Следва

Polka dot obsession

Street Style: Сузи Менкес - жената, която нарече модата "цирк"

Късно в сряда стана ясно, че дългогодишната авторка на Vogue International напуска позицията си в Condé Nast. Като причина легендарната модна журналистка изтъкна "нуждата от промяна".

Street Style преди 3 години

Модната индустрия често търпи критики заради възрастовата дискриминация в редиците си. Истината е обаче, че ако си ТОЛКОВА добър в това, което правиш, колкото 76-годишната Сузи Менкес, никой не брои годините те. Да, вярно, Сузи има 526 хиляди последователи в Инстаграм, не милиони; не може да се похвали с корица на списание и надали всеки втори знае името й, но госпожа Менкес, дългогодишен автор на Condé Nast, Herald Tribune и New York Times, може да се похвали с уважението, страхопочитанието на всеки, който е "някой", в модата.

Журналистката е жена, в чието присъствие просто се чувстваш малък, независимо дребния й ръст; жена, която не смееш да попиташ кой дизайнер носи, за да не прозвучиш вулгарно (думи на Рейчъл Кук, в интервю за The Guardian). Сузи е професионалист в най-пълния възможен смисъл на думата и всички го знаят - от Анна Уинтур до току-що започващ стажант в модно издание, макара че остава в недоумение претенциозните "модни" наблюдатели, носейки една и съща Prada седем сезон поред. "Сигурна съм, че Миуча е жестоко шокирана да ме вижда с една и съща лилава чанта всяка година", казва госпожата по повода. "Обичам тази чанта и се грижа за нея - всъщност, това е комплимент към нея, като се замислите."

Тези няколко изречения на Сузи всъщност обобщават отношението й към модата максимално добре - модата е изкуство, не парад. А за всички, които мислят обратното, авторката пише достатъчно описателната статия за New York Times - The Circus That Fashion Is ("Циркът, който представлява модата").

"Навремето ни описваха като "черни врани" - нас, модните хора, насъбрани пред някоя изоставена сграда в предградията през 90-те, облечени униформено - в Comme des Garçons или Yohji Yamamoto. "Чие е погребението?" - питаха ни минувачи с насмешка. Днес хората, чакащи пред модните презентации, приличат повече на пауни, отколкото на врани. Позират и се гласят в своите огромни рокли, крака като на паяци, балансиращи върху обувки с платформи като клуб сандвичи или в ботуши високи над коляното, под силно скулптурирани палта. Всичко е толкова бляскаво и лъскаво, че може да накара и най-опитния критик да помоли за таймаут" - започва есето, осмиващо целия панаир на суетата.

Ето защо, трудно ще видите стрийт стайл снимка на Сузи, тези в редовете по-долу са същински скъпоценности. От друга страна, ще я видите в компанията на Легендите в бранша, разговарящи с уважение и достойнство - като черни врани, а не като пауни...


Карл Лагерфелд, Сузи Менкес, Албер Елбаз и Жан-Пол Готие

More Street Style