Следва

Колко точно "струва" всяка от сестрите Кардашян

5 мита за кастрацията при котките

Информационната кампания, подета от PURINA® PRO PLAN® тази пролет, цели да развенчае всички митове около процедурата

Health преди 3 години

Знаете ли, че кастрацията се смята за една от най-сигурните превенции на редица заболявания и със сигурност удължава живота на котката? Вероятно ако гледате скептично на това твърдение, то сте попадали на баснословни твърдения като "Кастрацията променя природата на котето!", "Кастрацията е проява на жестокост" и пр. Е, днес ще поговорим за всички тези нагласи.

Но преди това, малко интересна информация, която може и да сте пропуснали - едва 24% от котките у нас са кастрирани, а 60% от стопаните на некастрирани котки посочват процедурата като ненужна в проучване за нагласите на собствениците на котки спрямо кастрацията. Повече любопитни статистически данни припомняме ТУК.

Ето какво научихме още:

МИТ #1: Кастрацията е проява на жестокост
Знаете ли, че котката, гледана в домашни условия, може да се разгонва целогодишно заради изкуствената светлина в дома? Специалистите посочват, че ако я оставим да се разгонва постоянно или пък контролираме този процес цял живот с медикаменти, то това е по-скоро нехуманно и може да доведе до медицински проблем! Често по време на разгонването котката се чувства тревожна, самотна и отказва да се храни с дни, което води и до загуба на тегло. Гледаните навън котки се разгонват няколко пъти годишно – при чести полови контакти и забременяване рискът от туморни заболявания, както и от нежелано поколение предизвикват по-голям риск за животното.

МИТ #2: Котката трябва да роди поне веднъж или да се е разгонила един-два пъти, преди да се кастрира
Няма такава закономерност, дори специалистите препоръчват, ако котката не се използва за размножаване, да се кастрира още преди първото разгонване (около 6-ия месец), а при мъжките - около годината.

МИТ #3: Не трябва да нарушаваме природата на котето
Котките се разгонват няколко пъти в сезон, което означава, че дори на възраст от 6 месеца могат да имат вече малки, които, ако не са желани, често биват изоставени или стават жертва на инциденти на улицата. Този процес се повтаря многократно, което прави намесата в природата на животното по-безопасния избор в дългосрочен план.

МИТ #4: Кастрацията е рискова операция
На практика това е рутинна операция, която отнема около час, като при мъжките котки може да трае и по-малко. Възстановяването също се случва много бързо – в повечето случаи до 2-3 дни, максимум до седмица, като не е необходим приемът на антибиотици или промивка на раните. Няма големи шевове или нужда от носене на яка след процедурата. Практика е по време на операцията да се използват разградими конци, като по този начин не се налага повторно посещение при ветеринарен лекар.

МИТ #5: Кастрираните котки не се нуждаят от специална храна
При много котки се наблюдава затлъстяване след кастрация, което е следствие от понижените нива на активност и забавеният метаболизъм, често и повишен апетит. Затова се препоръчва специално разработена храна за кастрирани котки, тъй като голяма част от котките са склонни към натрупване на излишни килограми след операцията. Ветеринарните лекари препоръчват спазване на хранителен режим, съобразяване на порциите с дневните нужди на любимеца и разнообразяване на храненето с редуването на мокра и суха храна. На помощ идват продуктите на PURINA® PRO PLAN®, разработени вследствие от дългогодишни научни проучвания и с пълна отдаденост за създаването на по-добър живот за домашните любимци и техните собственици. PURINA® PRO PLAN® осигурява едновременно храна и защита, благодарение на формулата си OPTIRENTAL® с антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, която помага за поддържането на здрави бъбреци и на идеално телесно тегло.


ТЪРСИ СЕ: най-дълголетната котка в България


Каквито и да са вашите предварителни нагласи спрямо процедурата, нашият съвет е да се допитате до компетентното мнение на специалист (ветеринарен лекар), за да можете да вземете информирано решение.

More Health