Следва

Бюти урок на седмицата: как да спасим грима в жегата

Пак с бретон? Стилистите кимат утвърдително

Толкова френско и шик! 

 

Hair преди 3 години

Поне веднъж годишно ни минава през ума да си отрежем бретоните. За повечето от нас, ценителки на редовната промяна в имиджа, това е най-лесният начин да трансформираш напълно външния си вид, без да е необходимо боядисване, изчакване косата да порасне или драстичното й рязане. Започвайки от плътните, строги линии и стигайки до рехавите парижки бретончета, всички сме преминали през фази, в които сме държали да изпробваме всичките вариации на тази толкова секси прическа.

За съжаление, най-близко до целта често се оказваха ужасните странични бретончета, които съсипваха всичките ни снимки, докато бяхме на 11, но които и до днес са същински риск при бретона. 


20 лесни прически, които отнемат по-малко от минутка


През всичките години, прeминали в чудене дали сега е точният момент да хванем ножиците, обичайнo сме стряскани от стилисти, приятели и дори от мама, които предупреждават със сериозното: "Готова ли си да стилизираш косата си всеки ден?", "Ами ако по челото ти избие акне?", "Ами ако изглеждаш като студент по модерно изкуство?"...  и класическото: "Ами ако ти писне?"

По време на карантината обаче, редно е да признаем, мисълта за промяната в посока Бретон не ни напускаше. Идеята сръчни ръце да отрежат предната част на косата, оформяйки изящна къса предна част, палаво флиртуваща с веждите, ни се стори просто отлична в смутното време на отминалата пролет. Проблемът бе да преценим точно плътността на косата при подкъсяванет, отношението на стилистичната стъпка към овала на лицето и самия стил на бретона. Защото всеки може да го отреже, което не гарантира изобщо добър резултат. Изключително важно е да уцелим подходящия стил, който ще ни пасне най-добре и е постижим за конкретния тип коса.


Петте ключови стъпки за здрав скалп и лъскава коса


Тук е моментът да отбележим, че няма сигурен начин да разберем дали е ок да "скочим в дълбокото", или не, но затова на помощ идват стилистите, призвани да отговорят на квинтесенциалния въпрос: "Да си направя ли бретон?"

Формата на лицето е тази, която дефинира стила на бретона!
Звездният стилист Нафиса Картър твърди, че формите на лицата на нас, хората, попадат в пет категории, и точно категорията, в която попадате вие самите, следва да определи стила на бретона. "Мъжкият бретон е идеален за сърцевидно лице, а плътният е идеален за кръгла форма на лицето", казва Картър. "Ако имате издължено лице, имайте предвид, че тежките, прави бретончета са се превърнали в статукво. За сметка на това, ако лицето ви е овално, можете да се спрете на почти всяка форма!"

Разбира се, можете изцяло да опровергаете мнението на стилиста, да пренебрегнете формата на лицето и да си направите онзи бретон, който най-много ви харесва. Само имайте предвид, че резултатът може да не изглежда точно като на картинката, която сте разглеждали.


Какво трябва да знаем преди да се подложим на кератинова терапия


Бъдете реалисти по отношение на целите си. Преди да подстрижете бретон, трябва да проучите добре естествената текстура на косата и усилията, които може да се наложи да вложите в новия си стил. Съветът на Картър е: "Винаги наблюдавайте естествената си коса, за да си представите как би изглеждал бретонът ви без стилизиране. Дори ако сте склонни да изсушавате или използвате преса ежедневно, пак ще има дни, в които няма да имате време, а вярвамр не искате да останете разочаровани от това как изглежда бретончето ви в натурален вид."

Когато избирате оптималната форма, стилистът на звездите и посланик на бранда T3 - Лаура Полко - препоръчва да започнете с по-дълги бретони за по-сигурно. "Ако крайната цел е глуповато къс бретон, започнете първо с по-дълъг и бавно го скъсявайте, защото после няма път назад!" Това важи особено за къдравата коса, която винаги трябва да се подстригва, когато е суха и естествена, за да не се окажете случайно с бебешки бретон (ако приемем, че той не е онова, към което се стремите).


Рапунцел, а ти ползваш ли шампоан за дълбоко почистване?


Докато традиционно сме свикнали да виждаме бретони най-вече на права коса, за щастие, в последно време и по-къдравите икони на стила се качват на сцената с бретон, демонстрирайки, че природно правите кичури не са задължително условие.

Ако някой ви каже, че естествената ви коса няма да стои добре с бретон, можем да ви уверим, че без значение дали тя е гъста, тънка, къдрава, или права, прическата може да ви пасне отлично.

Научете се да стилизирате бретона!


Start Shopping NOW: най-доброто в грижата за коса от 7 до 94 лева


Дори и да не планирате да стилизирате косата всеки ден, бретонът често изисква допълнително време, за да го подредите така, както искате. Ако сте начинаещ, Полко предлага метода на грубо изсушаване, който включва издухване на бретона напред и след това настрани, така че кичурите да не се разделят. Имайте предвид, че тъй като бретонът покрива челото, може да предизвика омазняване. Най-добрата опция да го поддържате чист и свеж е да заложите на страхотен сух шампоан или друг експресен почистващ препарат. Въпреки че Картър не препоръчва да си подстригвате бретона у дома, някои видове ножици може да се окажат полезни, за да възстановите формата му, когато порасне и започне да ви пада в очите.

В обобщение: бретоните наистина изискват време и поддръжка, но когато изглеждат добре, те НАИСТИНА изглеждат добре.

More Hair