Карантина на котката? Дезинфекцирайте кучето?

Карантина на котката? Дезинфекцирайте кучето?

Когато миналата седмица померанче в Хонконг се оказа с положителен тест за SARS-CoV-2, домашните любимци бързо станаха част от разговора за коронавируса.

Случаят повдигна тревожната възможност домашните любимци да станат част от веригата на предаване на коронавируса, който потенциално би могъл да навреди както на тях, така и на нас. Но остават много въпроси относно тази възможност и как най-добре да се отговори.

Както поясниха от Отдела за селско стопанство, рибарство и опазване на средата в Хонконг (AFCD) миналата седмица, померанът се е оказал „слабо положителен“ за вируса при чувствителни тестове, които откриват вируса в РНК проби от носа и устата. "Кучето има ниско ниво на инфекция и вероятно е случаят на предаване от човек на животно", пише AFCD. „Настоятелно препоръчваме бозайниците домашни любимци, включително кучета и котки от домакинства със заразени лица, да бъдат поставени под карантина, за да се защити общественото здраве и здравето на животните.“

ScienceMag разговориха Шели Ранкин, микробиолог от Университетската школа по ветеринарна медицина в Пенсилвания, Филаделфия, за рисковете от инфекция с COVID-19 при домашни любимци. Нейната лаборатория е част от мрежата за проучване и реагиране на ветеринарни лаборатории в САЩ, колектив от лаборатории за ветеринарна диагностика, които биха могли да помогнат да се определи въздействието на пандемията върху домашни любимци и други животни.


Шели Ранкин

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.