори като Ингрид Бергман и Дейвид Линч.

People of art преди 4 години

Актьорът ветеран Макс фон Сюдов е починал вчера в дома си във Франция на 90-годишна възраст, съобщи агентът му.

Роденият в Швеция Сюдов е част от филмовата индустрия над шест десетилетия с участия в над 100 филма и сериала. Има два брака, от които общо четири деца - две момчета от шведската актриса Кристина Олин, за която се жени през 51-ва, и още две от втората си съпруга - продуцентката Катрин Бреле, с която сключва брак през от 97-ма.


Фон Сюдов и Катрин Бреле

Фон Сюдов пробива в киноиндустрията благодарение на близкото си приятелство с режисьора Ингрид Бергман, който го включва в редица от продукциите си, включително The Seventh Seal ("Седмият печат"), в който, в ролята на Антониъс Блок, играе шах със Смъртта.

На по-късен етап актьорът изиграва отец Ланкастър Мерин в "Екзорсистът" (1973), в който губи битката срещу Дявола. В кариерата си Макс работи още с Дейвид Линч, влизайки в ролята на доктор Кинес в "Дюн" (1984).

Сюдов отказва не е една и две роли, които имали силата да изтласкат кариерата му още по-наред "в играта" - отхвърля предложението да изиграе главния злодей в Dr No (1962), също и капитан Георг фон Трап в "Звукът на музиката" (1965). Две от последните му появи в киното са в "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (2015) като Лор Сан Тека и в "Игра на тронове" (2016) като Триокия Рейвън.

Въпреки че никога не печели награда на Академията, е номиниран два пъти: за Най-добра главна мъжка роля (1989) за изпълнението си в "Пеле Завоевателят" и за Най-добра поддържаща мъжка роля (2012) за "Ужасно силно и адски близо".

Последната му роля, на 88-годишна възраст, е в трилъра "Курск" (Виталий Петренко).

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра