Следва

Ти си ендорфинът в музиката ми - 10 песни, които, научно доказано, ни правят щастливи

West Side Story на Стивън Спилбърг - новият прочит на шедьовъра, първи кадри

Режисьорът за възобновяването на мюзикъла, който го омагьосва от дете. 

Movies & TV преди 3 години

Стивън Спилбърг работи по пресъздаването на историята от West Side от много дълго време. Като момче във Финикс в края на 50-те години на миналия век, той има само саундтрака и се опитва да си представи екшъна и танците, които може да го съпътстват.

"Моята майка беше класически пианист", казва режисьорът. "Целият ни дом беше украсен с класически музикални албуми и аз израснах, заобиколен от класическа музика. Историята на West Side всъщност беше първото парче от популярната музика, което нашето семейство някога е допуснало в дома си. Аз буквално се влюбих - това беше албум с актьорския състав на мюзикъла, поставен на Бродуей през 1957 г. - това беше откритието на моето детство. Историята от West Side е онова преследващо изкушение, на което най-накрая се поддадох.

Филмът излиза на 18 декември и e романс и криминална история в едно. Става дума за сънищата, които се сливат в реалността, младите хора пеят за обещанието за своя живот, след това изпадат във взаимни изблици на насилие. Това е история за надежда и отчаяние, гордост и действителни предразсъдъци, и любов, разпръсната по всички улици на Ню Йорк.

Историята на Уестсайд се превръща в глобална сензация, когато излиза на Бродуей през 1957 г., по книгата на Артър Лорънс, музиката на Ленард Бернстейн и текстовете на Стивън Сондхайм. Мюзикълът посипва няколко поколения със стремеж към ироничност, забавление и задъхано темпо на живот. Шоуто е едновременно ослепително и оскъдно, интерпретирайки романа на Ромео и Жулиета между Тони и Мария на фона на съвременната история за уличните банди, расизма и насилието в сенките на изгряващи небостъргачи.

Когато режисьорът Робърт Уайз и хореографът Джеръм Робинс го адаптират във филм през 1961 г., West Side Story чупи рекорда на бокс офиса за мюзикъли и доминира на Оскарите, печелейки 10 награди, включително и за най-добър филм. Шест десетилетия по-късно сценичното шоу обиколи света и се възроди многократно. (Нова продукция, режисирана от Иво ван Хоув, премира на Бродуей през февруари тази година.) Разбира се, произведението също толкова често се изпълнява в гимназиите и обществените театри, така че, ако не сте я гледали, вероятно е защото сте били ангажирани в нея.

В цялата история се задава въпросът кой има право да нарича едно място дом и защо хората, които се борят заедно в този живот, търсят причини да се обърнат един срещу друг. "Тази история е не само продукт на своето време..., това време се завърна и се върна с един вид социална ярост", казва Спилбърг. "Наистина исках да покажа пуерториканският и нюйоркски опит на миграцията в тази страна и борбата за прехраната и раждането на деца и схватката срещу препятствията на ксенофобията и расовите предразсъдъци."

Подобно на Fiddler on the Roof или The Sound of Music, West Side Story открива щастливите моменти, устойчиви в трудни времена. За танците в новия филм Спилбърг наема Джъстин Пек, хореограф на балета на Ню Йорк. За новия сценарий се обръща към драматурга на Angels in America Тони Кушнер, който преди това работи с него по "Мюнхен" и "Линкълн", за да създаде актуална история, която запазва познатите песни, но ги вгражда в по-реалистичен градски пейзаж. Този реализъм важи и за кастинга. Много от "Пуерториканците" в оригиналния филм са бели актьори с кафяв грим. Спилбърг държи на изпълнители с испански произход, които да играят латино герои, респективно 20 от 33-мата пуерторикански героя са конкретно пуерториканци или с такъв произход. "Те донесоха автентичност", казва той. "Те донесоха себе си и всичко, в което вярват, и всичко, което са те, влезе в действие. Имаше толкова много взаимодействие между актьорския състав, всички искаха да се ангажират с пуерториканското преживяване. Всички те символизират страхотното многообразие, както в пуерториканската нюйорска общност, така и в по-широката общност на латиносите. Всички те приеха това сериозно."

Филмът е с новобранката Рейчъл Зеглър в ролята, пресъздадена първоначално на екрана от Натали Ууд - чистосърдечната Мария, част от вълната пуерторикански мигранти, които идват в Ню Йорк, търсейки нов живот след Втората световна война. Нейният уличен Казанова е Тони (актьорът на Baby Driver Ансел Елгърт, поемайки ролята от Ричард Беймер), който навремето ръководи банда местни тежкари, известни като Джетите, но оттогава ги е надраснал. Старите приятели на Тони участват в ескалираща битка за контрол над квартала срещу съперниците на Пуерто Рико, които се наричат ​​Акулите, водени от брата на Мария, Бернардо (Дейвид Алварес, един от първоначалните водещи на Били Елиът Мюзикъл, играещ ролята, която спечелва Оскар на Джордж Чакирис за най-добрър поддържащ актьор).

Когато един квартален танц прераства във враждебност, най-добрата приятелка на Мария, Анита, се опитва да бъде гласът на разума.Сега изиграна от Ариана ДеБосе, на Анита се пада един от най-жизнеутвърждаващите моменти в West Side Story, възхваляващ чудесата на живота в песента "Америка".

Рита Морено печели наградата Оскар за най-добра поддържаща актриса за своято Анита в оригиналния филм и на 88 години днес се завръща да играе различна роля в проекта на Спилбърг. Спомняте ли си Док, старецът, който управляваше ъгловия магазин, който служеше като неутрална почва за бандите? Морено този път е в ролята на Валентина, нов герой в сагата, вдовица на Док, и също е миротворка - макар и може би малко по-строга. Актрисата казва, че Спилбърг и Кушнер „наистина са искали да оправят някои… ,трябва ли да кажа, грешки? Не знам дали това е справедливо, защото филмът от 1961-ва имаше много неща, които не бяха наред с него, освен факта, че имаше много неща, които бяха много правилни. "Една от грешките, според мен, беше, че Рита Морено бе една от малкото пуерторикански актьори в състава. Това се опитаха да поправят този път и мисля, че са свършили невероятна работа."

Спилбърг прави Морено изпълнителен продуцент на филма, като я моли да сподели спомените си за онова време и място с по-младите актьори. За една сцена, в която ченгетата пристигат да спрат врявата  на хулиганите, Морено казва, че танцьорите, които играят акулите, не оценяват колко по-лошо би могло да бъде положението за пуерториканските момчета в онази американска реалност. "Използвах лош език и казах: "Вие сте прецакани! Майната ви, ако ви хванат! Нямате шанс", казва Морена на младите актяори на площадката, които я "гледат с големи красиви кафяви очи". "Изкрещях им: "Насъскайте се един друг, преди да направите сцената отново! Изплашете се взаимно!""

Морено е много мила към заместничката си в ролята на Анита - ДеБосе: "Тя е чудовищна танцьорка, много по-добра от мен!" 

ДеБосе, подобно Спилбърг, е обсебена от West Side Story от детството си: "Просто абсолютно обичах музиката. Всеки път, когато започваше, аз не можех да не стана и да не танцувам с тях. Бих казала, че музиката на West Side Story е навсякъде с мен и така е било винаги."

В новия филм ДеБосе вилнее из "Америка" в златна, ръчно изработена рокля с алени ръбове, за която актрисата казва, че е била обитавана от духове и разрушена от виолетовите вихри на жената, създала вечен момент на екрана. "Израснах, гледайки филма и просто се влюбих в жената с лилавата рокля", казва тя. "Още преди да разбера наистина за какво става дума, знаех, че обичам това, което прави. Като пораснах, открих коя е тя - казваше се Рита Морено и приличаше на мен. Тя беше една от първите жени на екран, която всъщност имаше цвят на кожата, близък до моя - особено във филм, направен по това време, където на екрана нямаше много цветни жени. Това беше много въздействащо за мен като дете."ДеБосе добавя, че, както и при Морено, Спилбърг често я пита за мнението й относно героинята й и начинът, по който е пресъздадена. Актрисата си спомня разговор по време на прослушванията. "Аз съм Афролатина и като цветна жена, ако ме изберете за тази роля, потенциално бих била най-тъмната жена, която ще я играе на екрана."

"Бях като: "Мисля, че наистина има какво да вземем от този факт, това е ценно", а той беше заинтригуван от това наблюдение. Още от началото беше забавно да чувствам, че допринасям по някакъв начин за новата му визия."Присъствието на ДеБосе добавя ново измерение към непоклатимата вяра на героя й в страна, в която толкова често се провалят хора като нея. "Анита е безупречният оптимист. Тя вярва в американската мечта и в правото си на жена да я преследва. Има нещо наистина невероятно не само за Анита, но и за жените като цяло, които постоянно намират начин да видят света - не през очила с розови стъкла, а с надежда."

More Movies & TV