Следва

Прясно разговорихме за вас: Izabel преди залез Слънце

Какво ново: публикуват неиздаван досега роман на Симон дьо Бовоар

Романът, приживе определян като “твърде интимен”, се очаква да бъде издаден за първи път на френски език през октомври тази година, а през 2021 и на английски. 

Books преди 3 години

Новооткритият роман Les Inséparables (от френски “Неразделни”) е написан през 1954 г. , пет години след публикуването на “Вторият пол” - смятан за основополагащ текст на съвременния феминизъм, който детайлно изследва участта на жената от най-далечни времена до модерната епоха.


Цитирай ме: Simone de Beauvoir & е(сте)тиката на неопределеността


Сюжетът на Les Inséparables е базиран на приятелството на Бовоар в истинския живот с Елизабет “Заза” Лакойн, с която се запозна в училище. “Интензивните отношения между Бовоар и Заза формират в много посоки жената Бовоар - тази, в която се превръща впоследствие. Докато Бовоар успява да се освободи от оковите, Заза никога не намира изход” - споделят от британската издателска къща Vintage, която ще публикува романа през 2021 г. “Книгата описва приятелството между две млади жени, които се борят срещу конвенционалните идеи за това каква трябва да бъде една жена в Париж в началото на XX век: целомъдрена, набожна, послушна, задължена още от юношеска възраст да се откаже от собствените си интереси и страсти.”

Заза умира от вирусен енцефалит на 21-годишна възраст. Тя е яростно упреквана от семейството си заради връзката й с френския философ феноменолог Морис Мерло-Понти, с когото се запознава благодарение на Бовоар.

Литературната агенция 2Seas разказва, че дъщерята на Бовоар - Силви Льо Бон Бовоар, е открила случайно ръкописа сред архивите на майка си. Пред New York Times споделя: “Когато е написала романа през 1954 г., майка ми вече е усъвършенствала занаята на писател. През годините тя унищожи някои произведения, от които бе недоволна. Но не унищожи този. За ръкописите си ми каза: “Ще направиш с тях това, което сметнеш за най-правилно.”

Правата за Les Inséparables вече са продадени на редица издателски къщи, като за момента романът се очаква да бъде преведен на повече от 12 езика.


Как феминизмът ще спаси света според Даян фон Фюрстенберг и Ашли Лонгшор


Симон дьо Бовоар е френска писателка, феминистка, автор на редица философски трудове в областта на екзистенциализма с фокус върху политиката и социалните въпроси. Сред най-известните й творби са: “Вторият пол”, “Недоразумение в Москва”, “Кръвта на другите”, “Мандарините” и “Сломената жена”.


Girls Can't What?! - за феминизма в цитати


През 2008 г. в нейна чест е учредена наградата “Симон дьо Бовоар за свободата на жените”.

More Books