Следва

Легендарната Сузи Менкес напуска Vogue

Пенис с капси: колаборацията на JW Anderson и Том от Финландия

В магазина на JW Anderson в Сохо, както и онлайн, приветстваме леко скандалната, но пък интригуваща колаборация... 

All fashion преди 3 години

Северноирландският дизайнер Джонатан Андерсън за пръв път открива работата на финландския майстор на четката Туко Лааксонен - ​​по-известен като Том от Финландия - в стари броеве на списанието за мускулести мъжки тела Physique Pictorial, издавано от Боб Мицер през 50-те години на миналия век. Известен с еротичните си илюстрации на хипер-мъжествени архетипи, от мускулести каубои и дървосекачи до ожарени от слънцето моряци и облечени в кожа ченгета, творчеството на Том от Финландия е гордо и декадентско изобразяване на гей сексуалността. То се разпространява почти апокрифно по света чрез секс магазини и тайни книжарници много преди хомосексуалността да бъде легализирана в родината му през 1971 г.


Art act: Финландецът Том и бруталната му гей-естетика


"Той беше изпреварил времето си и подчиняваше работата си на гей естетиката далеч преди това да се превърне в норма", казва Андерсън пред списание AnOther. "Мисля, че Том е творецът, който наистина промени гей културата и я обогати с ексцентричност."

Най-новата колаборация между едноименния лейбъл на Андерсън - JW Anderson и Фондация "Том от Финландия", уредник на базираното в LA имение Laaksonen, стартира на сайта JWAnderson.com, както и в основния магазин на марката в лондонския Soho преди месец. Акцентът е върху изображения от по-малко известната поредица на Том от Финландия, озаглавена "Крадецът на седлото". Създадена през 1958 г., тя представя изображения с елементи на BDSM доминиране, връзване, окови и подчинение - съответно най-емблематичните eкспонати са филцова торба с принт, маска и, разбира се, емблемата на марката – ключодържател под формата на "Пенис-ринг"от черна кожа, с метални шипове и нитове ("ключодържател, достоен за измъкване дори от най свирепия щатски затвор Folsom", както го описват създателите му, за съжаление изчерпан онлайн). "Много ме радва да виждам как талантливи творци черпят вдъхновение от работата на Том, насищайки изкуството си с толкова любяща, жива и пластична енергия", разказва Дърк Дехнер, президент на Фондацията "Том от Финландия". "Това, което Том винаги е искал и което в крайна сметка направи, бе да се издигне на ново ниво, и сега това се случва в тандем с иновативния (дизайнер) Джонатан Андерсън, чиято работа въплъщава духа на уникалния художник."

"Колекционирам различни видове изкуство, но рисунките винаги са ми били страст", ​​добавя Андерсън. "Като гей и дизайнер, Том от Финландия винаги ме е очаровал. Да използвам творбите му за основа на моите дизайни е една наистина сбъдната мечта."


Fashion Starter: Джонатан Андерсън, младият Джани Версаче, който мрази роклите


Още със старта на колаборацията Джонатан разказва пред колегите от AnOther повече за историята зад проекта и защо работата на Том от Финландия предизвиква толкова силен отзвук

Моля, разкажете повече за сътрудничество?
Джонатан Андерсън: Започнахме работа по този проект преди месец и той ще присъства ексклузивно само в нашия магазин и на уебсайта на JW Anderson Soho. Това е капсулна колекция, родена от колаборацията с Фондация "Том от Финландия" - има филцова чанта с кожена дръжка, маска и "Пенис ключодържател", изработен от черна кожа с шипове.

Как се роди идеята да работите с Фондация "Том от Финландия"?
Аз съм голям фен на Том от Финландия от много, много години. Чувствам, че той е един от най-важните съвременни художници, които някога са съществували. Мисля, че е личност, реално променила гей културата.

Кога за първи път се сблъскахте с работата му?
Първият ми досег с работата на Том беше докато колекционирах броевете на списание Physique Pictorial. Бях буквално обсебен, оттогава именно фотографията стана моя страст и най-вече идеята за мъжествеността в гей културата, без значение дали е под формата на комикс, карикатура или илюстрация.

Смятам, че съпоставянето на този тип списания от онзи период е също толкова важно в културен план днес, колкото е било и тогава; това беше нещо истинско, невероятно бомбастично и рушащо нравствените устои, беше против всичко, което обществото налагаше като норми. Ако погледнем назад, мисля, че онова, което е било толкова важно за Том от Финландия, когато той се появява на сцената, е да манифестира своята естетика, дори това да е рисковано за него.

Какво всъщност представлява Том от Финландия?
Мисля, че представлява предизвикателство. Да можеш да изразиш себе си, независимо в кой период се намираш. Да можеш да правиш това, в което вярваш.


Том от Финландия

Защо днес, след почти век от рождението му, Том от Финландия е толкова актуален?
Причината, поради която той все още резонира силно днес, е, че е надскочил времето си. Това, което предлага, носи елемент на безвремие. Ето защо той е толкова ценен в гейкултурата, в културата на съвременното изкуство и дори по отношение на литературата.

И работата на Том, и работата ви като дизайнер изследват пола и сексуалността, макар и по различни начини - защо смятате, че между Том от Финландия и JW Anderson се получава добро взаимодействие?
Защото и двамата имат за цел да ви изправят срещу нещо, да ви предизвикат и конфронтират. Мисля, че и двамата сме "културни агитатори".

Вие притежавате ли негови рисунки?
Да, имам три. 

През цялата си кариера приветствате и сътрудничите с пионерите на гей имиджа - бихте ли ни разказали за връзката и интереса си към гей изкуството?
Тъй като аз самият съм носител на гей културата, чувствам, че има нещо в нея, което е много романтично. Има история, която си заслужава да се разкаже. Гей-културата отразява всичко онова, случващо се през годините в политически и социален план. Епидемията от СПИН. Оскар Уайлд. Той говори за тези моменти и има нещо романтично в приветстването и признаването на тази гей култура.

Колекцията на Tom of Finland е достъпна от 22 юни 2020 г. на JWAnderson.com и в лондонския флагман на JW Anderson London Soho. Магазинът Soho е монтирал инсталация на прозорците, съставена от миниатюри на Tom of Finland, които могат да бъдат закупени.

More All fashion