Следва

Астрологията за Коронавируса... to be continued?

Карантина на котката? Дезинфекцирайте кучето?

Когато миналата седмица померанче в Хонконг се оказа с положителен тест за SARS-CoV-2, домашните любимци бързо станаха част от разговора за коронавируса.

Health преди 4 години

Случаят повдигна тревожната възможност домашните любимци да станат част от веригата на предаване на коронавируса, който потенциално би могъл да навреди както на тях, така и на нас. Но остават много въпроси относно тази възможност и как най-добре да се отговори.

Както поясниха от Отдела за селско стопанство, рибарство и опазване на средата в Хонконг (AFCD) миналата седмица, померанът се е оказал „слабо положителен“ за вируса при чувствителни тестове, които откриват вируса в РНК проби от носа и устата. "Кучето има ниско ниво на инфекция и вероятно е случаят на предаване от човек на животно", пише AFCD. „Настоятелно препоръчваме бозайниците домашни любимци, включително кучета и котки от домакинства със заразени лица, да бъдат поставени под карантина, за да се защити общественото здраве и здравето на животните.“

ScienceMag разговориха Шели Ранкин, микробиолог от Университетската школа по ветеринарна медицина в Пенсилвания, Филаделфия, за рисковете от инфекция с COVID-19 при домашни любимци. Нейната лаборатория е част от мрежата за проучване и реагиране на ветеринарни лаборатории в САЩ, колектив от лаборатории за ветеринарна диагностика, които биха могли да помогнат да се определи въздействието на пандемията върху домашни любимци и други животни.


Шели Ранкин

Въпрос
: Можем ли да предадем новия коронавирус на нашите домашни любимци?

Отговор: Вирусът на SARS-CoV-2 се разпространява от хора на хора.В моемента няма изследвания, които да подкрепят разпространението на човек към животни. В пробите от хонконгското куче имаше малък брой вирусни частици. При животно без клинични признаци е трудно да се каже какво означава това. Това беше единичен случай и научихме, че трябва да направим много повече изследвания на потенциала на човешкия вирус SARS-CoV-19 да заразява животни.

Котките и кучетата също са бозайници. Те имат много от едни и същи видове рецептори на своите клетки, които имаме и ние. Така че вирусът теоретично би могъл да се прикачи към тези рецептори. Но дали ще влезе в техните клетки и ще се възпроизведе? Вероятно не.

Все пак хората, заразени със SARS-CoV-19, трябва да ограничат контакта със своите домашни любимци. Измийте ръцете си и не им позволявайте да ви облизват по лицето. Ако вирусът е във вашите секрети и има потенциал за предаване, това е начинът, по който той може да бъде предаден.

Въпрос: Трябва ли да тестваме домашните любимци на хора с потвърдени случаи на COVID-19?

Отговор: Това не е най-голям приоритет в момента. Трябва да се обсъди обаче, ако започнем да виждаме повече случаи като хонконгското померанче.

Въпрос: Може ли домашните любимци да служат като резервоар на вируса и да го предадат обратно на нас?

Отговор: Ако домашните любимци могат да се заразят - а ние не знаем дали могат - тогава да, те могат да служат като резервоар. И в този случай ние трябва да се справим с тях по същия начин, както ние се справяме с човешките случаи. Трябва да се замислим как да се отнасяме към тях. Подобно на човешките болници, и ветеринарните болници ще трябва да бъдат подготвени за скок в броя на случаите.

Въпрос: Бихме ли карантирали и домашните любимци?

Отговор: Да, също като хората, някои могат да бъдат поставени под карантина в болница. Или дори кучешка дневна грижа. Ако са имали вируса, но не са били болни, можете да ги карантирате у дома. Бихте искали да ограничите контакта си с тях. Може би ги дръжте в стая далеч от други хора и животни. Ще трябва да миете ръцете си често и може би да носите маска, когато влезете в стаята.

Въпрос: Какво трябва да правим в момента, за да защитим нашите домашни любимци?

Отговор: Важно е да включите домашни любимци в планирането на подготовката на вашето семейство. Ако се разболеете и сте под карантина, трябва да се уверите, че имате допълнителна храна за домашни любимци под ръка. И трябва да информирате съседите си за всяко хранене, разходка или лекарства, от които се нуждаят вашите домашни любимци, в случай че не можете да го върнете у дома. Пригответе се сега. Живея самa с котката си. Имам допълнителна храна под ръка. Дори и да не му трябва (скоро), в крайна сметка ще я изяде.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 6 дни

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.